• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Martie , 2015

Palatul Administrativ, între zi şi noapte

Şedinţele Consiliului Judeţean se desfăşoară, de ceva timp, în sala amenajată în fosta sală de mese a cantinei, locul în care înainte de 1989 se mânca bine şi ieftin. Atunci aveau acces doar activiştii PCR şi prietenii lor, acum au acces aleşii maramureşenilor, un fel de activişti de partid şi prietenii lor. Nimic nou sub soare!

 

Ultima şedinţă de CJ nu prevestea nimic deosebit, cel puţin în spaţiul public, al informaţiilor ce sunt transmise de cei care urmăresc atent activitatea consilierilor judeţeni. O ordine de zi cu multe proiecte de hotărâre, şefii Consiliului veniţi ca de fiecare dată să asiste şi eventual să dea precizări consilierilor, un cvorum consistent, semn că aleşii vor să facă treabă, s-ar fi putut crede.

Ca la toate şedinţele, consilierii sunt îmbrăcaţi atent, mai ales doamnele. Ei aşteaptă nerăbdători venirea executivului pentru a începe. Până la apariţia şefilor, consilierii stau de vorbă în celebrele bisericuţe, structurate pe partide, dar mai ales pe interese sau afinităţi conjuncturale. Sunt şi singuratici ce stau pe scaune şi privesc în gol, undeva, departe.

La ora fixată pentru începerea şedinţei pe uşile nebatante îşi fac apariţia cei ce conduc judeţul. Preşedintele Zamfir Ciceu, vicepreşedinţii, Gabriel Zetea şi Emil Marinescu şi neobositul secretar-pensionar, Dumitru Dumuţa.

Acesta din urmă, deşi are braţele pline de hârtii, valsează cu dexteritate prin sala din jurul mesei rotunde, un fel de masă a cavalerilor. Într-o astfel de reprezentare, Dumuţa ar fi un fel de Merlin, un fel de maestru al combinatoriei pentru funcţiile grase din sistemul administraţiei maramureşene.

 

Şedinţa a început sub auspicii bune, având în vedere că toţi actorii actului administrativ erau zâmbăreţi, plini de vitalitate şi chef de muncă, mai puţin consilierul singuratic ce privea în zările unde va trebui să ajungă, altfel, un scriitor desăvârşit.

La primul punct de pe ordinea de zi s-a luat act de solicitarea conducerii CJ şi proiectul a fost votat fără nicio problemă.

A urmat punctul doi, cel ce va rămâne în istoria Consiliului Judeţean ca fiind punctul în care părerile aleşilor s-au împărţit, iar neputinţa a născut monştri.

La acest punct era o formalitate, trebuia ca plenul CJ să ia act de faptul că directorul general al DGASPC Maramureş a trecut de concursul de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, revelaţie revelată de o adresă a acestei Agenţii. Şi de aici a pornit totul! Unii consilieri au cerut adresa de la Agenţie, adresă ce se spunea că a ajuns în CJ. Cum ei, contestatarii au declarat că nu au adresa în mape, au cerut amânarea votării acestui punct până se lămuresc lucrurile.

Preşedintele Zamfir Ciceu a citit adresa şi a cerut să se voteze pentru a se închide subiectul şi pentru a se debloca situaţia la cea mai mare instituţie bugetară din judeţ, o situaţie pe care GAZETA a adus-o în atenţia aleşilor în numerele trecute.

 

Din explicaţiile date în plen, se pare că Agenţia de la Bucureşti a întârziat trimiterea adresei buclucaşe din motive ce nu au fost spuse, poate sunt mai interesante decât povestea în sine.

Din aceste contre prieteneşti a ieşit un haloimăs între consilierii judeţeni. Unii au mai cerut raportul de activitate al directorului Alina Coste-Mădăras, pe perioada de interimat, dar şi auditul cerut încă de anul trecut. Şefa DGASPC, care în acel moment nu mai era şefă deoarece perioada de interimat era trecută, a încercat să dea unele răspunsuri, dar s-a pierdut între atâţia aleşi, semn că nu este acel conducător cu mână forte de care ar fi nevoie la Direcţie.

Trecuseră circa 15 minute dintr-o şedinţă ce începuse sub auspicii bune. A fost momentul în care dinspre zona alocată presei maramureşene a venit un tsunami de reproşuri şi chiar nominalizări ce nu pot fi reproduse. Şedinţa a scăpat de sub control, iar consilierii au preferat să fugă de o confruntare de idei cu contestatarii deciziilor în care principalul artizan este Dumuţa. Aleşii au cerut o pauză de consultări, având în vedere că preşedintele a cerut imperativ votul.

 

Sala a rămas goală, un fel de-a spune, doar şefii de grup au plecat la consultări. Minutele au trecut cu repeziciune şi cei de la consultări nu au apărut. Iritat de cele întâmplate, preşedintele a făcut apel la reluarea şedinţei după minutele trecute pentru consultări. Evident că nu a fost cine, aşa că Zamfir Ciceu a anunţat că suspendă şedinţa de CJ pentru ca aleşii să se dumirească asupra subiectului. Dar noutatea absolută a urmat…

Preşedintele Ciceu a convocat şedinţa pentru ora 23, în aceeaşi zi. După acest anunţ, Ciceu a plecat. Pe parcursul a mai multe minute decât cele de plen, consilierii s-au adunat cu greu pentru a constata că nu mai pot spune nimic deoarece şedinţa a fost suspendată. Unii nu au crezut şi au încercat să dea de prezident.

 

Discuţii, controverse, ameninţări politice, fără nici o bază, aşa cum se întâmplă mai mereu, şi consilierii au plecat spre destinaţii diverse, cei de peste Deal spre casă, afirmând că nu mai au cum să vină în miez de noapte, iar cei din Baia Mare spre case, afirmând că nu au chef să vină în miez de noapte. Doar consilierul singuratic nu a spus nimic, a plecat pur şi simplu.

 
 
Noaptea în Palat
 

La ora 23, o luminiţă albă-albăstruie lumina parterul Palatului Administrativ. La poarta de est, gardianul de serviciu privea nepăsător cum intră lume spre sala de şedinţe. În sală, mai nimeni. Doar omiprezenta presă şi un grup de susţinători ai directorului nevalidat încă, Alina Coste-Mădăras. La fix 23 a venit şi preşedintele, dar şi echipa de vicepreşedinţi şi secretarul pensionar. În sală au apărut şi vreo trei sau patru consilieri. Mai mulţi directori ai CJ au îngroşat rândurile asistenţei. Zamfir Ciceu a constatat că nu este cvorum. În aceste condiţii nu se putea ţine o şedinţă de CJ. Preşedintele a spus că a primit un protest al unui grup de angajaţi de la DGASPC Maramureş, în număr de 54, un fel de protest pentru cele întâmplate în şedinţa de la ora prânzului.

După lectură s-a plecat spre case cu menţiunea că va fi convocată o altă şedinţă în perioada următoare. Din informaţiile noastre, şedinţa ar fi fost convocată pentru ziua de vineri (materialul a fost redactat joi n. red.).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.