• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Ianuarie , 2016

O expoziţie de pus în rama promovării adevărate

Recent a avut loc în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare vernisajul expoziţiei de fotografie intitulate „Maramureş – oameni şi locuri”, dedicată Zilei Naţionale a Artei Fotografice în România.

 

Vernisajul a avut loc cu ocazia aniversării a 204 ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmari, primul fotograf de artă şi documentarist din Regatul Român şi unul dintre primii zece fotografi din Europa. De asemenea, evenimentul a făcut parte din programul de susţinere a candidaturii municipiului Baia Mare pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Expozanţi sunt un grup de artişti fotografi din Baia Mare, format din Ilie Tudorel, Felician Săteanu, Brezoszki Ioan şi artiştii fotografi ungari Csider Balint (din Szolnok) şi Banfi Barnabas (din Gyula), care s-au alăturat acestui demers artistic menit să promoveze pe plan internaţional municipiul Baia Mare şi judeţul Maramureş.

 

Fotografiile expuse la acest eveniment prezintă peisaje din Baia Mare şi judeţul Maramureş,  tradiţiile şi obiceiurile populare ale zonei, precum şi cotidianul vieţii rurale.

Imaginile artiştilor fotografi băimăreni şi ale artiştilor invitaţi din Ungaria au surprins cele mai frumoase peisaje din toate anotimpurile maramureşene.

 

Expoziţia pregătită de Ilie Tudorel a fost expusă de la începutul anului 2015 în oraşele înfrăţite din Ungaria, în ideea de a revitaliza relaţiile amorţite între Baia Mare şi înfrăţiţii de dincolo de graniţă.

Surprinzător, prima expoziţie a avut un mare ecou, iar invitaţiile au început să curgă. După mai mulţi ani de linişte, poate scurte vizite la Sărbătoarea Castanelor, autorităţile maghiare au fost deschise la schimburi culturale între oraşe. Pe de altă parte, aceste manifestări devin foarte importante în cadrul candidaturii Băii Mari pentru obţinerea demnităţii de Capitală Europeană a Culturii.

 

„Aceste fotografii reprezintă un crâmpei din Maramureşul atât de îndrăgit de toată lumea. Această expoziţie este o dovadă în plus că brandul Maramureş există cu adevărat. Uitaţi-vă la aceste fotografii, care ne arată oameni în locuri splendide, trebuie doar să fie promovat şi să fie cât mai aproape de inimile tuturor europenilor. Aşa cum spune şi titlul acestei expoziţii, eu m-am axat pe a ilustra viaţa din Maramureş, tradiţii, obiceiuri, port popular, peisajele extraordinare din judeţ. Maramureşul e una din puţinele zone din lume, care are pe teritoriul său opt monumente înscrise pe lista Patrimoniului Mondial Cultural UNESCO. Sunt ţări pe această planetă care nu au opt minuni arhitecturale aşa cum avem noi, trebuie să fim mândri de acest lucru, să le exploatăm la adevăratul potenţial”, a spus Ilie Tudorel, consilier local şi unul dintre cei mai activi consilieri, mai ales în promovarea judeţului, a municipiului.

 

GAZETA de Maramureş i-a oferit lui Ilie Tudorel, anul trecut, premiul de Excelenţă pentru Turism şi Promovarea Maramureşului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.