• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Octombrie , 2023

Nicolae Suciu – expoziție personală la Galeria de Artă Baia Mare. În sfârșit

O zi mohorâtă de toamnă cu ploaie mocănească nu te îndeamnă să ieși din casă. Dar am plecat la drum pentru a ajunge la Galeria de Artă din Baia Mare. Pe măsură ce ne apropiam de zona Centrului nou băimărean, norii negri, plini de ploaia măruntă ce ne creează disconfort, parcă s-au mai luminat. Mirați, am privit la orizont, dar acolo lucrurile erau la fel, mohorâte. Și am ajuns la Galeria de Artă. Aici era explicația. De aici venea Lumina. Pictorul băimărean, Nicolae Suciu, expune o personală. În vremurile astea războinice, băimărenii au posibilitatea de a vedea o expoziție deosebită. „Pictura – de la rigoare, la libertate” - expoziția artistului plastic băimărean - reunește câteva din tablourile sale.

 

Culoare, căldură, frumusețe, detaliu, liniște, calm, tablourile lui Suciu sunt remarcabile și trebuie văzute de toți cei care iubesc arta adevărată.

 

După mai mulți ani în care nu a expus în Baia Mare o „personală” din motive obiective și subiective pe care le-am mai prezentat, iată că minunea s-a întâmplat și Nicolae Suciu, unul dintre cei mai buni pictori băimăreni, a expus pe simezele Galeriei de Artă.

 

La ora fixată pentru a începe, Galeria de Artă era plină de invitați. Artiști plastici, oameni de cultură, directori de muzee, profesori universitari, studenți de la Artă, foști studenți medici, prieteni de-ai artistului, iubitori de frumos au luat cu asalt sala de expoziție. Nicolae Suciu i-a întâmpinat la intrare în stilul lui simplu, modest, bucuros, emoționat. Între timp, sala s-a umplut, iar cei întârziați au rămas la ușa de la  intrare.

 

Artistul băimărean a vorbit câteva minute despre expoziție și despre dorința  de  a prezenta tablouri care să  exprime trăirile sale, după  care, moderatorul manifestării a fost scriitorul și ziaristul Gheorghe Pârja.

 

„Înainte de vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Nicolae Suciu, am poposit în atelierul dumisale din Ferneziu, pentru o firească privire documentară. Acolo am descoperit două lumi. Una, afară, primenită de toamnă, iar cealaltă, în atelier, care mă privea ca un ochi nevăzut, multiplicat în zeci de tablouri, fiecare cu un destin aparte. Fără exagerare, am avut sentimentul că am ajuns într-un sanctuar al culorilor. Zic asta, deoarece eu am văzut nu doar culorile liniștii, ci și pe cele lăuntrice. Deși ne cunoaștem de vreo patru decenii, tăcerea vorbită din acel loc atins de sfințenia luminii mi-a deslușit, prin mărturisire, multe întâmplări din devenirea artistică și didactică a lui Nicolae Suciu”, a spus Gheorghe Pârja.


Nicolae Suciu s-a format în mediul academic – universitar al Iașului, unde reverberează și astăzi numele unor mari pictori, maeștri ai culorilor. A stat sub aura maestrului și profesorului Dan Hatmanu. Ajunge la Baia Mare prin repartiție, în mediul industrial, la întreprinderea Faimar, atelierul de creație. Se impune în peisajul plastic băimărean, devine cadru didactic universitar în Baia Mare, unde a dovedit însușiri profesionale de excepție. Portretul pictorului și universitarului Nicolae Suciu este amplu comentat și ilustrat în elegantul album „Oameni de patrimoniu. Nicolae Suciu-65”, editat de Institutul Național de Inventică, Iași.


„Acolo, în sanctuarul culorilor, sub irizările zilei de toamnă, am căutat să descifrez simbolistica picturii artistului care mi-a deschis ușa atelierului. Că doar mă aflam în preajma vernisajului unei expoziții. Văd că albastrul la Nicolae Suciu este însăși puritatea lumii. Este albastrul caselor noastre din memorie, al cerului nostru. Se apropie de privire un tablou care înfățișează ultimele case albastre din Firiza.

 

Binecuvântarea culorilor a venit din partea mamei lui, care îl ținea pe pruncul Nicolae aproape de războiul de țesut, unde se desprinde miracolul îmbinării firelor colorate, până când țesătura devine covor. Că omul, când începe să se apropie de păsări și flori, când culoarea garoafei luminează orizontul de aproape și fântâna sufletului, atunci începe marea poveste a picturii.


În sanctuarul culorilor luminează icoana unui Crist răstignit. Crucea este luminată, iar mâna omului dintr-un tablou e numai spirit și spiritul e numai cântec. Stăpânul culorilor își aduce aminte de un episod cu marele artist Mihai Olos, care, intrând în atelierul lui, a exclamat: «Bravo, măi Nicolae, se vede că ai cântat când ai pictat tabloul acesta!» După lectura cu privirea a unor tablouri cu flori, m-am gândit că și florile lui Luchian trebuie privite cu alți ochi. În alt peisaj miroase a două primăveri, în altul a trei toamne. Da, nu mă impresionează toamna de dincolo de geamul atelierului, ci rămân supus toamnei din tablouri. Gândesc de unul singur: dacă paradisul a existat, nu a putut exista decât pe pământ, și există și acum în splendoarea culorilor lui Nicolae Suciu”, a mai spus, printre altele, cunoscutul scriitor și ziarist.

 

După cuvântul lui Pârja, artistul băimărean a declarat deschisă  expoziția și i-a invitat pe cei prezenți să vadă tablourile expuse. S-au făcut fotografii, s-au transmis urări de bine și mai bine, apoi s-a trecut la discuțiile obișnuite în astfel de manifestări, ca în vremurile bune, dincolo de războaie și dispute politice. Zeci de minute de frumos și culoare, după care am plecat prin ploaia mocănească spre realitățile zilelor noastre. Realități în alb și negru. Doamne ajută!   

 

      

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.