• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Februarie , 2016

O speranţă ce urcă dealul

Familia cu cinci copii care locuieşte pe Dealul Solovan este ajutată şi acum de oameni cu suflet mare, la un an după ce primarul Ovidiu Nemeş le-a racordat casa la electricitate

 

 

Familia cu cinci copii care locuieşte pe Dealul Solovan nu a fost uitată de oameni. Chiar dacă situaţia lor s-a îmbunătăţit după ce anul trecut primarul Ovidiu Nemeş le-a racordat casa la electricitate  şi şi-au construit încă o cameră în căsuţa improvizată, aceştia îşi cresc cu greu cei cinci copii.

 

În fiecare zi, Florentina, mama copiilor, străbate aproape 5 km ca să le ducă copiilor mâncare de la cantina socială. Băieţelul de 8 ani al familiei are grijă de fraţii lui, în timp ce mama este plecată după mâncare, iar tatăl lor lucrează ca şi zilier. Dacă anul trecut familia Mureşan nu avea nici măcar electricitate, la nici un an distanţă, viaţa celor 7 membri ai familiei s-a uşurat. Odată cu racordarea la curent electric, primarul municipiului le-a făcut cadou micuţilor şi un televizor ca să se poată uita la desene aşa cum şi-au dorit, iar Florentina poate folosi acum şi maşina de spălat. Acum o altă familie de sigheteni le-a oferit sprijinul celor 5 copii. Încărcaţi cu alimente, haine,  jucării şi saltele, familia Petrovan din Sighetu Marmaţiei i-a vizitat pe micuţii încercaţi de soartă.

 

„Noi am aflat de copiii ăştia în ziua de Paşte, i-am văzut la televizor şi de atunci tot am încercat să luăm legătura cu ei. Acuma noi ţinem legătura cu o organizaţie din Italia care vine din două în două luni şi am pus nişte lucruri pentru copii, ceea ce am reuşit noi să punem deoparte, am adus şi saltele, pe care le avem în maşină, să vedem cum le aducem până aici că e cam greu accesul, ceva alimente, poate pe luna viitoare o să aducem mai multe alimente pentru că o să avem altă posibilitate”, a arătat Anuţa Petrovan.

 

Familia Petrovan a fost însoţită şi de cele două fete pentru că şi-au dorit să dea şi celorlalţi copii din lucrurile lor. Acestea au fost surprinse de condiţiile în care trăiesc cei 5 copii.

 

„Am luat şi fetele cu mine, voiam să vadă diferenţa, pentru că sunt atâţia copii care au nevoie de ajutor şi pe această cale aş vrea să fac un apel şi către alţii care au posibilităţi şi pot să vină să ajute, pentru că sunt atâţia copii şi familii care chiar au nevoie de ajutor”, a mai spus Anuţa Petrovan.

Chiar dacă drumul până la familia Mureşan este greu de parcurs, Denisa Petrovan promite că va reveni la aceşti copii să le dea din jucăriile ei.

„Jucării şi haine şi mâncare le-am adus. Unele au fost lucrurile mele, nu mi-a fost greu să renunţ la ele. O să mai vin când vine şi mami”, a precizat Denisa Petrovan.

 

Deoarce până pe Solovan nu se poate merge cu maşina, darurile pentru micuţi vor fi distribuite în mai multe rânduri. Familia Petrovan s-a arătat dornică să ajute în continuare familia Mureşan şi a făcut un apel către toţi oamenii cu suflet mare.

„Credeţi-mă, mă doare sufletul de ceea ce văd aici şi ce au fetele mele acasă, să facem aşa o diferenţă. Au pus şi ele din lucrurile lor, încă mai avem, dar nu putem să le aducem toate odată singuri, dacă ar fi cineva să ne ajute, pe aici cu maşina nu se poate urca, eventual cu o maşină de teren, dar nu ştiu unde este strada. Să găsim o stradă unde se poate urca cu maşina că pe aici nu reuşim. Cine vrea să ajute, poate să ne contacteze, dacă au haine, jucării sau altceva, pot să le aducă la noi”, a mai precizat Anuţa Petrovan

 

Condiţiile grele de acasă şi distanţa pe care trebuie să o parcurgă zilnic nu îi împiedică  pe copii să meargă în fiecare zi la şcoală şi la grădiniţă.

 

Timp de 10 ani, familia Mureşan a locuit în casa de pe Solovan fără lumină electrică. Chiar de casa este modestă, iar una dintre camere este doar improvizată, aceştia consideră că acum au tot ce le trebuie.

 

„Acum e mai bine, e mai greu de mers la şcoală, dar e destul de bine. Am cinci copii, 4 băieţi şi o fată.  Ne descurcăm, mai cu cantina, alocaţiile, ajutorul de la stat, mai lucrează soţul şi ne descurcăm. Am avea nevoie de multe, dar nu avem posibilitate, am vrea să renovăm casa, dar din puţinul pe care îl avem trebuie să trăim, trecem de pe o zi pe alta. A fost frig pe timpul iernii, am stat toţi într-o cameră, am dormit toţi într-un pat, am pus o pătură că nu avem uşă cum intri. Înainte aveam numai o cameră, cealaltă am făcut-o acum în toamnă”, a spus Florentina, mama copiilor.

 

„Ne este foarte uşor de când avem lumină electrică, e altfel şi pentru copii, şi pentru noi, faţă de cum era înainte. Foarte mult ni s-a schimbat viaţa. Avem şi televizor, ce e necesar, maşină de spălat, nu ducem lipsă. Avem şi apă, la maşina de spălat ducem cu găleţile, acum a fost îngheţat izvorul, dar poate îşi dă drumul”, a adăugat Marian Petrovan, tatăl copiilor.

 

Cei doi părinţi îşi cresc copiii în mare parte cu ajutorul şi suplimentul de la stat, iar de 3 ani de zile primesc mâncare de la cantina socială din municipiu.

Cele două camere în care locuiesc cei 7 membri ai familiei sunt încălzite de o singură sobă, iar ferestrele şi uşa sunt improvizate.

Chiar dacă tatăl copiilor este singurul care aduce banii în casă şi toţi cei 7 membri ai familiei locuiesc în doar 2 camere , Florentina aşteaptă încă un copil. Aceştia consideră că acum au condiţii optime pentru a-şi creşte copiii şi  nu cerşesc mila nimănui.

 

 

„Credeţi-mă, mă doare sufletul de ceea ce văd aici şi ce au fetele mele acasă, să facem aşa o diferenţă. Au pus şi ele din lucrurile lor, încă mai avem, dar nu putem să le aducem toate odată singuri, dacă ar fi cineva să ne ajute, pe aici cu maşina nu se poate urca, eventual cu o maşină de teren, dar nu ştiu unde este strada. Să găsim o stradă unde se poate urca cu maşina, că pe aici nu reuşim. Cine vrea să ajute, poate să ne contacteze, dacă au haine, jucării sau altceva, pot să le aducă la noi”.

 

Anuţa Petrovan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.