• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Februarie , 2014

Noua faţă a Câmpului Tineretului

Lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea Câmpului Tineretului au fost demarate în urmă cu câteva zile. Primarul Cătălin Cherecheş şi factorii implicaţi în derularea proiectului au făcut ieri o scurtă prezentare a lucrărilor care vor fi efectuate aici.

 
 

Proiectul prevede reabilitarea câmpului, dar şi a zonelor din împrejurimi, acestea urmând să fie realizate abia anul viitor. Terenul de pe Câmpul Tineretului va fi decopertat, drenat, dar va beneficia şi de un sistem de irigaţii, iar în ultimă fază va fi înierbat. De jur împrejur vor fi amenajate alei pietonale, dar şi locuri de joacă, zone de relaxare dotate cu mobilier urban şi iluminat public care va pune în valoare acest spaţiu.

Vor fi 167 de arbori, 100 de arbuşti şi 68.000 de plante floricole anuale, pe Câmpul Tineretului.

 

„Am supus dezbaterii publice acest proiect încă din 2012. S-a realizat apoi proiectarea, licitaţia a fost finalizată anul trecut, iar în acest an am decis să introducem spre finanţare obiectivul. Câmpul Tineretului este o zonă foarte importantă pentru Baia Mare, pentru istoria municipiului nostru, de aceea am şi generat un proiect care păstrează integral Câmpul ca o zonă verde. Nu am acceptat nimic dintr-un proiect mai vechi, care prevedea aici restaurante, foarte multe alei din beton, fântâni şi aşa mai departe. Am considerat, împreună cu arhitecţii şi cetăţenii care au participat în 2012 şi 2013 la dezbaterile publice, că este oportun să lăsăm un spaţiu verde amplu, o adevărată câmpie, aşa cum e cunoscută ea în istorie, generând şi perspectivă istorică spre Muzeul de Etnografie”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

 

Lucrările vor fi finalizate în luna octombrie

 

Până în toamna anului 2014, lucrările la Câmpul Tineretului trebuie finalizate, urmând ca anul viitor să înceapă amenajarea zonelor din împrejurimi. Este vorba de zona care începe de la statuia Ostaşului Român, până la stadion, respectiv terenul de antrenament şi intrarea în cimitir. Prin reabilitare şi modernizare, Câmpul Tineretului va redeveni o zona iubită de toţi băimărenii, indiferent de vârstă, o zonă destinată relaxării şi contemplării, dar şi actului artistic. „Dorinţa noastră este să generăm un spaţiu de care să se bucure toţi băimărenii. Un spaţiu care să fie curat, atractiv, util comunităţii, astfel încât, într-un fel, să readucem o imagine care istoric este cunoscută băimărenilor. Mă refer la Şcoala de Pictură de la Baia Mare, la pictorii care au folosit pentru peisajele lor acest câmp” a mai spus edilul băimărean.

 

Câmpul Tineretului, din nou un punct de atracţie al municipiului Baia Mare

 

Prin lucrările care vor fi efectuate pe parcursul anului aici se va transforma gazonul din faţa stadionului într-o pajişte care va pune în valoarea Muzeul de Etnografie, dar şi întreaga zonă. Câmpul Tineretului va rămâne un spaţiu liber cu perspective deschise. S-a urmărit favorizarea zonelor acoperite de veneraţie şi a pavajelor permeabile. 167 de arbori şi 100 de arbuşti vor fi plantaţi aici până la finalizarea lucrărilor, dar şi aproape 68.000 de plante floricole anuale, bianuale şi perene. Mobilierul urban va fi înlocuit cu unul modern, greu vandalizabil.

Vor fi montate coşuri de gunoi, separatoare de trafic auto/pietonal, stâlpi retractabili pentru acces limitat la parcare, bănci simple fără spătar, bănci simple cu spătar şi bănci pătrate. Iluminatul public general va fi asigurat de corpuri de iluminat pe stâlpi, iar pentru punerea în valoare a muzeului se va recurge la iluminatul arhitectural din corpuri montate direct pe clădire, dar şi proiectoare montate în pardoseală.

Pentru a profita pe timp de noapte de imaginea interesantă a jeturilor de apă propulsate de aspersoarele de irigare, în dreptul acestora se vor monta de asemenea spoturi luminoase.

 
 

„Dorinţa noastră este să generăm un spaţiu de care să se bucure toţi băimărenii. Un spaţiu care să fie curat, atractiv, util comunităţii, astfel încât, într-un fel, să readucem o imagine care istoric este cunoscută băimărenilor. Mă refer la Şcoala de Pictură de la Baia Mare, la pictorii care au folosit pentru peisajele lor acest câmp”

Cătălin Cherecheş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.