• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Martie , 2022

O istorie vie a mineritului, la 90 de ani

Recent, a avut loc un eveniment emoționant pentru cei care au lucrat în mineritul maramureșean. Unul dintre specialiștii din acest domeniu a împlinit vârsta de 90 de ani. Partenie Hărănguș a fost sărbătorit de colegi, prieteni. La redacția noastră a venit domnul inginer Teodor Bene pentru a ne oferi un text legat de activitatea specialistului maramureșean.  Să mai spunem că, în 2019, Partenie Hărănguș a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Borșa.

S-a născut la 7 martie 1932, în localitatea Jichișu de Sus, județul Cluj. În anul 1952, a absolvit Școala Medie Tehnică de Minereuri Baia Mare, obținând diploma de tehnician minier. După absolvire, este repartizat în pro­ducție la Exploatarea Minieră Baia Sprie, unde lucrează în subteran ca tehnician, la cea mai grea mină de minereuri din țară, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. La această mină a lucrat 6 ani, până în 1958, când a fost transferat la Exploatarea Minieră Baia Borșa, unde a activat până în 1967, la Mina Toroiaga, cea mai umedă mină din țară, unde a fost numit șef de sector și șef de mină. În același timp, și-a continuat studiile superioare, ca student la cursuri fără frecvență la Institutul de Mine din Petroșani, Facultatea de Mine, obținând licența de inginer minier.
În perioada 1967-1970, a lucrat la Exploatarea Minieră Șuior, unde a început exploatarea la zi în carieră a celui mai mare zăcământ auro-argentifer din nord-vestul României, în funcția de director. În această carieră, un colectiv tânăr și ambițios de ingineri minieri, sub coordonarea inginerului Partenie Hărănguș, în calitate de director de exploatare, a introdus și aplicat pentru prima oară în mineritul din România tehnologia prin pușcarea masivă cu camere de minare cu peste 5 tone de exploziv la o singură pușcare, fiind dislocată o cantitate de peste 50.000 tone din zăcământ. În perioada 1967-1976, Exploatarea Minieră Șuior a realizat cea mai mare producție de aur din nord-vestul României.
În anul 1970, inginerul Partenie Hărănguș a fost transferat din nou la Exploatarea Minieră Baia Borșa, în funcția de director, pe care a condus-o timp de peste 10 ani, fiind cel mai longeviv director din cadrul unităților miniere din Centrala Minereurilor Baia Mare.
Exploatarea Minieră Baia Borșa, devenită Întreprindere Minieră cu cinci Explorări Miniere, a fost cea mai mare unitate pentru minereuri complexe din țară, cu o capacitate de peste un milion de tone / an.
În cadrul întreprinderii, lucrau peste 5.000 de salariați, răspândiți prin toți munții Maramureșului.
În decursul activității sale, s-au executat cele mai complexe și mai mari lucrări miniere din țară, cum sunt:
- iaz de mare capacitate la Novăț, cu lucrări complexe, cum sunt galeria pentru transport steril de la flotație până la iazul Novăț, cu o lungime de 9,5 km, executată prin muntele Toroiaga;
- funicular pentru transport minereu de la mina Gura Băii la uzina de preparare. Unicul și cel mai complex funicular din țară, care, datorită traseului scurt și diferenței foarte mari de nivel, de la cota 1320 m până la cota 820 m, cu dife­rență de 500 m, datorită căreia funicularul era generator de curent.
Majoritatea acestor lucrări complexe au fost executate în perioada când director general al Întreprinderii Miniere Baia Borșa era inginerul Partenie Hărănguș. În această perioadă, Întreprinderea Minieră Baia Borșa a beneficiat de cea mai mare investiție din județul Ma­ramureș.
Odată cu investițiile realizate, s-au dezvoltat și localitățile unde erau cantonate aceste zăcăminte, astfel că, datorită zăcămintelor din Baia Borșa, localitatea Borșa a devenit oraș.
Datorită bogăției zăcămintelor existente și exploatate în zonă și prosperității generate de acestea, au fost alocate fonduri pentru dezvoltarea în domeniul sănătății și protecției sociale, fiind construit Spitalul din Borșa, cu 430 de locuri, dat în funcțiune în anul 1970. De reținut este faptul că, în anul 1986, a fost construit și pus în funcțiune un Centru de recuperare care în prezent a devenit Spital de recuperare, în cadrul Spitalului din Borșa. Acest spital de recuperare a fost realizat în întregime din fondurile de investiții ale Întreprinderii Miniere Baia Borșa.
Trebuie să reținem și să ne reamintim de contribuția majoră economică, culturală și sportivă adusă la dezvoltarea orașului Borșa, și nu numai, de mineritul, cercetarea geologică și cercetarea științifică în domeniul minier, timp de peste o jumătate de secol, începând cu anul 1950.
Ca urmare a propunerii și depunerii documentației întocmite și redactate de Teodor Bene, prin Hotărârea Consiliului Local Borșa nr. 80/ 2019, inginerului Partenie Hă­răn­guș i s-a decernat titlul de „Cetățean de Onoare” al Orașului Borșa, „pentru merite deosebite în domeniul mineritului, contribuind astfel la dezvoltarea economică a orașului Borșa, județul Mara­mureș”.

„Dragă și stimate domnule inginer Partenie Hărănguș,
Pentru tot ce ați realizat în timpul activității dumneavoastră profesionale și nu numai, la ceas aniversar, la împlinirea frumoasei și venerabilei vârste de 90 de ani, toți colegii de breaslă din județul Mara­mureș, și nu numai, vă dorim din toată inima «La mulți ani», sănătate, bucurie și fericire!” – ing. Teodor Bene

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.