• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Februarie , 2016

„Naţionalizarea” CNADNR din Berbeşti

Localitatea maramureşeană Berbeşti (comuna Giuleşti) e în fierbere! Cetăţenii sunt revoltaţi pentru că terenurile pe care le deţin la marginea Drumului Naţional 18, care traversează comuna, au fost expropriate în vederea construcţiei de către CNADNR a unei parcări, fără ca oamenii să fie informaţi sau să primească despăgubiri.

 

 

Revoltă pentru pământ ! Sătenii din Berbeşti, comuna Giuleşti, sunt extrem de revoltaţi şi cer sprijinul autorităţilor pentru că, săptămâna trecută, s-au trezit că terenurile lor, de la marginea DN 18, sunt expropriate, fără ca cineva să-i anunţe şi fără să le acorde despăgubiri. CNADNR a făcut exproprierile în vederea construcţiei unei parcări, obiectiv pe care oamenii nu-l consideră ca fiind de interes public. Mai mult, nemulţumirea lor a crescut, pentru că nimeni nu s-a sinchisit să-i anunţe. Situaţia a stârnit o revoltă în rândul a zeci de oameni, care sunt decişi să lupte cu autorităţile pentru pământurile moştenite din moşi-strămoşi.

 

 

Gheorghe Bedeuan, primarul comunei Giuleşti, explică firul evenimentelor: „La începutul săptămânii m-au sunat cetăţenii de la Berbeşti că terenul lor este marcat şi a fost adus un utilaj. Am sunat firma Aktor şi au venit cu documentaţia. Şi deja terenurile cetăţenilor sunt intabulate pe CNANDR. Asta fără să fie anunţaţi. Ni s-a spus că s-a făcut acest lucru prin Hotărâre de Guvern şi că nu trebuia acordul cetăţenilor. Plus că s-a spus că au acord de la Primărie, dar nimeni nu ştie de acest lucru. Eu de anul trecut de când sunt primar interimar nu am dat un asemenea acord. Iar dacă a existat înainte, nu am găsit, pentru că nu am putut verifica toată arhiva care a rămas de la primarii de dinaintea mea. Pe fostul primar l-au sunat cetăţenii, dar a refuzat să se prezinte acolo. Aşa că am solicitat o întâlnire în zonă cu domnul prefect”.

Numai că primarul recunoaşte că sunt slabe şansele să se mai rezolve ceva: „Problema este că actele sunt deja făcute, deci poate fi tardivă toată treaba. Pe cetăţeni îi dezavantajează foarte mult. În multe situaţii, oamenilor nu le-a fost luat mult teren, dar le-au luat partea de lângă DN 18, care reprezenta accesul la teren, iar acum nu mai au ieşire de pe terenul lor.

 

 

Iar în acest caz, neavând acces la drum, nu mai pot face nicio construcţie dacă ar dori sau nu să acceseze fonduri europene. Ştiam situaţia de mai demult şi era vorba că vor intabula terenurile pe actualii proprietari şi pe urmă îi vor expropria. Şi în acest caz le-ar fi dat o sumă mare de bani, dar în situaţia că au intabulat direct pe CNANDR suma este foarte mică. Nu există nicio variantă să se facă un drum în spatele parcării, pentru că asta ar însemna ca oamenii să mai renunţe la o bucată de teren. Ei nu vor să cedeze pentru parcarea aceasta, dar să mai cedeze pentru încă un drum. Sincer, personal, nu văd ce rost are parcarea aceea acolo. Este de fapt un refugiu cum se fac pe marginile drumurilor. Ar putea foarte bine să-l facă în altă parte sau deloc.

Dar tot proiectul acesta este făcut aiurea. De la ieşirea din Berbeşti, de unde se termină casele, şi până acolo, este postamentul căii ferate forestiere. Dar ei au făcut un şanţ pe partea aceea în condiţiile în care acolo nu este apă deloc, pentru că apa se scurgea şi se ducea spre râu, pe terenuri. Dar au făcut un şanţ, că, Doamne fereşte, dacă intră cineva cu maşina acolo poate muri. Şanţul acela nu are niciun rost. Ei ar fi putut să facă acest refugiu pe postamentul căii ferate, dar nu au făcut asta. Eu nu ştiu cine a făcut proiectul, că nu s-a gândit deloc la ce-i în teren”.

 

Săptămâna trecută, oamenii s-au revoltat, arătând că nu e prima dată când au astfel de probleme cu terenurile de la marginea drumului naţional. În urmă cu un an şi jumătate au avut aceeaşi problemă, doar că atunci li s-au dat asigurări că nu se va mai construi parcarea. „Am mers spre Sighetu Marmaţiei şi, trecând pe aici, am văzut că se pun nişte balize, nişte pancarte de la drumuri, nişte muncitori erau aici şi lucrau pe terenurile noastre.

Ne-am oprit, am întrebat şi ne-au spus că fac o parcare. I-am întrebat cu ce acord şi ne-au spus că ei au acte. Am sunat la primărie, a venit domnul primar aici cu Poliţia. Ne-au explicat care e situaţia, dar primarul nu ştia absolut nimic ce se întâmplă, iar mai apoi ne-au spus că terenul este intabulat pe CNADNR. Nicio persoană dintre câte suntem aici nu a semnat nimic şi nici nu am ştiut absolut nimic. Cine a intabulat terenurile şi cine a semnat în numele tuturor pentru această parcare? Noi nu suntem de acord”, explică un localnic. Alţii spun că, terenul din zonă are potenţial industrial şi ar putea ajuta economia comunei, iar acum e scos pe linie moartă: „Noi nu suntem de acord pentru că ne afectează. Aici e o zonă cu potenţial industrial, dincolo e o hală, aici iar se construieşte alta, de partea astalaltă noi şi copiii noştri avem de gând să investim nişte bani, să accesăm nişte fonduri europene ca să facem ceva pentru viitorul nostru. Ei au venit să ne facă parcare. La ce e bună parcarea? Sunt în Sighet parcări destule, oamenii care au tiruri, au parcările lor private, nu necesită să vină să parcheze aici. Deci nu înţelegem şi suntem foarte afectaţi”. Vom reveni.

 

 

„Acum un an jumate am fost chemaţi toţi la primărie, au venit nişte avocaţi de la CNADNR şi am depus semnături că nu suntem de acord, a venit prefectul şi ni s-a spus că totul e în regulă, nu se va mai face parcare pentru că a văzut şi el că e singura zonă din localitatea noastră unde încă se mai poate face ceva. Noi până ieri nu am ştiut că deja CNADNR-ul a intrat în posesia actelor de intabulare. Eu sunt cea mai afectată. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord. E clar că nu sunt, dar oricum aici e o zonă bună şi ei ne-au propus 30 de bani pe metru pătrat. Au fost nişte tabele, dar nimeni nu a fost de acord. În ce ţară trăim? Trebuie să plecăm şi să vină ei să se instaleze de la Bucureşti aici?”, mărturiseşte o localnică

 

 

„Cetăţenii sunt foarte revoltaţi. Nu ştim ce se va întâmpla. Adevărul este că-i afectează foarte mult pe oameni. Personal nu văd ce randament va avea acea parcare, pentru că acolo vor avea loc să intre 2-3 tiruri. Problema este că se face încă o bandă, că pe vreo 500 m pe lângă DN 18 este a treia bandă, care se face pentru parcare. Este o cheltuială inutilă. Toată lumea comentează că de fapt interesul este să se mai „ciupească” nişte bani, că această investiţie nu-şi are rostul acolo. Eu sunt pus aici să respect legea, dar văd că cetăţenii au dreptate, nu ăia. Nu se pot face lucrurile cu pumnu-n gura cetăţenilor”.

Gheorghe Bedeuan, primarul comunei Giuleşti

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.