• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Martie , 2018

Omagiu profesorilor Simona și Toader Nicoară

Volumul La granița dintre științe: istorie, mentalități, imaginar. Omagiu Profesorilor Simona și Toader Nicoară la vârsta de 60 de ani debutează cu portretele celor doi remarcabili profesori universitari, medalioane realizate de dr. Lidia Trășan Matu (Universitatea București, Facultatea de Istorie) și prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Istorie, Iași). Acestea sunt urmate de două bibliografii selective a publicațiilor celor doi profesori și cercetători.

Pentru că volumul este un omagiu adus profesorilor Simona și Toader Nicoară, el a fost structurat pe cinci capitole, fiecare dintre acestea dedicat unei teme care, de-a lungul timpului, a constituit un domeniu de interes și un subiect de cercetare pentru cei doi: I. Teritoriile istoricului, II. Practici, reprezentări, imaginar, III. Educație, elite, politică, IV. Modernitatea și lumea țărănească și V. Puterea, violența și moartea.
Cele cinci capitole reunesc studii și articole semnate de 51 de doctoranzi, doctori în istorie, cercetători științifici, lectori, conferențiari și profesori universitari din România, Republica Moldova și Ungaria. Cei mai mulți dintre semnatarii articolelor au fost studenții celor doi profesori universitari, au fost îndrumați de aceștia în cercetările lor, au urmat doctoratul coordonați de Simona și Toader Nicoară; alții le-au fost colaboratori în diferite proiecte sau colegi de breaslă sau de catedră.
Din motive lesne de înțeles este imposibil să redăm titlurile studiilor și lista autorilor, dar putem spune că diversitatea subiectelor abordate în cele 988 de pagini fac din acest volum o lectură atractivă nu doar pentru specialiștii în istorie, ci și pentru publicul larg, pasionat de temele anunțate anterior. Volumul se constituie într-un omagiu nu atât prin textele dedicate datelor biografice și activităților desfășurate de cei doi profesori de-a lungul timpului, ci prin studiile cuprinse în volum, care demonstrează că Simona și Toader Nicoară și-au îndeplinit cu prisosință misia de dascăli și că discipolii domniilor lor au înțeles să ducă mai departe o muncă de cercetare folosind metodele și urmând temele specifice unei an­tropologii istorice. Acesta este, probabil, adevăratul omagiu, la care se adaugă, în formă materială, volumul, pentru a cărui apariție merită felicitați cei doi coordonatori: Ovidiu Ghitta și Gheorghe Negustor.

 

Simona Nicoară, universitarul gata oricând să dăruiască

Simona Nicoară s-a născut la 18 septembrie 1957, la Ocnele Mari, județul Vâlcea, într-o familie de mici funcționari. Bunicii săi dinspre mamă
s-au stabilit aici încă din 1925, venind din Veștem, un mic sat de lângă Sibiu. Bunicii dinspre tată erau bucovineni din Cernăuți. A absolvit Liceul pedagogic din Râmnicu Vâlcea, mai apoi cursurile Facultății de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, deși o parte a familiei și-ar fi dorit să urmeze medicina sau dreptul, iar o alta o îndruma spre inginerie sau economie. În 1998 a obținut titlul de „doctor în istorie” cu teza Imaginarul social la mijlocul secolului al XIX-lea. Mitologiile revoluției pașoptiste românești, rod al unei munci intense desfășurată în bibliotecile din țară și din străinătate. În anul 2003 a devenit conferențiar, iar în 2008 profesor titular la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, un an mai târziu primind abilitarea de a conduce doctorate. A scris numeroase vo­lu­me (cărți, manuale, sinteze), studii în volume colective, articole și studii în reviste științifice., articole în reviste de cultură. Simpla lor enumerare ar umple pagini întregi. „Simona Nicoară reprezintă tipul universitarului format în respectul dialogului și al reflexiei, gata oricând să dăruiască”, concluziona dr. Lidia Trăușan-Matu.

 

Toader Nicoară, un deschizător de drumuri

Toader Nicoară este ardelean prin naștere și educație. S-a născut la 13 martie 1956, în localitatea Măgurele, județul Bistrița-Năsăud. A absolvit școala în localitatea natală, apoi Liceul „Andrei Mureșanu” din Bistrița. În anul 1981 a obținut licența în istorie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar zece ani mai târziu a început doctoratul în Istorie la UBB Cluj-Napoca - INALCO, Paris. A parcurs toate gradele universitare astfel încât, în anul 2003, a devenit profesor titular.
În perioada 2000-2008 a fost decan al Facultății de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai”, apoi, în perioada 2008-2012, a ocupat funcția de prorector responsabil cu Relațiile Internaționale la Universitatea „Babeș-Bolyai”. În anul 2012 a devenit director al școlii Doctorale „Istorie, Civilizație, Cultură”, la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB. Profesorului Toader Nicoară i se datorează introducerea în istoriografia românească a temelor și metodelor de cercetare ale „noii istorii franceze”. De asemenea, profesorul Toader Nicoară este fondatorul și mentorul (din anul 2002) a revistei Caiete de antropologie istorică, fiecare număr al acestei reviste reprezentând un prețios îndreptar metodologic și tematic pentru studenți, doctoranzi, cercetători și nu numai. Opera domniei sale cuprinde volume de istorie, manuale, sinteze, lucrări în colaborare cu alți istorici, nenumărate studii în volume colective și articole în reviste de specialitate.
„Dacă opera istoriografică, împletită cu meseria de dascăl ar putea fi rezumate printr-o expresie succintă, capabilă totodată să sugereze ceea ce are mai particular o biografie științifică, aceasta ar fi, în cazul lui Toader Nicoară următoarea: un deschizător de drum”, afirmă prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.