• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Martie , 2014

Obrazul de ales, cu cheltuială se ţine

Chiar dacă este criză financiar-economică, iar cei mai mulţi cetăţeni îşi duc traiul la limita subzistenţei, cu salarii extrem de mici şi înglodaţi în datorii, unii dintre demnitarii de Maramu’ ajung să cheltuiască, lunar, din bani publici, chiar şi 30.000 de lei.

 
 
 

Circa 30.000 de lei lunar. Halucinanta sumă, care dă dureri de cap oricărui cetăţean ce luptă pentru supravieţuire, cuprinde indemnizaţia, diurna, cazarea, transportul, telefonul şi cheltuielile de funcţionare a cabinetului parlamentar. Adică, cheltuielile unui parlamentar într-o singură lună. Vreţi calcule? Să facem calcule.

 

Potrivit Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, „Deputaţii şi senatorii primesc, pe durata exercitării mandatului, o indemnizaţie lunară, stabilită prin lege”, adică circa 5000 de lei lunar. Asta înseamnă 60.000 de lei pentru un singur deputat pe an, adică 600.000 de lei pe an, pentru cei 10 aleşi de Maramureş. La această sumă se adaugă diurna. Căci, potrivit legii, „Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator”. 

 

Numai pentru o lună, Camera Deputaţilor a decontat diurne în valoare de circa 500.000 lei. Evident, aleşii nu pot dormi în gazde sau prin internate, aşa că, lunar, cazarea aleşilor ne mai costă 1.228.566 lei. Pentru transport, potrivit legii, „Deputaţii şi senatorii care folosesc autoturismul pentru a se deplasa din circumscripţia electorală în care au domiciliul la lucrările Parlamentului şi înapoi, cei care au domiciliul în Bucureşti şi se deplasează în circumscripţia electorală în care au fost aleşi şi înapoi, precum şi cei care se deplasează din localitatea de domiciliu în circumscripţia electorală în care au fost aleşi şi înapoi, dacă nu au folosit mijloacele de transport prevăzute la alin.(1) şi (6), vor primi contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurşi, cel mult pentru un drum dus-întors săptămânal”.

Într-o singură lună, pentru transportul aleşilor s-au decontat 542.232 lei. Telefoanele mobile costă ceva mai puţin, „doar” 25.112 lei. Apoi, pentru cheltuieli de personal şi bunuri şi servicii pentru cabinetele parlamentare se mai decontează lunar circa 12.000 de lei. Dacă mai sunt şi misiuni şi deplasări extreme, bugetul mai sare cu câteva sute de mii lei.

 

La Senat, cheltuielile sunt şi mai mari. De exemplu, potrivit datelor oficiale, diurna unui senator „bate” spre 7500 de lei. La care se adaugă cazare, transport, diurnă şi telefon, încă vreo 8000 de lei. Şi apoi cheltuielile cu birourile senatoriale, care nu sunt deloc mizilicuri. Adică alte 10.000 de lei lunar. La un calcul simplu, un singur ales ne poate costa chiar şi 30.000 de lei lunar.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.