• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Decembrie , 2018

„Ne unim cu patria mamă” este titlul tabloului donat de un maramureșean Consiliului Județean

„Am ales să donez un tablou Con­siliului Județean Maramureș numit «Ne unim cu patria mamă» și semnat de un pictor pe care special îl admir și îl stimez în mod special, N.D. Cabadaief. Tabloul a fost realizat de marele pictor când săliștenii s-au pregătit să plece la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918. Eu am achiziționat lucrarea cu aproximativ două decenii în urmă, de la Lidia, fiica lui Cabadaief, cu care pot spune că, în timp, am legat o strânsă prietenie. Mai mult, tabloul pe care l-am donat Consiliului Județean, în semn de apre­ciere și pentru a cinsti cum se cuvine Centenarul Marii Uniri este autentificat de fiica artistului, în partea stângă, sub ramă. Nu pot spune că atunci când l-am cumpărat m-am gândit vreun moment că îl voi dona, fiind, prin definiție, și un mic colecționar de artă, iar între lu­crările pe care le dețin, Cabadaief este, de departe, cel mai vizibil. Acum însă mă bucur că am ales să fac acest lucru pentru că apreciez în mod special omenia celor care conduc județul azi, așa cum apreciez și ajutorul pe care l-au oferit pentru organizarea taberei «Cu­lori Unite în Maramureș». Am simțit că, acum, locul acestui tablou este în cabinetul președintelui Consiliului Județean Maramureș”, a arătat colecțio­narul Ioan-Radu Tărțan.
Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, cel care a primit lucrarea sem­nată de Cabadaief în numele Consi­liu­lui Județean Maramureș a arătat că apreciază în mod deosebit gestul colec­ționarului maramureșean, iar tabloul se va regăsi la loc de cinste, în cabinetul președintelui.

„I-am mulțumit în mod special mara­mureșeanului Radu-Ioan Tărțan pentru această donație deosebită care, tuturor, ne face cinste. Am subliniat faptul că, instituția Consiliului Județean a susținut și va continua să susțină, și în viitor, proiectele cultural-artistice care au loc la nivelul județului Maramureș, însă acest dar este un semn de apreciere că eforturile pe care le facem sunt răsplătite din adâncul inimii. Mai mult, mesajul tabloului este elocvent în An Centenar, an în care, la nivelul întregii țări am sărbătorit 100 de ani de când Transilvania s-a unit cu patria mamă, România. Și este ceea ce îmi doresc în continuare pentru acest an, să fim uniți și să renunțăm la ură și dezbinare, la ranchiună și violență. Prin astfel de gesturi sincere și curate, noi, românii, și în special maramureșenii, putem arăta că am înțeles moștenirea pe care ne-au lăsat-o părinții noștri și pe care dorim să o transmitem, mai departe, copiilor noștri”, a precizat președintele Consi­liului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.