• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iulie , 2015

Ochelarii viitorului, invenţia unei firme băimărene

Un soft gândit de o firmă de IT din Baia Mare, în parteneriat cu Centrul Universitar Nord, poate revoluţiona mai multe domenii. „Ochelarii inteligenţi” made in Baia Mare fac parte dintr-un proiect mai amplu privind tehnologiile portabile şi, cu ajutorul lor, cineva din orice parte a lumii poate vedea, în timp real, ce vede cel care îi poartă! 

 
 

Cum ar fi să putem vedea, în timp real, exact ce vede cineva din celălalt capăt al lumii? Nu e o întrebare SF, e fapt care a devenit posibil datorită unui soft creat de firma băimăreană Holisun, în parteneriat cu Centrul Universitar Nord, Conf. Dr. Ing. Oliviu Matei. Administratorul firmei de IT spune că: „Eu, împreună cu echipa mea lucrăm la un proiect de cercetare să vedem cum putem utiliza tehnologiile portabile (ochelari inteligenţi, ceasuri inteligente, brăţări inteligente etc.).

În acest sens, prin Universitate lucrăm cu Electrolux. Am ajuns la faza cu ochelarii inteligenţi, pe care cei de la Electrolux vor să-i folosească la fabrica lor din Satu Mare. Mai exact, ei au ingineri de mentenanţă la Satu Mare, care, evident că nu le ştiu pe toate, aşa că atunci când întâmpină o problemă, iau legătura cu cei de la centrul de mentenanţă din Italia. Până acum sunau în Italia şi cei de acolo încercau să-i rezolve pe cei de aici cu problemele lor. Evident, că vorbind prin telefon era mei greu, pentru că nu vedeau ce se întâmplă. Aşa că noi am făcut ochelarii aceştia, cu ajutorul cărora cei din Italia pot să vadă exact ce vede omul din România.

Marele avantaj este că fiind ochelari, cel din România are mâinile libere şi poate lucra în remedierea problemei la indicaţiile celui din Italia. Aceşti ochelari au cameră încorporată şi un program. Imaginile se transmit wireless, aşa că nu sunt cabluri şi alte minuni care să incomodeze”.Proiectul a însemnat luni de muncă şi zeci de mii de euro investiţi:

 

„Proiectul Electrolux a început de la începutul anului, dar în aceste 7 luni noi am făcut mai multe lucruri. Aceşti ochelari sunt o producţie Electrolux, deci nu poate fi brevetată, dar este o inovaţie. Nu mai există însă aşa ceva”, spune Oliviu Matei.

 

Ochelarii pot fi folosiţi însă şi în alte domenii, cum ar fi medicina:„Proiectul acesta se poate extinde pe orice domeniu de activitate, când cineva are de văzut ce vede cel dintr-un alt loc. Am fost sunat deja de un chirurg estetician care are nevoie de asemenea ochelari pentru românii care vin acasă, şi pentru a-i programa şi să ştie ce le poate face, până acum ei îi trimiteau poze. Dar de acum nu va mai trebui să primească poze ci se va putea uita direct la om. Îl pune pe un om să se uite la pacient şi doctorul vede de aici exact aspectele care-l interesează, pentru că îi poate spune celui care poartă ochelarii cum să se mişte. Informaţia se transmite audio-video şi într-o parte şi în alta”.

Aceasta nu este însă singura inovaţie realizată de echipa Holisun şi Universitate. Oliviu Matei spune că echipa lucrează şi la alte tehnologii portabile care ar putea salva vieţi: „Acum lucrăm la nişte ceasuri inteligente care monitorizează pulsul, şi atunci când sunt probleme, trimite automat mesaj la aparţinători sau şi la medici. În felul acesta se pot preveni diverse complicaţii, şi dă posibilitatea să se intervină rapid pentru salvarea de vieţi”.

 

Un alt proiect la care lucrează acum cei trei tineri va scoate în evidenţă ceasurile şi brăţările inteligente capabile să măsoare pulsul şi să transmită, spre exemplu, la distanţă, date când variaţiile de puls sunt neconforme. Ochelarii inteligenţi vor fi prezentaţi, la sfârşitul lunii, la un târg internaţional de invenţii, în Singapore.

 
 
 

„Este o parte mai mică ce se referă la asistenţa la distanţă, concept care a apărut în contextul globalizării atât industriale, cât şi comerciale, în care se pune problema mentenanţei şi service-ului echipamentelor aflate la distanţe foarte mari, să zicem, şi în altă parte a pământului. În condiţiile acelea, pentru câteva momente de lucru efectiv, omul trebuie să se deplaseze o zi acolo, o zi înapoi. Presupune costuri, timp pierdut şi aşa mai departe, resurse umane irosite. Utilizând echipamentul de genul acestor ochelari, nu mai e nevoie deplasarea pentru intervenţie, se face efectiv mentenanţa echipamentelor la distanţă”.

Oliviu Matei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.