• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iunie , 2013

Noul UPU, o lucrare de excepţie în Baia Mare

În Baia Mare a avut loc inaugurarea UPU din cadrul Spitalului Judeţean „Dr. Constantin Opriş”, o investiţie importantă pentru sistemul medical maramureşean. La inaugurare au fost prezenţi Raed Arafat şi Iulian Chiriac, secretari de stat în Ministerul Sănătăţii, autorităţile băimărene şi maramureşene, parlamentari şi foşti parlamentari.

 
 
 

Ideea realizării unei noi Unităţi de Primire-Urgenţe a apărut prin 2010. demersurile au început de conducerea Spitalului, de autorităţile maramureşene. A fost dificil, era perioada în care criza economică şi financiară era la un maxim.

În luna februarie 2012, ministerul Sănătăţii a transmis fila de buget, programul de investiţii a judeţului Maramureş având cuprinse suma de 3,5 milioane de lei pentru extindere şi modernizare UPU. Acest lucru presupunea şi o cofinanţare de 184 de mii de lei din partea Consiliului Judeţean. După organizarea de licitaţii, după soluţionarea contestaţiilor, în luna septembrie 2012 au început lucrările şi s-au terminat, cele de construcţie şi amenajări, în luna mai 2013. Pentru aparatură, mobilier, pentru amenajările interioare, Spitalul Judeţean a alocat bani din fonduri proprii.

Dacă ar fi să sintetizăm, vechiul UPU s-a mărit cu 600 de metri pătraţi, urmând ca vechiul amplasament să fie dat efectiv în folosinţă după reabilitare şi modernizare.

„Este un spaţiu absolut adecvat pentru a servi aceste servicii medicale de urgenţă. Vechiul spaţiu nu avea ventilaţie, era îngust, cu un spaţiu de aşteptare impropriu. De aceea au fost şi multe nemulţumiri. Prin această investiţie s-au creat condiţiile necesare pentru servicii de calitate. Suntem convinşi că lucrurile se vor schimba. Este o mare realizare a tuturor, a puterii şi opoziţiei, deşi, fiind vorba de sănătate, nu putem vorbi în aceşti termeni: putere şi opoziţie. Lucrările au început în 2012, dar demersurile au început dinainte. Apreciez toate demersurile făcute de toţi, este meritul tuturora şi în beneficiul maramureşenilor şi nu numai”, a spus Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean.

 

Noul UPU este spectaculos, arată ca în filme, ba chiar mai bine. Totul este curat, spaţios, dotat cu mobilier de calitate şi adecvat unui astfel de serviciu. Toată aparatura este nouă, secţiile sunt bine delimitate şi au personalitate. De exemplu, la secţia de pediatrie, pereţii au fost desenaţi de către designerul Roxana Pop, oferind un strop de culoare pentru copiii care vor solicita serviciile de urgenţă. Băile sunt incredibile, inclusiv avizierele au o personalitate evidentă. Sorina Pintea a stat non-stop în Spital pentru a finaliza lucrările.

Pe de altă parte, trebuie făcută o menţiune specială pentru munca depusă de medicul Călin Pop, cel care a început lucrările.

Printre cei care au fost în „linia întâi”, amintim pe parlamentarii Nicolae Bud şi Gheorghe Mihai Bârlea.

 
 
Bud a făcut lobby
 

În perioada 2010-2011, Nicolae Bud a fost reprezentantul maramureşenilor în Parlament. Politician cu vechi state, experimentat, Bud a avut o funcţie importantă, a fost secretarul Comisiei de Buget-Finanţe, poziţie din care a putut sprijini şi acest demers maramureşean.

„Mă bucur că s-a finalizat noul UPU. Sunt curios să văd cum arată. Nu a fost o problemă simplă. Am uzat de toate cunoştinţele mele, la nivel parlamentar şi guvernamental pentru a intra pe finanţare cu UPU. Existau temeri că nu vor fi folosiţi banii, dar din discuţiile cu cei de la conducerea Spitalului, de la CJ, am avut argumentele necesare pentru a înclina balanţa în favoarea noastră. A fost un demers colectiv şi mă bucur că s-a finalizat cu bine”, a spus Nicolae Bud.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.