• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iunie , 2016

Munţii Maramureşului sunt un Bun de la natură

Recent, în Baia Mare a avut loc proiecţia filmului documentar „Bun de la natură”, film realizat de WWF România în parteneriat cu R.N.P. Romsilva – Administraţia Parcului Natural Munţii Maramureşului, Universitatea Bucureşti - Centrul de Cercetare în Ecologie Sistemică şi Sustenabilitate, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava - Facultatea de Silvicultură. Acest proiect înglobează esenţa relaţiei armonioase de mii de ani dintre om şi natură, însă pe care omul tinde să o ignore tot mai mult în secolul vitezei în care trăim.

 

 

Proiecţia a avut loc în prezenţa multor studenţi, a unor oameni care iubesc muntele şi doresc ca munţii Maramureşului să rămână aşa cum au fost preluaţi de la Mama Natură.

De-a lungul anilor natura ne-a oferit propriile resurse, fie că vorbim de apă, hrană sau cele trebuincioase în viaţa de zi cu zi, fără a cere nimic în schimb. Cu toate acestea, omul a reuşit să păstreze natura suficient de sănătoasă astfel încât mereu să dezvolte o relaţie apropiată cu mediul înconjurător. Dinamica ultimilor zeci de ani însă a adus un nou curent cu ajutorul căruia această relaţie este puternic zdruncinată, iar natura şi omul pierd în egală măsură. Filmul documentar lansat vorbeşte despre această interdependenţă şi de modul în care în viaţa modernă se poate reconstrui şi dezvolta o viaţă echilibrată între om şi natură.

 

Soluţiile propuse ţin de echitabilitate şi de conceptul de a plăti sub o formă sau alta, fie prin plăţi pentru servicii de mediu, fie prin compensaţii celor care păstoresc zonele strict protejate, de a plăti pentru ceea ce natura ne oferă. Aceste mecanisme de recompensare pot garanta pe termen mediu şi lung sustenabilitatea şi dezvoltarea tuturor serviciilor pe care natura ni le oferă ce ţin de toate  beneficiile,  bunurile  şi  resursele  pe  care  le  primim  şi de  care  beneficiem sau  pe  care  ne bazăm  afacerile,  bunăstarea  şi  dezvoltarea  economică a societăţii.

 

„Zona Munţilor Maramureşului este o zonă binecuvântată cu bogăţii naturale dintre cele mai variate şi valoroase: habitate, flora şi fauna specifică zonei, peisaje impresionante, o bogată reţea de ape minerale, bogăţii ale subsolului,  tradiţii şi obiceiuri, civilizaţia lemnului şi oameni straşnici a căror mod de viaţă tradiţional este direct dependent de aceste resurse, context în care gestionarea responsabilă şi echitabilă a acestora reprezintă cunoaşterea şi confirmarea rădăcinilor şi dreptul la viaţă a generaţiilor următoare”, a spus Cătălina Bogdan, director Parcul Natural Munţii Maramureşului.

 

Filmul „Bun de la natură” a fost realizat în cadrul proiectului Solidaron care  a realizat o evaluare şi cuantificare a costurilor şi beneficiilor a două categorii de ecosisteme, forestiere şi acvatice, a serviciilor de mediu aferente acestor ecosisteme, dar şi a costurilor de administrare a beneficiarilor direcţi ai ecosistemelor analizate din Parcul Natural Munţii Maramureşului, cu scopul final de a îmbunătăţi cadrul legislativ relevant. Rezultatele obţinute pot fi replicate la nivel naţional şi folosite pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul factorilor de decizie cu privire la importanţa ariilor protejate pentru economia şi bunăstarea oamenilor.

 

 

În cadrul acestui proiect inovativ, Solidaritate pentru oameni si natura, SOLIDARON, am propus o serie de soluţii şi recomandări pentru stoparea pierderii biodiversităţii în România, unul din obiectivele majore ale strategiei UE în domeniul Biodiversităţii pentru anul 2020. Am dezvoltat, în cadrul unui proces participativ, mecanisme financiare corecte şi propuneri legislative care vin deopotrivă în sprijinul naturii dar şi al oamenilor”, a spus Alexandra Puşcaş, manager proiect, WWF-România.

 

Proiectul Solidaron (Solidaritate şi respect pentru oameni şi natură – proiect pilot pentru dezvoltarea, testarea şi promovarea legislativă a principiului „beneficiarul plăteşte”  pentru serviciile de mediu din România) este finanţat cu suma de 449.980,92 Euro prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009 – 2014, în cadrul Programului RO02 – „Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor”, Operator de Program Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi se va finaliza în 31 iulie 2016.

 

Filmul a durat 30 de minute, iar după proiecţie au fost discuţii generate de pelicula vizionată.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.