• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Noiembrie , 2016

Osâmbritu’ la Călineşti

În perioada sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, există obiceiul, la sate, ca ciobanii să predea gazdei stânii oile pe care le-au avut în grijă peste an. Obiceiul a fost preluat de Asociaţia Călineştenii Ţării Maramureşului şi pus în scenă într-un cadru natural, într-o gospodărie tradiţională din satul Călineşti. Participanţi au fost membrii asociaţiei, dar şi colaboratori, prieteni şi săteni.

 

Trâmbiţele au sunat şi păcurarii au venit cu oile la curtea sâmbraşului. Din scenariu nu a lipsit nici lătratul câinilor, care a sporit caracterul de autenticitate al evenimentului creat de membrii Asociaţiei Călineştenii Ţării Maramureşului. Înainte de a împărţi oile, sâmbraşul s-a interesat de starea animalelor. Oile au fost numărate, ciobanii şi gazda stânii plătiţi şi cinstiţi cu horincă bună de prune.Aşa cum e obiceiul, Osâmbritu’ la Arhangheli se lasă cu ceteraşi şi voie bună. Gazda stânii a pornit jocul, alături de fete şi feciori din sat.

 

Nu a lipsit mult până când li s-au alăturat toţi invitaţii. S-a încins o horă mare în timp ce într-un ceaun uriaş se gătea o ciorbă de berbecuţ.

 

Petrecerea s-a întins până în noapte, când atmosfera a mai fost luminată doar de flacăra de la opaiţ. Invitaţii au avut numai cuvinte de laudă la adresa organizatorilor şi a  ideii de a promova astfel de obiceiuri. Bucuroşi de participare au fost şi sâmbraşii, şi gazda stânii, şi toţi cei care au avut un rol important în organizarea evenimentului.

 

„Prin elementele valoroase din trecut, aduse în zilele noastre într-o formă corespunzătoare cerinţelor de azi, cred că dezvoltarea nu are limite. Ceea ce s-a întâmplat aici, un eveniment autentic, strict derulat de către locuitorii satului, este cea mai bună modalitate de a promova valorile fundamentale”, a spus Marin Ilieş, directorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, extensia Sighet.

 

În curtea gospodăriei lui Victoru’ Ştirbuţului invitaţii au fost poftiţi să guste din bucatele din carne de oaie, dar şi să viziteze o expoziţie de obiecte tradiţionale şi vestimentare, toate realizate din lână.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.