• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

Olimpiada Naţională de interpretare vocală, instrumentală şi studii teoretice muzicale, în Baia Mare

Capitala nordului a găzduit zilele trecute Olimpiada Naţională pentru elevii de la liceele de Artă. O manifestare de prestigiu la care au participat tinerii artişti din ţară, fie din zona instrumentală, fie vocală sau teoretice. Pentru Liceul din Baia Mare, cel mai titrat liceu al municipiului, a fost un examen pe care l-au trecut cu brio, profesori, elevi, autorităţile locale şi judeţene. Nu este uşor să organizezi o astfel de manifestare, dar atunci când doreşti cu adevărat, reuşeşti. Directorul liceului, Maria Pocol, a avut emoţii când a vorbit despre eveniment.

 
 

Reporter: Ce înseamnă pentru Liceul de Artă din Baia Mare organizarea Olimpiadei Naţionale?

Maria Pocol: În primul rând este o bucurie, este o onoare că a fost ales să organizeze acest eveniment de nivel naţional la care vor participa un număr de peste 340 de elevi din toate liceele de specialitate din ţară, la nouă specialităţi, respectiv la pian, vioară, suflat lemne, suflat alamă, percuţie, canto tradiţional şi instrumente populare, canto clasic. Aceste comisii vor fi jurizate de personalităţi ale muzicii, profesori universitari şi preuniversitari, iar comisia va fi condusă de un cadru universitar. Profesorii sunt de la universităţile din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi este o bucurie, mai rar se întâmplă, să se adune la un loc crema elevilor-muzicieni din ţară şi să performeze într-un asemenea context.

Sunt elevi foarte buni, cei mai buni dintre cei buni în şcolile lor. De asemenea, avem ocazia să ne cunoaştem, să ne reîntâlnim cu colegii noştri profesori, cei care sunt la cel mai ridicat nivel de profesionalism în liceele din ţară.

 
Rep.: De ce la Baia Mare?

M.P.: Organizarea Olimpiadei Naţionale se stabileşte în funcţie de cine se oferă, cine are capacitatea să organizeze un asemenea eveniment, iar din cei care se oferă, Ministerul alege liceul care îşi prezintă mai bine oferta.

 

Rep.: Rezultatele obţinute de elevi, de liceu în competiţiile şcolare au vreo importanţă?

M.P.: Absolut! Se ţine cont de nivelul la care se situează liceul, ca performanţă şi artistică, dar şi de cultură generală. De altfel şi locurile pentru participarea la Olimpiadă se dau în funcţie de premiile obţinute în precedenta ediţie a Olimpiadei.

 

Rep.: Poate nu toată lumea ştie, dar Liceul de Artă din Baia Mare este cel mai titrat liceu la concursurile de specialitate. Cum se explică o astfel de performanţă?

M.P.: Cu multă muncă! Da! Suntem printre cele mai bune licee din municipiu şi nu numai, pentru că elevii noştri au performanţe la nivel artistic (instrumente, vocal, arhitectură, arte vizuale, design) şi în ceea ce priveşte cultura generală. Elevii noştri au premii la istorie, filozofie, avem elevi calificaţi la Olimpiada de Socio-Umane, Limba română. Şi, da! Numărul de premii este impresionant. Anul trecut au fost peste 400 de premii la concursuri şi competiţii şcolare.

 

Rep.: Trecând peste o competiţie de prestigiu naţional, ce se întâmplă cu aceşti elevi foarte buni?

M.P.: Spre bucuria noastră, mai ales în ultimii ani, elevii noştri, într-un procent de peste 70% se îndreaptă spre facultăţile de profil. Spre bucuria noastră şi reuşesc! Nu am avut cazuri de eşecuri la admitere! Pe de altă parte, avem elevi care sunt admişi la Universităţile din străinătate. În urmă cu doi ani a intrat o elevă la Universitatea de Muzică din Birmingham, anul acesta a mai fost admisă o elevă, tot acolo. Aşteaptă să ia bacalaureatul şi apoi pleacă. Majoritatea elevilor noştri se îndreaptă spre Academii de specialitate. Dar, avem şi absolvenţi care se îndreaptă spre: medicină, regie de film, actorie, am avut chiar şi elev intrat la Topografie sau la Academia de Poliţie. Aici este şi meritul profesorilor care i-au pregătit aşa de bine că elevii pot opta pentru aproape orice specialitate. Sigur, cei mai mulţi se duc la profilul artistic!

 

Rep.: În contextul actual, se poate trăi din muzică?

M.P.: Eu spun că da! Nu mă refer la meseria de dascăl, dar cine are performanţe în domeniul artistic poate liniştit să aibă un trai decent. Nu ştiu dacă este din fericire sau nefericire, dar avem elevi care deja de pe băncile şcolii colaborează cu Ansambluri profesioniste, cu Orchestre. Din timpul liceului ei reuşesc să câştige un bănuţ cu care îşi ajută familia sau reuşesc să îşi achiziţioneze instrumentele dorite. Iar după terminarea Academiei, în funcţie şi de performanţele obţinute, se pot lansa în lumea mare artistică. Am vorbit cu mulţi dintre absolvenţii noştri şi cei care reuşesc să îşi găsească o colaborare din Facultate, nu mai au probleme după terminarea studiilor. Este adevărat, mulţi dintre ei reuşesc să plece cu burse în străinătate şi acolo absolut toţi au un loc de muncă asigurat. Ai noştri sunt foarte buni!

 

Rep.: Cum staţi din punctul de vedere al bazei materiale?

M.P.: Din fericire, noi ne bucurăm de sprijinul Consiliului Local care ne-a ajutat foarte mult şi în general şi cu această Olimpiadă. Ne-au acordat un sprijin financiar substanţial pentru a putea asigura condiţii foarte bune concurenţilor participanţi la Olimpiadă. Le mulţumesc!

De asemenea, suntem cuprinşi în programul de reabilitare a clădirii, iar din anul şcolar viitor vom primi clădirea şi spaţiile de la Liceul Sanitar. Va fi un lucru extraordinar. Pentru noi spaţiile pentru ore sunt esenţiale. La orele de instrument, de exemplu, orele se ţin cu un elev şi avem nevoie de clase, de spaţii.

Nu pot să nu amintesc că pentru această Olimpiadă şi Consiliul Judeţean ne-a acordat un ajutor financiar substanţial, dar am avut alături de noi şi sponsori ce ne-au ajutat ca lucrurile să meargă foarte bine.

 

Rep.: Elevii participanţi la Olimpiadă vin cu instrumentele lor?

M.P.: La orice fel de concurs, un elev instrumentist cântă cu instrumentul lui. La percuţie am avut solicitări să punem noi, la dispoziţia elevilor, instrumentele noastre, din motiv obiectiv. Sunt foarte voluminoase şi greu de transportat.

 

Rep.: Un elev instrumentist cheltuieşte mult cu instrumentele pe care le foloseşte? Liceul de Artă este o şcoală, din acest punct de vedere, scumpă?

M.P.: Costă mult! Şi pentru elevi şi pentru părinţi şi pentru instituţiile şcolare. În general, instrumentele muzicale sunt scumpe. În ultima vreme au apărut şi instrumente mai ieftine, dar performanţă nu poţi face decât cu cele de calitate.

 

Rep.: În România se mai produc instrumente muzicale?

M.P.: Da! La Reghin se mai produc, în general, instrumente de coarde. Cele de suflat nu se produc în ţară, pian nu, cred că pianine, tot la Reghin. Restul instrumentelor vin de afară. Din import!

 
 

„Suntem printre cele mai bune licee din municipiu şi nu numai, pentru că elevii noştri au performanţe la nivel artistic (instrumente, vocal, arhitectură, arte vizuale, design) şi în ceea ce priveşte cultura generală. Elevii noştri au premii la istorie, filozofie, avem elevi calificaţi la Olimpiada de Socio-Umane, Limba română. Şi, da! Numărul de premii este impresionant”.

Maria Pocol

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.