• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Martie , 2015

O primăvară plină de activităţi la Dumbrăviţa

Primăvara se numără activităţile educative şi extraşcolare. Şcoala Dumbrăviţa, UAC Europe şi Asociaţia NEMUS le-au pregătit elevilor din Dumbrăviţa un calendar plin de proiecte inedite.

 

Unul dintre cele mai importante proiecte extraşcolare din acest an, „25 de ani de democraţie”, îşi va desemna cei 25 de câştigători luni, 30 martie, de la ora 13. Autorii celor mai bune eseuri realizate pe această temă vor participa împreună cu profesorii lor la o excursie de 3 zile care include în itinerar şi o vizită la Parlamentul României, oferită de UAC Europe şi Asociaţia Nemus.

 

Săptămâna 6–10 aprilie 2015 va fi dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. În această săptămână nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ, iar programul „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se va desfăşura în conformitate cu un orar special.

 

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preşcolari / elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor preşcolari/elevilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional, şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte nonformale.

 

În această săptămână, UAC Europe şi Asociaţia Nemus le-au pregătit elevilor două evenimente speciale: „Micii Pompieri”, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Maramureş „Gheorghe Pop de Băseşti” care va avea loc luni, 6 aprilie, de la ora 12 la Căminul Cultural Dumbrăviţa şi marţi, 7 aprilie - „Stop violenţei” un proiect realizat în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş. 

 

Continuă şi „Concursul de reciclare” devenit deja tradiţie. Astfel, clasele care doresc se pot înscrie în concurs, iar deşeurilor vor fi colectate la finele lunii aprilie, după următorul program: în 27 APRILIE – HÂRTIE ŞI 28 APRILIE - PET-URI. Clasa care va aduna cele mai multe deşeuri, raportat la numărul de elevi va primi gratuit o excursie oferită de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS.

 

Tot în această primăvară va avea loc „Olimpiada Fisculaşului”, concurs care în acest an are o dimensiune judeţeană.

 
 

În perioada 15 martie – 15 aprilie a fiecărui an autoritatea publică centrala care răspunde de silvicultură organizează „Luna plantării arborilor“ ( Legea nr. 46/2008 Codul silvic, art. 81.1).

Tradiţia datează din 1901, când fostul ministru al Instrucţiunei publice şi a cultelor Spiru Haret a instituit ”Luna sădirii pomilor”, printr-o circulară transmisă tuturor şcolilor, la 15 martie, ca fiecare elev să planteze cel puţin un pom, acţiune susţinută ulterior de către marele savant – silvicultor român, părintele silviculturii moderne, Marin Dracea. Începând din 1953, după modelul din numeroase alte ţări „Luna pădurii” a fost instituționalizată sub această denumire până în anul 2008 când conform noului Cod silvic, denumirea s-a schimbat în „Luna plantării arborilor”. Codul silvic precizează că „Luna plantării arborilor se organizează cu participarea consiliilor judeţene, a prefecturilor, a primăriilor, a inspectoratelor şcolare teritoriale, a instituţiilor confesionale, a unităţilor militare, precum şi a altor instituţii cu caracter public”.

 

Acţiunile trebuie să trezească în rândul cetăţenilor şi mai ales a tineretului dragostea faţă de pădure, necesitatea ocrotirii şi apărării codrului românesc, mobilizându-i să participe la activităţile de împăduriri, întreţineri ale plantaţiilor tinere, culturi în pepiniere, curăţire şi igienizare a pădurilor şi a spaţiilor verzi. „Luna plantării arborilor „nu este dedicată numai silviculturii, ea este a întregii societăţi româneşti, care trebuie sensibilizată în favoarea pădurii, pentru susţinerea acţiunilor de ocrotire şi conservare a pădurilor şi creşterea conştiinţei forestiere a populaţiei, dezvoltării patrimoniului silvic naţional.

Ca în fiecare an, şi comuna Dumbrăviţa se va alătura acestui program naţional.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.