• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Septembrie , 2012

O SPECULAŢIE de 52 de milioane de dolari condamnă Remin la faliment

Remin, una dintre companiile-cheie ale judeţului, stă cu securea falimentului deasupra capului, deşi are pe stoc un „munte de aur”. Compania deţine 500.000 de tone de pirită auriferă, evaluată la circa 52 de milioane de dolari. O „avere” care ar trebui să scoată compania din insolvenţă, dar care îi grăbeşte dispariţia. Deşi e în moarte clinică, Remin a devenit ţinta unor interese obscure. Miza: vânzarea piritei. Creditorii companiei au vrut să vândă pirita cu un preţ de 10 ori mai mic. Scandalul a ajuns pe masa premierului Victor Ponta, iar corpul de control al acestuia urmează să descindă în Maramureş.

 
 

În faliment, pe un munte de aur. Situaţia companiei Remin a ajuns una demnă de romanele lui Kafka. Deşi, oficial, se află în reorganizare şi ar putea fi salvată de la faliment datorită celor 500.000 de tone de pirită auriferă pe care le deţine pe stoc, compania este ameninţată cu falimentul. Creditorii au ochit pirita auriferă, evaluată la fabuloasa sumă de 52 de milioane de dolari, şi încearcă să pună definitiv cruce mineritului maramureşean.

Respectiva cantitate de pirită auriefră ar conţine, conform specialiştilor, cinci tone de aur şi 20 de tone de argint şi la finele anului trecut era evaluată la 105 dolari pe tonă. Acum însă, preţurile au „sărit” şi mai mult în aer, aşa că „muntele de aur” al Remin a luat şi mai mult ochii băieţilor deştepţi care fac presiuni pentru declararea falimentului.

 

Compania a intrat în insolvenţă în 2009, apoi procedura s-a strămutat de la Tribunalul Maramureş la Timiş, în urma unei solicitări a AVAS, fapt care a ridicat mari semne de întrebare. Suspiciunile au continuat apoi, după ce unii dintre creditorii companiei au încercat să vândă pirita de pe stocul Remin la sume de 10 ori mai mici. Ovidiu Gâlcă, directorul general al Remin, spune că: „Planul de reorganizare al Remin-ului este în derularea aprobării. Încercăm pe toate căile să nu se întâmple să se ajungă la faliment cum cere ANAF. Am făcut numeroase adrese şi am luat atitudine să aducem lămuriri. Deocamdată s-a amânat votul în Adunarea Creditorilor. Este un pas înainte şi cred că, încet-încet, îi vom lămuri şi pe alţii. Din fericire sunt şi oameni lângă noi care ne ajută şi ne promovează interesele. Au vrut să vindem pirita auriferă la 9 euro, iar evaluarea era la 105 dolari pe tonă. Şi acolo administratorii judiciari sunt în faza de întocmire a creanţelor de stat şi sperăm ca   într-un viitor nu foarte lung să demarăm toate procedurile pentru valorificarea ei. Dacă am reuşi să valorificăm pirita auriferă, nu satisfacem în totalitate masa credală, dar ar fi ok, pentru că ne-am plăti din datorie şi am scăpa de presiuni. Multe nu pot spune despre interesele care vor să tragă Remin-ul pe linie moartă, pentru că nici eu nu ştiu ce se ascunde în spatele unora sau altora. Sunt numai bănuieli, aşa că vom vedea noi când se va „rupe pisica”.

Suspiciunile au ajuns până la Guvern. Premierul Ponta a declarat recent că: „Am cerut un control referitor la modul în care s-a desfăşurat operaţiunea de intrare în insolvenţă şi de lichidare la Remin Baia Mare. Este vorba de locuri de muncă, este vorba de societăţi comerciale cu veche tradiţie şi cu importanţă pentru oraşele în care acţionează şi în care societatea de lichidare Transilvania, din păcate, din punctul nostru de vedere, a acţionat împotriva intereselor respectivelor societăţi şi trebuie să încercăm să reparăm şi să îndreptăm ceea ce s-a întâmplat şi s-a făcut greşit”. Numai că, premierul a încurcat borcanele. Lichidatorii Remin sunt Pareto Grup şi Pro Insolv, iar interesele şi vina nu le aparţine lor, ci tocmai unor oficiali ai Statului. Ioan Coman, administrator judiciar Pro Insolv a spus că: “Foarte bine că vrea Ponta să trimită încoace Corpul de Control. Să trimită, că într-adevăr sunt interese ca în toată ţara asta românească. Ce interese am sesizat eu? Din zona ANAF-ului. Mai exact, partea veche a ANAF-ului, care încă nu s-a schimbat, pe care actuala guvernare n-a reuşit să o schimbe. Au rămas funcţionari din vechea gardă, care au tot felul de interese, că aşa au fost învăţaţi. Da, evaluarea piritei aurifere a Reminului se ridică la 53 milioane de dolari. Oricum, vom da drumul la vânzarea piritei, numai că şi acolo au încercat să ne blocheze tot ANAF-ul, să nu putem vinde. Au vrut să se vândă cu 9 euro pe tonă, în loc de 105 dolari cât e evaluarea, deci tot felul de jocuri ale lor. Bucureştenii fac asta, nu cei de pe plan local. Noi şi Remin-ul am dus muncă de lămurire, am încercat pe cât posibil să explicăm cum stau lucrurile şi să spunem că altele sunt interesele şi nu cele normale. Cred că şi asta a contribuit să apară reacţia lui Ponta, dar a fost şi reacţia celor de la sindicate, plus că a fost şi domnul Liviu Marian Pop. Deci, pe plan local există această susţinere”.

 

Falimentul Remin nu ar ridica numai probleme economice şi sociale, ci şi de mediu, pentru că administrarea perimetrelor miniere ar intra în ograda autorităţilor locale care nu au nici bani, nici specialişti pentru asta. 

 

„Am avut Comisie de dialog social şi s-au plâns cei de la Remin că se fac jocuri să se desfiinţeze Remin-ul. Aşa că nu am stat cu mâna în sân şi am prezentat situaţia în şedinţa de Guvern şi automat s-a decis de către premier să se facă analiza. Iar după şedinţa de Guvern de ieri, am cerut Corpul de Control şi pentru Romplumb. Acum sunt lucrurile cât se poate de clare că nişte şmecheri au vrut să vândă pirita auriferă la preţul de 9 euro în condiţiile în care evaluarea este la 105 dolari” - Liviu Marian Pop, ministru delegat pentru Dialog Social.

 

Cronologia unei insolvenţe cu cântec

 

Prin sentinţa civilă nr. 246 din 02.02.2009, în dosar. Nr. 32/100/2009 al Tribunalului Maramureş a fost deschisă procedura generală de insolvenţă faţă de CNMPN REMIN SA, nefiindu-i ridicat dreptul de administrare. În prezent, situaţia se află în perioada de observaţie, conform art. 3 pct. 15 din Legea nr. 85/2006.

Administratorii judiciari desemnaţi şi confirmaţi de instanţă sunt Pareto Grup IPURL şi Pro Insolv IPURL.

 

Conform tabelului preliminar al creanţelor AVAS, a fost admisă la masa credală cu o creanţă garantată în cuantum de 31.921.627,63 lei, reprezentând 5,512% din totalul creanţelor.

În data de 01.08.2012 s-a întrunit Comitetul Creditorilor având ca ordine de zi:

- prezentarea de către administratorii judiciari a raportului cuprinzând evaluarea şi metoda de valorificare a stocului de produs finit concentrat de pirită auriferă arsenicoasă, cu conţinut ridicat de arsen tip Şuior, proprietate a debitorului CNMPN Remin SA şi a regulamentului de vânzare corespunzător modalităţii de vânzare propuse;

- poziţia membrilor comitetului creditorilor şi formularea unei recomandări cu privire la raportul ce cuprinde evaluarea si la metoda de valorificare a stocului de pirită auriferă arsenicoasă;

- formularea unei recomandări cu privire la remuneraţia administratorilor judiciari;

- informarea privind intenţiile exprimate şi ofertele de cumpărare depuse la CNMPN Remin SA, cu privire la stocul de pirită auriferă arsenicoasă.

 

Conform procesului verbal al şedinţei Comitetului Creditorilor din data de 01.08.2012, creditoarele AVAS şi ANAF au solicitat prorogarea discutării raportului de evaluare şi a metodei de valorificareş cât şi a remuneraţiei administratorilor judiciari, restul creditorilor prezenţi la şedinţă (Municipiul Baia Mare prin Primar, salariaţii CNMPN Remin SA şi SC Electrica Furnizare Transilvania Nord SA) au fost de acord cu aprobarea raportului şi a metodei de valorificare.

Având în vedere voturile exprimate în cadrul Comitetului Creditorilor, s-a stabilit Adunarea Generală a Creditorilor în data de 16.08.2012, având aceeaşi ordine de zi cu şedinţa Comitetului Creditorilor din data de 01.08.2012. În cadrul Adunării Generale a Creditorilor, creditorul majoritar DGFP Maramureş a formulat obiecţiuni cu privire la Regulamentul de vânzare, iar în şedinţa Adunării Creditorilor din data de 04.09.2012 a fost aprobat Regulamentul de vânzare al stocului de produs finit concentrat de pirită auriferă cu conţinut ridicat de arsen tip Şuior.

 

La data de 08.08.2012 s-a transmis de către administratorii judiciari Planul de reorganizare al CNMPN Remin SA.

În data de 23.08.2012, AVAS a comunicat administratorilor judiciari precizările cu privire la modificarea Planului de reorganizare al debitoarei cu următoarele:

- includerea ca modalitate prioritară de stingere a creanţei AVAS, proporţional cu valoarea imobilului, prin darea în plată a activului „Centrala Minelor”, aflat în proprietatea CNMPN Remin SA, către Primăria Municipiului Baia Mare.

- înscrierea provizorie în tabelul definitiv al creanţelor, a creanţei AVAS în suma de 5.603.282,9 lei, reprezentând CAS aferent punctelor de lucru Exploatarea Minieră Turt – CUI 12474750 şi Exploatarea Minieră Rodna – CUI 15495820, până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei.

În acest sens, AVAS a propus următoarele:

a) Reevaluarea stocului de pirită tip Şuior;

b) Introducerea în caietul de sarcini a obligaţiilor de mediu care rezultă după îndepărtarea stocurilor ce fac obiectul contractului având în vedere impactul asupra mediului;

c) să se ţină cont de cele solicitate de AVAS la şedinţa Comitetului Creditorilor din data de 22.08.2012, respectiv:

- preţul de vânzare să fie ferm, conform formulei de calcul internaţionale, ajustabil doar în condiţiile în care apar modificări în funcţie de cotaţiile publicate la LME pentru Au şi Ag, precum si de parametrii cantitativi, reprezentând conţinutul de Au, Ag şi As pe tona metrică uscată;

- finalizarea preţului de vânzare se va efectua la cotaţie necunoscută stabilită de comun acord în cadrul contractului;

- obligativitatea compărătorului de a finaliza contractul din punct de vedere cantitativ, prin măsuri asiguratorii pentru daune din interese.

 

Ţinând cont de gradul mic de recuperare a creanţei prin această metodă, solicităm introducerea în planul de reorganizare de măsuri administrative suplimentare, astfel încât gradul de recuperare să fie superior.

Un element important în acest sens îl constituie, în accepţiunea AVAS, evaluarea licenţelor de exploatare în perimetrele aflate în patrimoniul debitoarei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.