• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Mai , 2017

O extindere halucinantă, în Baia Mare. Lângă Semilună

Baia Mare este un oraș frumos, un oraș care vrea să fie european, verde și atractiv. În parte putem vorbi de un municipiu reședință de județ cu pretenții de oraș european. Dar sunt și unele lucruri care ne îndepărtează de acest statut. De exemplu, situația extinderilor de la parterul blocurilor. Zilele trecute, primarul Cătălin Cherecheș a spus că vor fi verificate extinderile din Baia Mare de către arhitecții din Ordinul Arhitecților și de către specialiștii din administrația locală.

 

 

În ultimii ani nu prea s-au mai aprobat extinderi, poate și pentru că locurile în care s-ar fi putut realiza astfel de extensii s-au cam epuizat. Boom-ul extinderilor din oraș a fost în anii ’90. Atunci s-a dat drumul la reali­zarea acestor construcții, pe considerentul că se încurajează inițiativa privată, se fac locuri de muncă, apar firme.
Cele mai multe extinderi au avut un caracter economic, dar au fost și extinderi ale unor locuințe, balcoane, garaje. Un talmeș-balmeș din care Baia Mare a ieșit cam șifonată. Estetica urbană ne spune cum ar trebui să arate un oraș, fațade, chiar și extinderi. Cum și unde se pot realiza. În teorie! Practic, cel puțin aici, în Baia Mare, lucrurile au stat altfel. S-au cerut extinderi pentru orice și culmea că s-au primit. Multe cereri nu au fost respectate sau au apărut extinderile după care s-a cerut punerea în legalitate. Nu s-au respectat proiectele și extinderile au fost mai mari decât în schițele date spre aprobare. Nu a existat nicio idee de simetrie, uniformitate pozitivă, culori adecvate, arhitectural majoritatea extinderilor sunt catastrofe.
Printre beneficiari au fost și politicieni cunoscuți. Cazurile au fost făcute pu­blice în presa vremii. Atât! Nu s-au luat măsuri, iar acum, Baia Mare se află într-o situație delicată, având majoritatea bulevardelor mutilate estetic de extinderi aiuritoare la blocuri.

Un astfel de caz se află pe bulevardul București, vis-a-vis de blocul Semi­lună. Este un bloc turn, fără spații co­merciale la parter.
Aici se află o monstruozitate de extindere nefinalizată de foarte mulți ani. Practic, un bloc cu două nivele a apărut lipit de blocul original. Chiar la bulevard. Ne-am întrebat de multe ori, trecând pe acolo, e drept cu mașina, cine a aprobat o astfel de extindere uriașă.
Zilele trecute am fost prin zonă și curio­zitatea ne-a împins să vedem ce este cu această extindere. Am aflat că acolo se află un cabinet medical individual al medicului Manea Viorel și o firmă de imobiliare (Brîndușe SRL). Am sesizat și lipsa unor copaci pe care îi știam de mult timp în curtea blocului.
Este greu de explicat cum vine această extindere, dar când ajungi acolo și vezi peretele nou construit până la etajul doi, inclusiv, te simți mic, neînsemant, stri­vit cumva de o clădire-apendic ce atârnă, realmente, de blocul ridicat după canoanele urbanismului. Am sesizat cum apartamentele de la etajul unu și doi, au o problemă cu vizibilitatea și întrebarea firească a fost cum de au aprobat o astfel de construcție.
Și am intrat în cele două scări pentru a vorbi cu oamenii.
Prima constatare a fost că oamenilor le este frică să vorbească deschis. Nu cunoaștem motivul. Sub protecția ano­nimatului, am luat mai multe păreri, de jos până la ultimul etaj.
„Este cea mai urâtă extindere de aici, din sensul giratoriu de la Semilună. Pe mine nu mă prea afectează, decât este­tic. Stau în acest bloc și îmi este rușine de prietenii care mă tot întreabă de această construcție hidoasă”, ne-a spus o persoană din bloc.
„Nu mai știu exact când a început totul. Demult, cred că sunt vreo zece ani. Aproximativ. Știu că la vremea respec­tivă domnul doctor a venit pentru a obține acordul locatarilor. A venit cu un plan, o schiță pentru o scară exterioară ce ar fi trebuit să urce până la etajul unu unde are un cabinet medical. O scară exterioară acoperită cu sticlă, așa cum se fac. Mi-a spus că nu dorește ca pacienții lui să intre prin scara de bloc, pentru a ne proteja! A mai spus că va mai trebui să obțină încă o semnătură mai încolo, de la noi, vecinii! Am spus, bine. Am semnat pe lista cu proiectul cu scara. După un timp a revenit cu o altă listă, dar fără altceva. Am semnat, deoarece am crezut că e de bună credință. Cert este că ne-am trezit cu chestia asta construită. Unii vecini nu mai au soare în camera de lângă extindere, iar alții nu mai au vedere. Nu mai văd decât peretele de la extindere. Au fost ceva discuții, dar... Am rămas dezamăgită. O doamnă de la etajul doi s-a tot scuzat că din cauza ei s-a ajuns aici, că a semnat... nu știu ce... cam astea au fost reacțiile!
Pot să spun că s-a vorbit aici la noi că domnul Ludescher a fost cel care a aranjat trecerea hotărârii prin CL. Autorizația de construire cred că s-a dat în 2011, pe vremea lui Anghel aflat la penitenciar, iar la Primărie era Lude­scher. De altfel, oamenii l-au văzut de mai multe ori aici, când se construia. Nu știm dacă există o relație între medic și fostul viceprimar, dar putem bănui.
Ne-au tăiat și copaci, fără să întrebe pe nimeni, iar copacii care au rămas sunt mutilați, dirigintele de șantier ne-a spus că așa trebuie pentru a nu strica vederea la domnul doctor. Am avut tei frumoși, mari, magnolie...”, ne-au povestit mai multe persoane de pe cele două scări.

Prima constatare, potrivit celor spuse de cetățeni, este că medicul s-a ocupat de toate, de acte, de aprobări. Că, pro­babil, îl cunoaște pe Ludescher. Și ce este mai important, că a fost după acordul vecinilor cu un proiect ce prevedea o scară exterioară acoperită cu sticlă.

Am fost și la Primărie, dar pentru a vedea autorizația de construire este nevoie de o solicitare pe Legea 544. Am mai aflat că în 2016 s-a dat o nouă autorizație de construire, probabil pentru finalizarea construcției. Pe tabla de la fața locului se spune că termenul de finalizare este 2021. Adică, o extindere începută în 2011 și finalizată în 2021. Vom reveni cu amănunte.

 

 

Nesimțirea cât o extindere nesimțită!

 

Am încercat să vorbim și cu beneficiarii acestei construcții. Deși pe tabla cu orarul cabinetului medicului de familie era program, în momentul vizitei noastre acolo, nu a deschis nimeni. Am sunat mai târziu la numărul de telefon afișat la cabinet. A răspuns o doamnă, probabil asistenta. A spus că momentan medicul nu poate vorbi la telefon, după ce ne-a chestionat cine suntem, de la ce ziar (a trebuit să repetăm de două ori). Apoi a spus să revenim peste o oră.
Am revenit, dar nu a mai răspuns nimeni la telefon. Noi am încercat!
În schimb, la agenția imobiliară Brîndușa, am găsit un domn. Probabil patronul.
I-am spus de unde suntem și ce dorim. De la bunăvoința arătată unui potențial client, domnul cărunt ne-a aruncat o privire ucigătoare. Ne-a răspuns în doi peri!
„Domnul doctor s-a ocupat de acte, autorizație. De altfel, la el sunt toate. Să știți că totul este legal. Dumneavoastră vi se pare că lucrurile nu sunt în regulă. Este părerea dumneavoastră. Dar știți, sunt ocupat așa că vă rog...”, și a arătat cu degetul spre ușa de la intrare. L-am întrebat cum îl cheamă.
„Da’ ce, sunteți de la Poliție să vă spun cum mă cheamă? Hai...!”, a spus domnul fără nume.
Bunul simț este tot mai rar, iar așa-zișii antreprenori ce profită de conjuncturi favorabile sunt niște glume! De asta merg așa afacerile în România. Mulți și...!        

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.