• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2014

Ocna Şugatag şi pensiunea Teleptean. Simpatie şi empatie!

Ocna Şugatag este comuna-oraş din Maramureş cu cele mai multe pensiuni, hoteluri, restaurante pe kilometru pătrat. Dacă doreşti să petreci un concediu sau chiar un sfârşit de săptămână liniştit, frumos, în condiţii foarte bune de cazare şi masă, Ocna maramureşeană este locul potrivit.

 
 

Se pleacă din Baia Mare pe traseul Baia Sprie-Cavnic şi, de acolo, Ocna Şugatag. În prag de iarnă, drumul a fost precum cele româneşti, un mixt de porţiuni mai bune şi altele mai rele, numai bune de a pune la încercat rezistenţa maşinii, indiferent care ar fi modelul. Dacă asfaltul are unele probleme, drumul în sine este deosebit de frumos. Serpentine, diferenţe de altitudine, ceaţă, un peisaj mirific pe care apuci să îl vezi cu colţul ochiului, mai ales dacă te-ai pornit mai târziu şi fiorii unei nopţi îngheţate se simt deja în geamurile maşinii ce fuge încet pe un drum judeţean ce ar trebui modernizat. Acum poţi înţelege de ce drumul Baia Sprie - Bârsana este necesar chiar dacă a fost catalogat ca drumul care pleacă de nicăieri şi ajunge nicăieri. Sunt porţiuni de drum care trece prin păduri de brazi de-o parte şi alta a drumului. Aerul rece, tare, ozonat îşi face de cap cu plămânii unor băimăreni trecuţi prin multe cincinale de metalurgie şi minerit. După o oră şi mai mult decât era trecut pe net la capitolul distanţă între Baia Mare şi Ocna, am intrat în orăşel, nerăbdători să ajungem la pensiunea la care urma să ne cazăm.

 

Au fost porţiuni în care am fost orbiţi de întuneric, dar în final am ajuns la Pensiunea Teleptean, o vilă cochetă cu o parcare suficientă şi cu o parte de imobil în plin proces de extindere. Ne-am cazat în camerele îmbietoare, aranjate într-un stil potrivit pentru a primi turişti care nu au pretenţii deosebite, de lux. Pensiunea are trei margarete, dar pentru mâncare s-ar fi cuvenit cinci flori de recunoaştere şi recunoştinţă.

Dacă mergi de dimineaţă în Ocna, în vizită turistică, eşti şocat de faptul că strada principală, de câţiva kilometri, e plină de pensiuni sau hoteluri. Zeci de astfel de imobile, care mai de care mai aranjate. În multe locuri se găsesc piscine cu apă sărată sau dulce, săli de forţă, saune. În centrul comunei-oraş sunt câteva blocuri de pe vremea în care în zonă era minerit, câteva magazine prăfuite, rămase într-o nemişcare ce le conferă un anumit farmec. Într-o perioadă în care mall-urile fac legea în comerţul cu de toate, este reconfortant să te plimbi printre rafturi ticsite de mărfuri de toate culorile, de forme diferite. Ocna Şugatag este un orăşel primitor şi liniştit, dacă facem abstracţie de turişti.

Reveniţi la pensiunea Teleptean, după o plimbare relaxantă, se merge în sala pentru servirea mesei şi începe încântarea papilelor gustative cu bucate din gospodăria lui Teleptean, administratorul pensiunii. O smântână grozavă, un unt de casă gustos, ciorbe delicioase, sarmale de post dumnezeieşti, grătare preparate în curtea din spate, garnituri excelente şi nişte papanaşi incredibili. Cu smântână şi dulceaţă de afine sălbatice, culese de familia Teleptean. Au fost mese de câteva ore pe care le uiţi greu după ce pleci de acolo.

 

Chiar dacă sună a reclamă, mergeţi cu încredere la această pensiune şi petreceţi câteva zile în Ocna maramureşeană, fără teama că ar fi un concediu ratat. Ocna este o staţiune care e deschisă tot timpul anului, iar în jurul localităţii sunt multe de văzut, de la Bârsana, la Breb sau Sighet.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.