• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2024

Noi aventuri la Muzeul de Artă din Baia Mare. Ștrebeli, scandal la Primărie. A fost ajutat de un văr primar.

 Muzeul de Artă Baia Mare a devenit, de mai bine de un an, „locul de joacă” al unui individ ce se crede stăpân pe patrimoniul cultural al județului, al României, în ultimă instanță. În decursul lunilor care au trecut, am publicat materiale care arată că Robert Ștrebeli a ajuns pe poziția de manager al muzeului printr-un concurs de împrejurări, în care politicul are o anumită greutate. Politicul și politicienii sunt cei care așază oameni la butoanele puterii, iar, atunci când este nevoie, apasă acele butoane pentru a produce plăcere. Unora și altora. Ștrebeli nu iese din această schemă. Când trebuie, apasă butonul, iar la celălalt capăt apare un muget de plăcere. Dar Ștrebeli a crezut că funcția de manager la muzeu îi permite să facă ce vrea el. Așa că a început să distrugă muzeul. Să distrugă expoziția permanentă pe care au realizat-o cei de dinainte într-o perioadă lungă de timp, cu multă muncă și pricepere. Și ăsta a fost începutul. Mai nou, micul Robi se bagă și în numiri de persoane pentru diverse manifestări, servicii și orice are tangență cu muzeul. Este un fel de „factotum”.

 

Recent, am aflat de la sursele noastre din primărie de un scandal mare în care unul dintre personajele principale este Ștrebeli. Da, avem surse în primărie, facem această mențiune pentru Emese Bonta. De fapt, avem surse cam în toate instituțiile publice și nepublice. Meseria de ziarist impune asta.

 

Deci, sursele noastre ne-au relatat că urma să fie evaluat managerul de la Colonia Pictorilor, Laura Ghinea. Ca atare, a fost necesară o comisie de evaluare. Și din comisie a fost cerut să facă parte și Muzeul de Artă. Zis și făcut. Cei din primărie au studiat problema și au contactat-o pe doamna Botiș, un specialist cunoscut.

 

De aici începe circul. A aflat și Ștrebeli de situație și s-a certat cu specialistul muzeului. Dar lucrurile au mers mai departe și a venit o a doua decizie de la primărie pentru doamna Botiș. A urmat scandal la primărie, spun sursele noastre.  Cum își permit funcționarii primăriei să numească un om de la muzeu...fără să fie înștiințat el, întâi. Ștrebeli, El numero unu!

Dar nu a fost de-ajuns. Ștrebeli a folosit o nouă unealtă. O rudă pe care, se pare, că o are în conducerea primăriei. Un văr primar. Ei, vărul a venit și a făcut scandal la resurse umane, în primărie. A terfelit-o pe Botiș, a făcut-o în fel și chip. Așa  că, s-a renunțat la Botiș și, prin a treia decizie, a fost numit în comisie un specialist de la Muzeul de Istorie.

 

O poveste tristă, în care un personaj mediocru, manager la Muzeul de Artă se folosește de toate legăturile pe care le are pentru a-și promova orgoliul.

Mulți se vor întreba de ce nu a fost numit Ștrebeli în comisia respectivă. Păi, e simplu. Ca să evaluezi un specialist, trebuie să fii la același nivel profesional și de competențe sau să fii mai sus decât cel evaluat.

 

În cazul nostru, Laura Ghinea este conferențiar universitar, are titlul de doctor și are multe competențe la care Ștrebeli nici nu visează. 

Managerul de la muzeu este absolvent de Iași și tot spune că are doctorat în Spania, dar nu a prezentat dovada clară, adică diploma. Apoi, Ștrebeli are competențe pe care, de asemenea, nu la poate oficializa. Probabil nu există.

 

De exemplu, în căutările noastre, am aflat că Ștrebeli nu este membru al UAP Maramureș. Se pare că aici are un dosar gol, adică niciun act în el.

Dar se spune că ar fi membru UAP Iași. Dar ne-am interesat și am aflat că ar fi suspendat de acolo. Ori nu și-a plătit cotizația, ori a făcut ceva pe-acolo. În urma investigațiilor, se pare că a aflat, a mers la București și ar fi rezolvat situația. Adică, ar fi membru al UAP Iași. Dar, dacă intri pe site-ul UAP Iași, Ștrebeli nu apare niciunde.

 

Unii se vor întreba de ce este important dacă el e sau nu membru al UAP. În logica lucrurilor, Ștrebeli ar fi trebuit să fie membru al UAP Maramureș. Că doar e mare manager și artist. Nu?

 

Pe de altă parte, vedem încă o dată că acest individ nu face parte din elita culturală a României, așa cum pretinde el că e. De fapt, tot ce se leagă de el este cu scandal, cu minciuni, cu distrugeri, cu afaceri ciudate.

 

Să mai dăm un exemplu. Prin căutările noastre, am aflat că Robert Ștrebeli a apărut pentru prima dată în Anuala Artelor în 2005. Aici, fiecare tip ce apare în Anuala Artelor are o prezentare profesională și artistică La Ștrebeli apare ca fiind absolvent la Iași și cu doctorat în Salamanca. Dar, există și un dar. Diploma de licență a lui Ștrebeli este din 2005, toamna. Atunci, cum ar fi putut să aibă doctorat înainte de a avea diplomă de licență? Nu te poți înscrie la doctorat dacă nu ai diploma de la facultate. Un exemplu în care managerul de acum fenta sistemul pe vremuri, așa cum o face și acum.

 

Revenind la situația de acum, am aflat cu uimire, dincolo de scandal, că Ștrebeli are o pilă și în primărie. Un personaj înalt, de etnie maghiară, așa cum are și la Consiliul Județean, prin birourile unde se clocesc concursuri și calități pe care nu le ai. Există în toată această poveste un fir udemerist care înconjoară Muzeul de Artă și toată cultura băimăreană, maramureșeană.

 

În acest context, solicităm politicienilor care participă la alegerile din iunie să țină cont de ce se întâmplă la Muzeul de Artă și să ia măsuri, atunci când vor fi la cârma județului. Mai mult, cerem ca lucrările din expoziția permanentă, împrăștiate la Oradea și în alte locuri din țară, să vină la muzeu, ca și lucrările împrăștiate prin oraș, prin birouri și la îndemâna unora și altora.

 

Mai cerem să se ia măsuri urgente la muzeu, deoarece există riscul ca o serie de tablouri să se degradeze nefiind ținute în condiții optime. Sunt puse la intrarea în muzeu, unde este praf, lumină, temperatură oscilată. Ștrebeli se dă conservator bun, dar nu ține cont de condițiile în care trebuie păstrate lucrările din patrimoniul muzeului, din patrimoniul României. Lucrări cumpărate cu bani de la buget, multe dintre ele. Buget la care fiecare dintre noi a contribuit. Ca atare, avem dreptul să știm ce se întâmplă cu patrimoniul Muzeului de Artă din Baia Mare. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.