• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Aprilie , 2016

Necrolog pentru un prieten drag

În urmă cu exact o săptămână, într-una din acele zile în care telefoanele sună continuu şi se întâmplă în fiecare minut câte ceva, a sunat ea. Credeam că va trimite un articol pentru pagina de educaţie, despre o nouă acţiune sau un nou proiect al Şcolii gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, unde muncea cu dăruire şi pasiune ca profesor documentarist.

Dar vocea stinsă de la celălalt capăt al firului m-a rugat serios şi solemn altceva: „Dacă mor, să-mi scrieţi necrolog”. Nici glumele, nici întrebările mele uşor revoltate n-au reuşit să schimbe în vreun fel stăruinţele ei. A închis, repetându-mi: „Serios, să-mi scrieţi necrologul”.

 

Cum de, în ultimele clipe, omul le înţelege şi le ştie pe toate, n-a mai apucat să ne spună. Pentru că, în mai puţin de o săptămână de atunci, după o operaţie şi o încercare a medicilor de a vindeca boala care nu-i dădea nicio durere, Doina Bedean s-a stins, lăsându-ne uluiţi, revoltaţi şi blocaţi într-o rugăminte imperativă rostită la telefon. 

Avea numai 54 de ani şi a ştiut să-şi păstreze până în ultima clipă acel amestec de umor, ironie şi detaşare care te smulgea din toate mizilicurile şi grijile cotidiene, amintindu-ţi de lucrurile cu adevărat importante. În ultima conversaţie cu ea, înainte de a intra în sala de operaţii, m-a întrebat pe un ton glumeţ dacă avem ceva de corectat.

Fusese, ani buni, corectorul GAZETEI de Maramureş şi a ştiut, prin poveştile despre pisicile pe care le iubea, prin glumele politice, prin felul în care ştia să te asculte, să fie unul dintre cei mai calzi oameni din redacţie. A ştiut să ne corecteze nu doar textele, ci mai ales minţile, comportamentele, sufletele.

Ne-a învăţat cum trebuie să te bucuri de orice lucru pe care îl ai sau îl primeşti, câtă grijă trebuie să arăţi unei fiinţe pe care Dumnezeu a trimis-o în preajma ta şi, mai ales, că un om puternic trebuie să aibă puterea să râdă de necazuri şi uneori, chiar de sine.

 

Era recunoscătoare pentru toate lucrurile primite şi ştia să spună „mulţumesc” într-un mod care îţi bloca orice împotrivire dată de politeţe ori modestie. Ne-a obişnuit, la fiecare început şi sfârşit de an şcolar, cu buchetele ei frumoase de flori, ca semn al recunoştinţei şi prieteniei.

O prezenţă discretă, un om frumos tocmai prin firesc, căldură şi gingăşie. Unul dintre acei oameni care, deşi nu-şi manifestă zgomotos prezenţa, ştii că este tot timpul acolo pentru tine şi pentru oricine are nevoie.

Un om care nu ezită să facă binele, care ştie să iubească frumosul şi care îţi aminteşte mereu că lucrurile simple sunt cele mai profunde şi mai frumoase.

Şi da, n-am apucat să-ţi răspund, Doina, dar avem ceva de corectat. Avem multe de corectat după moartea ta. În noi şi în ceilalţi. În primul rând, trebuie să învăţăm să ne acordăm şi să le acordăm celorlalţi mai mult timp, să-i preţuim mai mult cât timp îi avem şi să nu mai aşteptăm rugăminţi imperative ca să ne smulgem din grijile cotidiene pentru a a ne aminti de lucrurile care contează cu adevărat.

 

Dragă Doina, îmi dau seama că n-am reuşit să-ţi îndeplinesc dorinţa. Nu am scris un necrolog, pentru că nu realizăm că tu nu mai eşti. Mă aştept să suni şi să-mi ironizezi sentimentalismele şi să-mi faci observaţii gramaticale. Din păcate, în lumea aceasta n-o vei mai face.  Poate tu n-ai ştiut, dar boala ta dădea dureri. Nu ţie, ci nouă. Pentru că ne-am amintit cât de mici şi neputincioşi suntem în faţa durerii.

 

Iar acum, când pleci spre un loc mai bun, să ştii că e rândul nostru să-ţi întoarcem buchetul de flori şi „mulţumesc-ul” solemn şi plin de recunoştinţă.

 

Poate acesta nu este un necrolog, dar e felul nostru de a-ţi spune că ai fost un om deosebit, pe care nu-l vom uita niciodată.

Comentariile celorlalți

Donca Marioara pe 11.04.2016 la 20:46
"Moartea e un fenomen simplu in natura, numai oamenii il fac inspaimantator" este fraza cu care se deschide romanul " Cel mai iubit dintre pamanteni" de Marin Preda. E romanul din care eleva din clasa a XII-a , profil filologie-istorie, promotia 1980, Doina Bedean, ne citea noua si doamnei prof. de stenodactilografie, in mai 1980, cu mare tristete, pentru ca se stinsese, in mod subit, scriitorul ei preferat.
Acum, draga Doina, dupa ce am parcurs si tu si noi, colegii tai de generatie, atatia ani si atata literatura ,cred ca se adeveresc vorbele lui Mihai Eminescu:" Nu credeam sa invat a muri vreodata" sau cele ale lui Nichita, Literatura nu este despre a fi, este chiar Estele
Am fost generatia care ne-am hranit cu literatura.
Draga Doina,
in lumea in care te-ai dus, sa ai parte de odihna sufletului tau pe care o meriti cu prisosinta, pentru ca ai fost un om special, o adolescenta frumoasa si optimista.
Cu drag, in numele colegilor de liceu, Marioara Boda

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.