• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Noiembrie , 2019

Nicolae Suciu, premiul pentru pictură în Piatra Neamţ

La Muzeul de Artă din Piatra Neamţ a fost vernisată a XVI-a ediţie a Bienalei de Artă „Lascăr Vorel”. Manifestarea este organizată cu sprijinul Fundaţiei Vorel care s-a implicat de foarte mulţi ani în realizarea acestei extraordinare manifestări în care, cei mai buni pictori, sculptori şi graficieni, artişti plastici, absolvenţi ai universităţilor de artă, membri ai U.A.P. din România au expus pe Simezele municipiului Piatra Neamţ.

 

 

Ca de fiecare dată au fost parteneri ai manifestării Complexul Muzeal Ju­dețean Neamţ prin Muzeul de Artă și Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Această ediţie a fost realizată cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Piatra Neamţ. Au răspuns invitaţiei 133 artişti care au prezentat 178 lucrări.
Juriul care a decernat premiile a fost condus de prof. univ. dr. Liviu Suhar din Iaşi. Pentru lucrarea „Mărturie de la Marea Unire”, pictorului băimărean Nicolae Suciu, membru al U.A.P. Baia Mare şi profesor universitar doctor la Facultatea de Arte din Baia Mare i-a revenit premiul de la secțiunea pictură.

Acest succes pentru artistul din Baia Mare reconfirmă ceea ce se ştia de multă vreme, Nicolae Suciu este unul dintre cei mai importanţi pictori din această parte de ţară şi nu numai! Anunțarea premiilor și vernisajul expoziției celei de a XVI-a ediții a Bienalei Naționale de Artă plastică „Lascăr Vorel” a avut loc la Muzeul de Artă Piatra Neamț, vineri, 25 octombrie 2019.
La vernisaj a venit foarte multă lume, deşi în oraş mai erau câteva manifestări culturale importante, semn că, în Piatra Neamţ „se mă­nâncă artă pe pâine”, ceea ce poate fi un exemplu pentru alte oraşe cu pretenţii. Sălile în care au fost expuse lucrările participanţilor au fost luminoase, iar iubitorii de artă de calitate s-au înghesuit să vadă picturi, sculpturi, lucrări de grafică de excepţie.

Juriul a lucrat două zile pentru a ajunge la rezultatele finale, iar lucrările premiate au fost prezentate de juraţi cu concluziile care au condus la acordarea distincţiilor.
Au avut loc mai multe discursuri care au subliniat importanţa mani­festării de la Piatra Neamţ. Printre iubitorii de artă prezenţi la manifestare au fost colecţionari de artă, artişti plastici, iubitori de frumos, consumatori de artă. Au fost şi reprezentanţi ai presei, patru televi­ziuni locale şi presa scrisă. A fost o  atmosferă pozitivă, semn că lucrurile în arta românească încep să se mişte în direcţia bună, să se îndrepte! Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţia din „Oraşul Domniţelor”. Un oraş cu multe pretenţii în ceea ce priveşte arta plastică, un oraş care are moştenire Şcoala de Pictură de la începutul secolului trecut. Un oraş care are o Colonie a Pictorilor modernizată, dar închisă, cu activitate spre neant. Un oraş cu o galerie de artă realizată în tonuri închise în timp ce în alte părţi lumina şi culoarea sunt ingredientele principale pentru o expoziţie. Un oraş care ar merita o manifestare asemănătoare celei din Piatra Neamţ. Dar în legătură cu acest subiect se pot scrie tomuri întregi despre nepriceperea celor care gestionează arta plastică din Baia Mare.
Ne bucurăm pentru succesul artistului băimărean, un pictor mult premiat în ţară şi străinătate, dar exclus de la anualele organizate de UAP Baia Mare. Am încercat să vorbim despre acest paradox cu Nicolae Suciu, dar acesta nu a dorit să comenteze subiectul.  
Nicolae Suciu este mulţumit de manifestare, de rezultatul concursului: „Mă bucură acest premiu pentru că lucrarea premiată, creată pentru expoziţia personală de anul trecut, ca un omagiu adus Marii Uniri de la Alba Iulia, va rămâne în Muzeul de la Piatra Neamţ, ceea ce nu este puţin lucru!”, a spus Nicolae Suciu.

Alte date :şi informaţii despre această importantă manifestare sunt în materialul pe care profesorul băimărean l-a scris pentru minunatul nostru săptămânal.

 


„Mă bucură acest premiu pentru că lucrarea premiată, creată pentru expoziţia personală de anul trecut, ca un omagiu adus Marii Uniri de la Alba Iulia, va rămâne în Muzeul de la Piatra Neamţ, ceea ce nu este puţin lucru!”.
Nicolae Suciu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.