• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Mai , 2014

Norica Nicolai: „Noile prevederi ale Politicii Agricole Comune (PAC) 2014-2020 şi impactul lor asupra agriculturii româneşti”

„Agricultura României rămâne una de subzistenţă, piaţa forţei de muncă din acest sector fiind marcată de o pondere mare a fermierilor vârstnici, o excesivă dependenţă de activităţile agricole ale populaţiei din mediul rural, precum şi de un declin accentuat al veniturilor reale ale consumatorilor, iar soluţia pentru ieşirea din această criză sunt fondurile europene prevăzute prin PAC”, a explicat eurodeputata Norica Nicolai în cadrul unei dezbateri pe care a organizat-o la Constanţa şi unde a adus faţă în faţă promotori ai politicilor agricole europene de la Bruxelles şi oameni care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol.

 

Potrivit prevederilor noii Politici Agricole Comune, în ciclul financiar 2014-2020, fermierii români vor primi mai mulţi bani pentru plăţile directe la hectar şi vor exista fonduri pentru sprijinirea tinerilor fermieri şi pentru agricultura ecologică. Norica Nicolai a declarat că a organizat acest eveniment întrucât consideră că este vital pentru modernizarea României rurale să fie promovate deciziile Parlamentului European şi ale Comisiei Europene în domeniul agriculturii.

 

„Gradul de absorbţie a fondurilor prevăzute prin PAC depinde în primul rând de cunoaşterea prevederilor acestei reforme. În acest moment România are alocate prin PAC 11 miliarde de euro pentru subvenţii şi 8 miliarde pentru dezvoltare durabilă şi nu văd nici o strategie din partea Guvernului pentru a sprijini agricultorii români să acceseze cât mai eficient aceste fonduri. Pe de altă parte, este deplorabilă atitudinea candidaţilor de la celelalte partide care au transformat campania electorală într-un război al atacurilor la persoană, în loc să folosească acest prilej pentru a promova politicile europene şi avantajul cunoaşterii lor de către români”, a mai spus reprezentanta PNL.

 

Agricultorii români au invocat piedicile birocratice din România la depunerea proiectelor şi au dat o serie de exemple despre apariţia de noi reguli înainte de rambursarea banilor pentru proiectele în derulare. Ei au solicitat, de asemenea, ca Guvernul şi Parlamentul României să definitiveze de urgenţă planul cadastral al ţării, întrucât sunt dificultăţi în zonele rurale ce împiedică depunerea de proiecte. Pe de altă parte, reprezentantul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, a deplâns lipsa unui dialog real între Ministrul Agriculturii şi fermieri în ceea ce priveşte implementarea reformei PAC.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.