• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Mai , 2018

Omnis Barbaria la Roma

Grupul a fost coordonat de către dr. Marius Arde­leanu, arheolog la Mu­zeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, prezent pentru a șasea oară la acest eveniment. Din acest grup au mai făcut parte voluntari și colaboratori, pasionați de istorie și arheologie: Dabal Daria, Coșofret Ionuț, Popa Cristinel, Mihiș Alin-Grig, Pop Andreea-Diana, Pop Alexandru-Nicolae și Bratosin Ionuț Marian.


În acest an, manifestările au fost de­dicate împăratului Hadrian, care i-a urmat la domnie împăratului Tra­ian, cuceritorul Daciei. Ca urmare, delegația a fost compusă numai din civili daci, conduși de un tarabostes venit la Roma în vederea stabilirii unor contacte, în primul rând co­merciale, cu noul împărat roman. Între nobilul dac și împăratul roman a avut loc un schimb de cadouri, iar înțelegerea a fost consființită printr-un mic sacrificiu pe un altar roman în Forul lui Traian. Apoi au avut loc demonstrații militare, jocuri și dan­suri din perioada antică în Circus Maximus, manifestări la care de­legația dacică a fost invitată să participe.

Alături de grupul coordonat de mu­zeograful băimărean, din România au mai participat și Asociația Danais din Constanța și Asociația Culturală Valea Dacilor din Orăș­tioara de Sus (județul Hunedoara). A fost de asemenea un bun prilej pentru a întâlni unele dintre cele mai renumite grupuri de reconstituire istorică din Europa care reproduc mai ales aspecte legate de cultura romană (din Belgia, Bulgaria, Rusia, Polonia, Franța, Germania).

Reconstituirea istorică sau reenactmentul este un domeniu care în țările occidentale are o tradiție de câteva zeci de ani și s-a constituit ca o activitate care vine în primul rând în ajutorul istoricilor si arheologilor, propunându-și ca prin intermediul reconstituirii mediului şi stilului de viață specific unei perioade istorice să aducă informații noi și valoroase în sprijinul cercetărilor științifice efectuate. În același timp acest domeniu este o metodă eficientă de popularizare în rândul publicului larg a unor informații ştiinţifice mai puțin accesibile și în același timp de a apropia oamenii de cunoaşterea propriei istorii.
Asociația Culturală Omnis Barbaria este cunoscută publicului maramureșean prin participarea și organizarea, în colaborare cu Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară a numeroase
festivaluri, programe și proiecte educative (Festivalul Dacilor Liberi, Noaptea Muzeelor, Pe urmele lui Marte. Războinici și artizani de prestigiu în lumea antică).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.