• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Ianuarie , 2016

O ediţie reuşită a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia” 2015

 

Atmosferă inedită, obiceiuri şi tradiţii autentice puse în scenă, dar şi public pe măsură, la cea de 47-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia”, eveniment realizat cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Maramureş.

 

Mii de spectatori din ţară şi de peste hotare şi-au dat întâlnire în centrul vechi al municipiului Sighetu Marmaţiei, acolo unde au avut parte de momente inedite oferite de către peste 30 de ansambluri şi grupuri folclorice din Ţara Maramureşului şi nu numai, dar şi de un adevărat regal folcloric pus în scenă de către interpreţi consacraţi. A fost o „a treia zi de Crăciun” deosebită, cu multe surprize şi momente de excepţie. Cea de-a 47-a ediţie a celui mai longeviv eveniment găzduit de municipiul Sighetu Marmaţiei s-a dovedit a fi un real succes.

 

În deschiderea festivalului, edilul local al municipiului, Ovidiu Nemeş, îmbrăcat în portul popular maramureşean, le-a urat „Bun venit” oaspeţilor veniţi din ţară şi de peste hotare şi a rostit câteva cuvinte despre însemnătatea acestui eveniment cu tradiţie pentru municipiul Sighetu Marmaţiei.

 

Alături de primarul Ovidiu Nemeş a luat cuvântul şi directorul de festival, Marin Ilieş.

„Prezenţa dumneavoastră în număr mare înseamnă pentru noi foarte mult, înseamnă că vă pasă de ceea ce avem mai preţios în Maramureş”, a spus directorul de festival, conferenţiar universitar doctor Marin Ilieş.

 

Festivalul a debutat cu parada alaiurilor pe străzile municipiului prezentându-şi obiceiurile şi tradiţiile locurilor pe care le-au reprezentat. Peste 30 de grupuri din Maramureş, dar şi judeţe precum Suceava, Sibiu, Mureş, Bistriţa Năsăud, Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului şi alte zone din România, precum şi ansambluri de peste hotare, au încântat privirile şi auzul a mii de oameni care au asistat în acest an la festival.

Colinde vechi, obiceiuri de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează, costume populare, care alegorice, măşti tradiţionale şi călăreţi, de asta s-au putut bucura cei prezenţi la ediţia cu numărul 47 a renumitului festival. Au existat mai multe puncte de reprezentaţie, unde fiecare ansamblu sau grup de colindători s-a oprit pentru a-şi prezenta momentul pregătit cu acest prilej. Publicul nu a ezitat să imortalizeze fiecare moment deosebit cu telefonul mobil sau aparatul de fotografiat. Cei veniţi pentru prima dată la eveniment s-au arătat de-a dreptul încântaţi de ceea ce au găsit la Sighetu Marmaţiei.

 

De nelipsit a fost şi mascota festivalului, prezentă pentru al doilea an consecutiv. Aceasta are aproximativ 2 metri şi reprezintă o mască tradiţională, realizată de către studenţii şi masteranzii Universităţii Babeş-Bolyai, extensia Sighetu Marmaţiei. În acest an a avut şi elemente de noutate, spre încântarea celor prezenţi, care nu au ezitat să îşi facă numeroase fotografii în preajma ei.

La finalul paradei, fiecare grup s-a oprit pe scena din Parcul Central, acolo unde s-au strâns sute de spectatori pentru a mai savura încă o dată momentele pregătite de fiecare grup.

După paradă, a urmat un adevărat regal folcloric în care au evoluat artişti din Maramureş, dar şi din alte judeţe.  Ansamblul folcloric „Mara”, Grupul „Iza”, Valeria şi Traian Ilea, Marius Ciprian Pop şi Cristian Pomohaci au fost cei care au făcut miile de spectator să uite de frigul de afară. Colinde inedite şi cântece cunoscute de către toată lumea au răsunat în tot centrul vechi al municipiului. Publicul i-a susţinut cu plauze şi a fredonat împreună cu ei.

 

Tot în cadrul spectacolului a avut loc şi gala de premiere a câştigătorilor din acest an ai concursului. Ansamblul din Vatra Moldoviţei a ocupat locul I, urmat de Călineştenii Ţării Maramureşului şi Ansamblul din Petrova. La finalul spectacolului a urmat un element de noutate adus în acest an Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia”, o proiecţie 3 D Mapping pe clădirea unui hotel situat în apropiere, intitulată „Maramureşul nostru”, care a surprins momente sugestive din viaţa maramureşenilor precum Jocul fecioresc sau Învârtita, imagini cu tradiţionala poartă maramureşeană şi chiar şi cu mascota festivalului.

Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

 

Festivalul a continuat cu sesiunea de comunicări ştiinţifice pe teme de etnografie şi folclor, dar şi cu mai multe expoziţii, având ca temă Maramureşul în diferite ipostaze şi sub diferite forme. Organizatorii mulţumesc pe această cale Consiliului Judeţean Maramureş pentru sprijinul financiar acordat.

 

 

„Lăudăm pe Iisus!” este salutul cu care noi, maramureşenii, ne primim oaspeţii. De 47 de ani, Sighetu Marmaţiei e locul în care satele din Maramureş vin şi îşi prezintă tradiţia şi datina de sărbători de iarnă. Tot de 47 de ani a început în Sighetu Marmaţiei ceea ce astăzi se numeşte Festivalul de datini şi obiceiuri „Marmaţia”, locul în care nu doar satele din Maramureş şi din toată ţara, ci şi din străinătate, vin şi îşi prezintă portul, colindul, iar pentru o zi măcar, Sighetu Marmaţiei a ajuns să fie un epicentru nu doar al culturalităţii, ci şi al spiritualităţii şi a profunzimii de neam”

Pimarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, în deschiderea evenimentului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.