• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Decembrie , 2012

E mai tare decât orice calculator din lume! Calculează în gând radicali, înmulţiri şi împărţiri complicate, în câteva secunde, fără creion şi fără hârtie. Şi, culmea, nici măcar nu e vreun matematician renumit, ci un ţăran simplu din Vima Mare.

 
 

Radical din 7225? 85. Dar 574 înmulţit cu 638? 336.212. Nişte calcule complicate pe care nimeni nici măcar nu se gândeşte că le-ar putea face în minte. Sabin Mateşan însă, din Vima Mare, le rezovă cât ai clipi. Fără creion, fără hârtie şi fără timp de gândire.

E cel mai bun „matematician” din Maramureş, iar sătenii lui, din Vima Mare, îl numesc „omul calculator”.

Rând pe rând, toţi i-au verificat talentul. Unul cu calculatorul, Sabin cu mintea. N-a greşit niciodată. Şi, rând pe rând, toţi s-au convins că e geniu sau măcar fenomen.

 

Situată la limita judeţului, comuna Vima Mare e o comună de oameni simpli, obişnuiţi. Aşa că, un personaj ca şi Sabin nu se putea să treacă neobservat. Mai ales că nu e matematician şi nici măcar absolvent de facultate ori măcar de liceu. E un om obişnuit care în mod normal taie lemne ca să-şi câştige existenţa. Şi scoate radicali sau face înmulţiri şi împărţiri cu trei cifre ca să uimească şi să distreze lumea. Oamenii din satul lui nu caută prea multe explicaţii, se mulţumesc să spună doar atât: „e inteligent”. Există totuşi o legendă folosită pe post de explicaţie: se spune că numerele au început să i se arate, după ce la vârsta de 9 ani a căzut în cap din turla bisericii, în ajun de Paşte. El povesteşte simplu despre acest eveniment: „a ameţit” şi a căzut. Apoi s-a schimbat totul. Pe la 10 ani, şi-a dat seama că o căzătură în cap poate avea efectul din desenele cu Tom şi Jerry. La internat, a văzut că un profesor încerca să facă nişte calcule grele. S-a oferit să ajute: „vezi-ţi de treabă”, i-a răspuns dascălul. Dar el a insistat. Şi le-a rezolvat. Perfect.

 

Numai că, deşi are capacităţi extraordinare, n-a reuşit să-şi termine nici măcar liceul. Din cauza lipsei banilor. Şi, ca să-şi câştige existenţa, cel mai des taie lemne.

Deşi are capacităţi extraordinare, el a reuşit să termine doar patru clase şi asta numai din lipsa banilor. Avea 10 ani şi o căzătură din turla bisericii l-a înzestrat cu acest har. Acum, munceşte cu ziua pe unde apucă şi este de folos tuturor oamenilor din satul său care au nevoie de un matematician.

 
Efect invers
 

Specialiştii spun despre căzăturile în cap, mai ales de la mare înălţime, că provoacă traumatisme cranio-cerebrale grave, însoţite de pierderea cunoştintei, iar în cazurile mai uşoare, de vărsături şi dureri de cap (cefalee intensă). În literatura de specialitate, ele pot fi clasificate astfel:

- Comoţie cerebrală – cel care a căzut leşină, dar pentru scurt timp, iar starea e total reversibilă;

- Contuzia cerebrală uşoară – cel care a căzut îşi pierde cunoştinţa pentru una sau mai multe ore, se plânge apoi de dureri de cap, are puls şi respiraţie modificate, dar şi această stare e reversibilă;

- Contuzia severă - apar leziuni ale creierului şi cel care a căzut intră în comă.

- Şi, a patra variantă, a lui Sabin: cel care a căzut devine un mic geniu în matematică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.