• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Octombrie , 2014

O microsinteză Ioan Anghel Negrean la Galeriile UAP

Joi, 23 octombrie a.c., la Galeriile UAP din Baia Mare a avut loc vernisajul expoziţiei personale „Verde şi verde Negrean”, a cunoscutului şi valorosului artist Ioan Anghel Negrean. Organizatorii expoziţiei sunt Consiliul Judeţean Maramureş, Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi Uniunea Artiştilor Plastici filiala Baia Mare.

 

Expoziţia deschisă joia trecută reuneşte douăzeci dintre cele mai reprezentative tablouri realizate de Ioan Anghel Negrean în bogata sa carieră artistică. Aşa cum a remarcat istoricul şi criticul de artă dr. Tiberiu Alexa, expoziţia reprezintă o microsinteză, o mini-retrospectivă a acestui artist deosebit, Ioan Anghel Negrean, un artist important pe scena artei contemporane româneşti. Această expoziţie nu este întâmplătoare, dacă ţinem seama de faptul că, în ziua de 15 octombrie, Ioan Anghel Negrean a împlinit 60 de ani. În cadrul evenimentului, artistul a fost felicitat de prieteni şi colegi şi, ca o recunoaştere a valorii operei sale, a primit două diplome de excelenţă din partea Prefecturii judeţului Maramureş şi a Consiliului Judeţean Maramureş.

 

Cariera lui Ioan Anghel Negrean este una impresionantă. Artistul este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, asistent universitar doctor la Universitatea de Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, Secţia Arte Plastice şi Decorative, direcţia de studiu: Pictură şi muzeograf – specialitatea pedagogie muzeală la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Prezent cu lucrările sale în numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate, autor şi coautor a numeroase volume şi albume de artă, Ioan Anghel Negrean a semnat zeci de studii şi articole, a fost consilier editorial şi designer, a participat la reuniuni ştiinţifice şi artistice cu caracter local, regional, naţional şi internaţional, a desfăşurat activităţi de management cultural şi educaţional, a coordonat proiecte culturale şi a primit mai multe premii care i-au recompensat talentul, creaţia artistică şi meritele deosebite în promovarea valorilor cultural-artistice.

 

Dincolo de toate aceste merite artistice şi competenţe manageriale, Ioan Anghel Negrean este un om înzestrat cu calităţi morale deosebite şi un prieten cu adevărat excepţional. Pentru acestea şi pentru multe altele, GAZETA de Maramureş îi urează „La Mulţi Ani!”

 
O armonie între roşu şi verde
 

„Unul dintre tablourile expuse în această expoziţie este o lucrare ce datează din 1982. Atunci, la patru ani de la absolvirea facultăţii, am avut acest curaj: să vin în faţa publicului băimărean cu o expoziţie déjà de pictură băimăreană. Cel de lângă mine (Tiberiu Alexa – n.red.) a scris despre acea expoziţie un text extraordinar de frumos, cu nişte idei foarte bine structurate. De atunci, puteţi observa pe simeze, acest filon reprezentat de relaţia între roşu şi verde, între verde şi roşu, între verde şi verde-Negrean poate să fie regăsit în creaţia mea. Problema a fost şi asta am încercat mereu să realizez: o armonie între aceste culori.”

Ioan Anghel Negrean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.