• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Ianuarie , 2014

Nicolae Boitor, directorul „iubit” de DNA, şi alocaţiile copiilor Direcţiei

La începutul acestui an, în data de opt ianuarie, Nicolae Boitor, directorul DGASPC Maramureş, a aflat, a luat la cunoştinţă, a fost înştiinţat că are un nou dosar la DNA. Nimic nou sub soare, având în vedere că mai are două, iar povestea băiatului care a ars de viu în Tg. Lăpuş, Nicolae Coman, este ca o piatră de moară la glezna stângă a lui Boitor.

 
 

Deşi avem date şi informaţii noi legate de cazul Italia, credem că situaţia de la DGASPC a devenit mai mult decât ridicolă. Unul dintre cei mai „titraţi” conducători de instituţie bugetară, Nicolae Boitor, valsează cu dosarele penale în braţe printre rândurile consilierilor judeţeni. De undeva, de la balcon, Dumitru Dumuţa îl veghează!

 

Precizăm de la început că nu sunt date confirmate oficial, dar Boitor a recunoscut într-o declaraţie de presă că a luat la cunoştinţă de faptul că este cercetat într-un dosar, la DNA. În declaraţia respectivă, directorul DGASPC afirmă că nu sunt probleme deosebite.

Nu vom face aprecieri, dar spunem ce am aflat şi noi.

Noul dosar are ca subiect unele licitaţii pentru alimentele pe care Direcţia le foloseşte în sistem. Să nu uităm că în nord sunt peste 2000 de copii aflaţi în diverse forme de protecţie (asistenţă maternală, CTF), dar sunt şi mulţi adulţi, oameni cu nevoi speciale, aflaţi în dificultate.

În concluzie, alimentele, hainele, produse de curăţenie, încălţăminte şi multe altele sunt necesare. Am dorit să subliniem că DGASPC este un consumator important de astfel de resurse, de aceea se realizează licitaţii, dar şi încredinţări directe.

Se spune că sunt anumite firme care ar fi fost favorizate, probabil de aceea DNA a intrat pe fir.

Ne-am interesat, la modul general, cum s-ar putea aranja o licitaţie. Dacă este o licitaţie electronică, pe SEAP, este imposibil de făcut vreo mişcare greşită. De aceea, se poate face următoarea „strategie”. Caietul de sarcini se alcătuieşte în aşa fel încât să nu câştige nimeni. Se pun condiţii care nu pot fi îndeplinite. După care contractul se subdivide şi ajunge la firma care trebuie. În principal, putem vorbi de comisioane care se oferă pentru astfel de contracte.

Cine ar încasa comisioanele? Nu ştim, dar putem bănui. Altfel, de ce nu ar fi cercetate de DNA persoana X sau Y?

 

Celelalte dosare DNA au ca subiect: o afacere cu o fundaţie din Austria şi o afacere cu alocaţiile copiilor din sistem.

Legat de acest ultim aspect vă prezentăm câteva consideraţii, concluzii jurnalistice după ce am ascultat mai multe persoane.

În sistemul de protecţie al copilului Maramureş sunt două categorii mari de beneficiari ai alocaţiei pentru copii, un drept fundamental al copilului, garantat prin Constituţie. Sunt copiii din asistenţă maternală şi cei din sistemul rezidenţial, adică cei aflaţi în Casele de Tip Familial.

Până în 2005, alocaţiile se depuneau în conturile fiecărui copil. Pe ideea că această alocaţie se acumulează, iar când vor ieşi din sistem au şi copiii un ban adunat.

Teoria cam aşa spune.

Când a venit Nicolae Boitor la cârma DGASPC, de prin 2005 s-a schimbat modificarea. S-a instituit un singur cont în care se varsă alocaţiile tuturor copiilor. Motivaţia ar fi o posibilă dobândă mai mare, obţinută după o sumă mai mare, respectiv suma tuturor alocaţiilor pentru copii din sistem.

 

De aici încolo încep legendele urbane ale DGASPC. Se spune că din aceşti bani s-au înfruptat unii dintre iniţiaţii DGASPC. Nu este un secret, îl ştie toată Direcţia. Nicolae Boitor are un grup de angajaţi care îi execută ordinele şi care primeşte firimituri mai mari sau mai mici, în funcţie de „buget” şi de „remuneraţie”.

Altfel spus, s-ar fi scos sume de bani pentru nevoi personale, care se puneau înapoi când „nevoiaşul” avea bani.

Sau poate au fost cazuri când nu s-a mai pus nimic înapoi. Ştim şi poveşti cu persoane sus-puse în ierarhia Direcţiei care ar fi făcut cumpărături de Crăciun, evident, nu în folosul bieţilor copilaşi, cum sunt ei alintaţi.

Nu putem da nume, dar lucrurile sunt destul de „publice” în Direcţie, iar procurorii DNA ar putea afla, mai ales, că unul din dosare se referă la aceste alocaţii. Adică, s-ar putea extinde cercetările.

Anul trecut a fost un conflict între asistenţii maternali şi Boitor din motiv de alocaţii. Asistenţii maternali au cerut ca ei să gestioneze banii primiţi ca alocaţii, deoarece s-a schimbat legislaţia şi ei deveneau cei care se ocupă de toate aspectele copiilor aflaţi în asistenţă maternală. Pe scurt, au cerut banii copiilor. În sentinţa judecătorească prin care asistenţii maternali primeau alocaţiile se menţionează că se restituie alocaţia. DGASPC Maramureş, o instituţie scrupuloasă cu prevederile legale (hi, hi, hi), a dat alocaţiile, dar dobânda de pe aceste alocaţii, nu.

 
 

Boitor,unde este dobânda alocaţiilor?

 

Nu am reuşit să aflăm date concrete, la centimă, deoarece astfel de probleme nu le cunosc decât vreo patru-cinci persoane în Direcţie şi nu spun. Mai există o filieră, dinspre afară în Direcţie, pe care am putea afla, dar care necesită timp. Cu toate acestea avem o estimare că ar fi vorba de circa 170 de milioane de lei, bani din dobânzi care s-au evaporat, posibil.

Liderul sindicatului asistenţilor maternali, anul trecut, a făcut mare scandal pe această temă, probabil sesizarea spre DNA din asistenţă maternală a plecat, iar la sfârşitul lui decembrie s-a întâlnit cu Nicolae Boitor, iar acum umblă pe la asistenţii maternali care au procese, plângeri să îi lămurească să şi le retragă. Care ar putea fi motivul?

Posibilul caz penal, furt din banii copiilor, înşelăciune, indolenţă.

În acest context, ne întrebăm de ce nu se ia o măsură în cazul lui Nicolae Boitor şi a celor care au executat diverse…

Conducerea judeţului poate să ia o astfel de măsură. Iniţial ne gândeam la demitere, având în vedere gravitatea faptelor de care GAZETA tot scrie de vreo juma de an. Dar intervine povestea cu funcţionarul public ce este greu de urnit din loc. Dosarele de la DNA sunt în cercetare şi până nu se dă rezoluţia de trimitere în judecată sau nu, cam asta e.

Şi totuşi, legea spune că el poate fi suspendat până la terminarea cercetărilor, tocmai pentru faptul că, aflat pe funcţie, poate influenţa desfăşurarea cercetărilor, poate ascunde, distruge probe.

Atunci de ce nu este suspendat? Cine poate face suspendarea?

Am crezut că ea stă în pixul preşedintelui de CJ. Dar ne-am înşelat. Poate fi suspendat de cel care l-a angajat. Cine l-a angajat pe Boitor? Consiliul Judeţean Maramureş, în întregul lui.

Altfel spus, plenul, consilierii judeţeni trebuie să ceară suspendarea.

Şi aici apare problema. Consilierii judeţeni au „partipriuri”, simpatii, interese. În plus, cineva de la balcon îl iubeşte!

Solicităm CJ, consilierilor, să îl suspende pe Boitor. Este incredibil cum un director care are trei dosare la DNA pentru tot felul de matrapazlâcuri stă bine mersi şi îşi întăreşte influenţa politică, mai ales.

Se spune că zilele trecute soţia unui lider liberal, un potent om de afaceri, un om cu bile mari, cândva, a fost angajată pe un post în DGASPC. Evident, ar fi unele probleme prin părţile esenţiale. Dar poate fi o altă poveste!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.