• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Septembrie , 2016

Noi cazuri oneroase la APIA Maramureş

APIA Maramureş devine, pe zi ce trece, o bombă cu efect întârziat. Angajaţii aşteaptă ca organele în drept să îşi facă datoria şi să verifice multele sesizări făcute. Sursele noastre continuă să ne ofere acte din care rezultă că afacerile sunt multe şi oneroase. Dar surpriza săptămânii care a trecut este venirea unui grup de fermieri din zona Sighet pentru a se plânge de rele tratamente din partea administraţiei şi a APIA. Peste o sută de fermieri nu îşi mai pot folosi păşunile deoarece au fost înlăturaţi în favoarea unor fermieri „şmecheri”, după cum i-au poreclit chiar ei.

 

Dar începem cu o continuare a poveştii fermierului Dunca, cel care are peste 1000 de hectare de teren în arendă în Maramureş, Suceava, Satu Mare. Parte din teren este livadă. O astfel de parcelă, de peste 500 de hectare, a fost în Satu Mare, la Homoroade. Dar Dunca susţine că a renunţat la acest contract deoarece a avut pierderi.

În schimb, în Sighet se pare că îi merge bine. Cum a ajuns ca Dunca să aibă teren închiriat taman în Sighet, este o altă poveste pe care încercăm să o decodificăm. Sursele noastre ne-au ajutat.

Până la Sighet, revenim în Baia Mare, unde lucrurile sunt tulburi. Se pare că Urs nu a plecat la Botoşani, unde a fost detaşat, deoarece are foaie de boală. Directorul executiv al APIA Maramureş nu vrea să plece de aici şi îi supune pe angajaţi la un stres continuu. Ameninţările curg în stânga şi în dreapta. Ne întrebăm în ce ţară trăim. Chiar nu vede nimeni ce se întâmplă? Nu ne referim la textele pe care noi le-am publicat, ci la sesizările pe care oamenii le-au făcut. Nu există niciun procuror care să aibă curajul de a se băga în viesparul de la APIA?

Am ascultat o grămadă de sesizări în care oameni ce încearcă să muncească cinstit, să câştige o pâine pentru ei şi familiile lor, au obosit să se lupte cu un sistem ce a pus stăpânire pe ţărani, pe pământuri, pe bani europeni, pe partide, pe administraţii, într-o veselie a corupţiei fără sfârşit.

 

 

Contractul 40 din iunie 2014 este încheiat între ADS şi Dunca pentru exploatarea terenului cu destinaţie agricolă în suprafaţă totală de 73,5 hectare, din care 49,1 hectare păşune, 8,6 hectare fâneţe, 15,7 hectare teren de sub livadă. Aceste terenuri se află în perimetrul localităţilor Remeţi, Săpânţa, Sarasău.

Acest contract a fost înregistrat sub un alt număr (667) în 24 februarie 2015 la CL Săpânţa. Contractul a fost întocmit în cinci exemplare originale. Unul la arendator, unul la arendaş şi câte unul la CL Sarasău, Săpânţa, Remeţi.

S-a făcut un proces-verbal de predare-primire a terenului în 4.07.2014.

Acest proces de predare nu îl face ADS, ci Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Sighetu Marmaţiei, deşi în contract scrie că acest proces verbal de predare se face de reprezentatul ADS.

Şi de aici încep cele mai mari neconcordanţe.

Dunca vine la APIA Maramureş şi solicită subvenţie pe cele trei localităţi, aşa cum scrie în contract, dar şi 33 de hectare la Sighetu Marmaţiei, ne-au explicat sursele noastre. O suprafaţă care nu apare nicăieri. Fermierul a solicitat şi primit subvenţie în 2015 pe cele 33 de hectare de la Sighet. Mai mult, au spus sursele noastre, Dunca este implicat în suprapuneri de parcele în Sighet. El se prezintă la Suprapuneri la APIA Sighet, unde şefă este Ţiple Liliana şi este ferm că el a primit pe Sighet. Dunca a fost întrebat din ce documente sau schiţe de amplasament reiese că a primit la Sighet. Fermierul a răspuns că el face sesizări la centru dacă nu i se dă ce a cerut. Se pare că documentele au fost văzute doar  de cine trebuie. Gaşca de la Sighet au scos oamenii din Sighet de pe blocurile fizice pentru ca subvenţiile să meargă spre „cel ales”.

 

„Aşa s-a întâmplat. De pe toate locurile Fizice unde erau fermieri de foarte mulţi ani au fost scoşi afară pentru a putea intra Dunca şi pentru a primi subvenţia. Una ilegală!”, au spus sursele noastre.

La concluzii se poate spune că fermierul nu figurează în contract cu Sighet, nu lucrează pe terenurile respective, dar bani a luat.

Dar există şi o altă faţă a acestor întâmplări.

 

Terenurile de la Sighet au intrat în malaxorul justiţiei. De exemplu, o livadă care era exploatată de o familie, de foarte mulţi ani, a fost dată la Dunca. Am căutat şi am vorbit cu respectivii fermieri despre cele întâmplate. Oamenii sunt dezamăgiţi de felul în care se face dreptate în această ţară. Le este frică să îşi dea numele deoarece cei din conducerea APIA sunt răzbunători. Ei cred că au puţine şanse de reuşită împotriva unui sistem ce funcţionează de multă vreme. Dar iată ce spun oamenii!

 

„Da aşa este! Avem probleme cu acest domn. Anul trecut ne-am trezit că avem suprapunere pe teren. Am fost la APIA Sighet cu suprapunerea şi am rămas fără. Acest teren este folosit de zeci de ani, a fost al părinţilor, iar el a venit cu un contract de închiriere. Funcţionarii de la Sighet ne-au tăiat suprafaţa, nouă. Este o poveste pe care o regăsim la foarte multă lume. Nu avem titlul de proprietate deoarece aşa au stat lucrurile până acum. Suntem în curs de reglementare a situaţiei. Dar nici el nu are titlul de proprietate.

Aşa am rămas fără bani anul trecut şi am pierdut şi un proiect pe fonduri europene. Noi am lucrat, am îngrijit livada. În fiecare an facem ce este nevoie! Nu îl cunoaştem pe domnul Dunca, dar am înţeles că are suprafeţe mari de teren, iar acolo unde este parcela noastră mai are câteva hectare închiriate. Livadă! Nici vorbă de livadă! Acolo este doar livada noastră, în rest doar mărărcini, nu este nici un copac.

Dar, am înţeles că el a luat subvenţie pentru livadă, chiar ecologic.

Acest teren este al nostru, este proprietatea noastră. Părinţii au cumpărat terenul în urmă cu 40 de ani. Intabulare nu are nici el. Nu ştiu cum s-a ajuns la situaţia asta. Anul trecut nu am luat bani, anul acesta nu am luat bani, mă aştept să dau şi înapoi, după cum se spune.

 

Anul trecut am luat legătura şi cu domnul Dunca. I-am spus că la ce suprafeţe are, se uită la terenul nostru şi ne-a spus că nu este terenul nostru. Dar, problema e că nici nu a ştiut unde este terenul. Când ne-am întâlnit la APIA, la suprapunere, l-am întrebat dacă ştie unde este terenul nostru. Nu a ştiut!”, ne-au povestit nişte fermieri care au fost scoşi de pe terenul pe care îl lucrează de zeci de ani.

Se cuvin câteva întrebări. Dacă contractul a fost făcut la trei localităţi, unde este contractul pe Sighet? A fost trecut prin CL Sighet? Oare CL Sighet ştie de acest fermier care a cerut subvenţie pe UAT Sighet? Există o adeverinţă eliberată de CL Sighet care să ajungă la APIA lui Urs? Nu există! Sunt doar adeverinţe de la Sarasău, Remeţi şi Săpânţa. Potrivit surselor noastre, CL Sighet nu ştie de aceste solicitări. Ei afirmă că este o fraudă şi o infracţiune.

Ar fi de făcut şi câteva precizări, ale oamenilor. Pe acte apare Primăria Sighet, dar nu semnătura primarului Nemeş. Oamenii subliniază acest aspect deoarece Nemeş a fost acuzat că ar fi semnat acte ce duc la afacerile pe care le prezentăm. Nu Nemeş a semnat, nici nu este trecut numele lui. Se ştie cine a semnat şi se spune că este filiera care duce la unul din partidele puternice de pe scena politică românească.

Noi nu am dorit să politizăm fenomenul, dar oamenii spun că politicul este băgat adânc în porcăriile de la APIA.

 

 

Cazul Sighet

 

Dar Sighetul vuieşte de ceva vreme din cauza unor aranjamente ale celor din administraţia sigheteană, de la un anumit nivel şi cei de la APIA. În urma acestor aranjamente, peste o sută de fermieri au fost scoşi de pe păşunile pe care le au pe Dealul Iepei. Un grup de fermieri a venit la noi pentru a ne prezenta situaţia lor, după ce au citit materialele publicate în săptămânalul nostru. Oamenii sunt disperaţi, ajunşi la capătul răbdărilor. Mai în glumă, mai în serios, îşi pun problema de a ieşi cu sapele pentru a-şi face dreptate. Ca pe vremuri!

Peste o sută de fermieri au fost scoşi de pe terenurile pe care le lucrează deoarece mai mari ai Sighetului au hotărât să îşi facă rost de teren pentru proiecte ce aduc mulţi bani.

Se vorbeşte că „inteligenţii” grupului vor să intre în afaceri cu eoliene. Un parc eolian pe Dealul Iepei se pretează la exploatare. Înălţime mare, curenţi permanenţi, tot ce trebuie. Doar un singur lucru lipsea: terenul pe care să fie amplasate eolienele.

În demersurile lor au fost încurcaţi de sute de oameni cinstiţi ce muncesc de dimineaţa până seara, noaptea pentru a întreţine familiile pe care le au. Fermierii au animale şi terenuri în mai multe locuri, terenuri moştenite de la părinţi, cumpărate şi pe care le-au lucrat în fiecare an, aşa cum cere legea. Mai mult, aceşti oameni plătesc impozite la Primărie pe terenurile pe care le au.

Grupul de acţiune „eoliana” a tras sfori pentru a elibera Dealul de nişte „nenorociţi” ce muncesc şi vor, culmea, subvenţiile pe care legea le acordă.

Dar la Sighet, ca şi la APIA Maramureş, legea este făcută de şmecheri, de mafioţi cu aprobarea unor şefi de la nivele ridicate. Miza nu este decât materială. Banii circulă în sus şi jos pentru a închide uşile pe care oamenii furaţi încearcă să le deschidă. Este o poveste tristă din care ne dăm seama că ţăranii sunt defavorizaţi, românii obişnuiţi sunt furaţi pe faţă cu complicitatea celor puşi să vegheze ca lucruri de genul celor de mai sus să nu se întâmple.

 

Ne-am întâlnit cu grupul de fermieri şi am ascultat povestea lor. Nu doresc încă să iasă cu numele, dar în curând vor veni organizaţi, cu numele şi cu poveştile lor. S-ar putea să iasă în stradă, să protesteze la Prefectură, deoarece nu mai au nimic de pierdut.

Vă prezentăm un fragment din discuţia avută.      

„Din 2007 de când a început APIA am fost buni. Opt ani de zile am lut bani de la APIA, aceeaşi suprafaţă de teren. Acum din 2015, gata! Nu mai luăm bani pe terenuri. Primăria le închiriază la nişte şmecheri. Se bat cu pumnii în piept că nu se tem de nimeni.

Am fost la APIA Sighet, la doamna Mihnea Marcela şi am întrebat-o cu cine ne suprapunem. Ne-a spus că există suprapunere cu Primăria. Am cerut să vină cineva din primărie să vedem cum ne suprapunem, să vedem ce acte au.

Ne-a spus că nu este grija noastră, că ne aranjează pe toţi. Ceea ce

s-a şi întâmplat! Ne-a aranjat. Suntem peste o sută de oameni care ne suprapunem cu Primăria. Acum ne-a tăiat la toţi banii.

Ne-am dus la suprapuneri şi am întrebat cu cine ne suprapunem. Ne-au spus că nu e grija noastră, că nu ne interesează pe noi. Am făcut demersuri la Primărie, am fost la APIA, am făcut şi la Prefectură, am făcut la DIICOT. De aici ne-a trimis la Poliţie unde nu s-a întâmplat nimic. Nu avem niciun drept! Nu putem face nimic! Poate doar să luăm sapele şi să ne facem dreptate singuri! Ce să facem? Să mergem să le dăm în cap şi să ajungem la puşcărie!

Terenurile sunt ale noastre. Cu actele de proprietate să vă spunem cum este: e vorba de păşunatul de pe Dealul Iepei. Dealul a fost al nostru din moşi-strămoşi. Toţi avem acte pe el. Acum se bagă şi Primăria că are acte pe el. Dar nu are. Problemele au apărut de la colectivizare. Ăştia de acum au venit şi au tras o linie dreaptă şi ne-au scos de pe terenurile noastre. Peste 350 de hectare. Culmea este că noi plătim impozit pe aceste terenuri. Noi să plătim impozit şi ei să încaseze banii. Ce se întâmplă cu terenurile noastre? Păi le închiriază la şmecheri, iau banii şi îi împart în două! Nu?”, ne-au spus fermierii. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.