• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

Olimpiada Naţională de Religie de la Baia Mare - o reuşită deplină

Baia Mare a fost gazda Olimpiadei Naționale de Religie pentru seminarii și licee teologice ortodoxe, în perioada 19-22 aprilie 2018, organizată de către Ministerul Educației Naționale, desfășurată de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și de către Epis­copia Ortodoxă Română a Maramu­re­șului și Sătmarului, găzduită și susținută de Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.
La competiția din acest an s-au înscris un număr de 105 de elevi din 27 de seminarii și licee teologice din țară care, în urma etapei locale a olimpiadei, au primit punctajul care le permitea participarea în cadrul etapei naționale, însoțiți de către 27 de cadre didactice.
Comisia Centrală de organizare și des­fă­șurare, alcătuită din 20 de cadre di­dactice din Ministerul Educației Naționale, profesori din învăță­mân­tul universitar și preuniversitar, și-a în­ce­put activitatea miercuri, 18 aprilie 2018.

Primirea concurenților a avut loc joi, 19 aprilie 2018. Deschiderea festivă a olimpiadei a avut loc în aceeași zi prin săvârșirea slujbei de Te-Deum oficiate în prezenţa Preasfinţitului Părinte Dr. Iustin, Episcopul Mara­mu­reşului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”din Baia Mare. A urmat intonarea imnului național de către Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfân­tul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare .

Ședința solemnă de deschidere a fost prezidată de către Preasfinţitului Părinte Dr. Iustin, Episcopul Mara­mu­reşului şi Sătmarului.
A urmat un scurt program susținut de către Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Măr­turisitorul” Baia Mare, Corul de Copii și Tineri „Gaudium” al Epis­copiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Grupul Coral al „ASCOR” Baia Mare.
Vineri, 20 aprilie 2018, începând cu ora 10.00, elevii participanți au susținut proba scrisă la disciplinele Vechiul Testament, Noul Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Dogmatică, la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.
În aceeași zi a urmat o scurtă explorare în Rivulus Dominarum la obiective religioase și culturale din orașul reședință de județ: Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Mara­mu­reş, Muzeul Judeţean de Istorie şi Ar­heologie Baia Mare, Centrul Vechi al orașului, bi­serici din orașul Baia Mare.
Sâmbătă, 21 aprilie 2018, partici­panții au avut plăcerea să facă cu­noștință cu Maramureşul voievodal, păstrător al credinţei străbune şi al tra­diţiilor au­tentice, vizitând Mănăs­tirea Bârsana, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Muzeul Memorial Sighetu Marmației.
Seara, la Colegiul Național „Gheor­ghe Șincai” din Baia Mare, într-o at­mosferă plăcută, generată de presta­ția deosebită a elevilor de la Palatul Copiilor, a avut loc festivitatea de premiere, în prezenţa Preasfin­ţitului Părinte Dr. Iustin, Episcopul Mara­mu­reşului şi Sătma­rului, a celor mai buni elevi teologi din învățământul preuniversitar din țară. Ministerul Educației Naționale a acordat 12 premii și 17 mențiuni, Episcopia Or­todoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a oferit 41 premii speciale, diplome și premii în cărți, Patriarhia Română a oferit premii în cărți elevilor premianți, BCR a acordat 40 premii speciale, din partea organizatorilor au fost oferite cupe naționale și medalii. Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia a fost gazda Comisiei Centrale. Duminică, 22 aprilie 2018, toți participanți au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare și să viziteze expoziția „Cartea veche – Mărturie vie a spiritualităţii neamului românesc”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.