• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iulie , 2016

O arheologie a munţilor din Maramureş

Drd. Bogdan BOBÂNĂ

 

În perioada 27 iunie-10 iulie, în zona Pasului Prislop s-a desfăşurat prima etapă a cercetărilor arheologice prevăzute pentru anul 2016 în cadrul proiectului „O arheologie a munţilor din Maramureş, România”, coordonat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti.

Alături de cercetători de la cele două instituţii coordonatoare au mai participat arheologi de la diverse instituţii de profil din ţară (Deva, Sebeş, Alba Iulia) şi din Germania (München).

 

 

Cercetările de suprafaţă şi săpăturile arheologice efectuate cu acest prilej în locurile numite de localnici Poiana Ştiol şi Stâna Gropşoare au dus la identificarea unui nou sit preistoric şi au confirmat existenţa a două situri preistorice cunoscute din anii precedenţi. Totodată,  pentru punctele investigate, a putut fi stabilită o parte din biografia locului - de la preistorie, trecând prin perioadă medievală şi până la epoca modernă.

Dat fiind faptul că proiectul acordă atenţie egală tuturor tipurilor de ruine, indiferent de perioada cronologică căreia îi aparţin, în cadrul cercetărilor a fost documentată o nouă categorie de ruine din cel de-al Doilea Război Mondial, care se adaugă repertoriului de până acum; de asemenea, a fost completată cercetarea arheologică a unui punct fortificat din aceeaşi perioadă. Nu în ultimul rând, cercetările arheologice au avut în vedere şi identificarea ruinelor unui Wachthaus (post de pază) din secolul al XVIII-lea, dar aria în care ar putea fi localizate, în conformitate cu hărţile josephine, abia a început a fi sondată.

 

 

Urme de locuire din preistorie până în epoca contemporană

 

„Cercetările arheologice în Pasul Prislop le continuă pe cele începute în 2012 şi au ca principal scop identificarea tuturor formelor de locuire din preistorie până în epoca contemporană. Este vorba despre urme ale activităţii umane în zonele înalte din Munţii Maramureşului. Până în momentul de faţă cele mai vechi vestigii arheologice datează din mezolitic (10.000 – 5.000 î. Hr.), iar cele mai recente din perioada contemporană.”

Dr. Dan Pop

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.