• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Septembrie , 2020

Moțiunea de cenzură nu s-a mai votat. Lipsă cvorum

Evenimentul politic al săptămânii care a trecut a fost votarea moțiunii de cenzură depusă de PSD. Înainte de vot se spunea că guvernul Orban va cădea, că liberalii negociază la sânge, dar că social-democrații vor câștiga. Au fost făcute calcule, s-au făcut scenarii până înainte de votul din plen. Până la urmă, ședinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban nu a mai avut loc, din cauza lipsei cvorumului.

 

În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori. Astfel s-a constatat că nu există cvorum. A avut loc și o amânare a deschiderii ședinței, cu o oră, în speranța că parlamentarii opoziției vor veni la ședință. După ora de grație, Marcel Ciolacu a anunțat că s-a închis ședința deoarece au fost prezenți doar 226 de senatori și deputați, un număr insuficient. Astfel, demersul PSD de demitere în Parlament a Guvernului Orban a fost dejucat chiar de către parlamentari ai Partidului Social Democrat, care, după ce au invocat diferite motive, nu au mai participat la dezbaterea și votul moțiunii de cenzură.
A fost vorba despre 5 parlamentari social-democrați. Trei dintre aceștia și-au anunțat colegii că sunt bolnavi, iar alți 2 nu au mai răspuns la telefoane. PSD are 193 de senatori și deputați, PRO România are 24, ALDE are 7 parlamentari, iar noul partid al lui Dan Voiculescu, PPUSL, are 9 parlamentari. În total se puteau aduna 233 de voturi, adică fix numărul minim necesar pentru adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Orban.

După acest moment au început discuțiile politice legate de ce urmează după acest vot. Liberalii au acuzat PSD că a depus moțiunea de cenzură în sesiunea extraordinară, ceea ce în opinia liberalilor a fost ilegal. Pesediștii, prin vocea lui Marcel Ciolacu, au spus că votul va fi reluat în sesiunea ordinară care a început de la 1 septembrie. Se așteaptă clari­ficări de la Curtea Consti­tu­țională.
Pe de altă parte, în cadrul social-democraților au apărut voci care l-au acuzat pe Ciolacu că nu a reușit nici măcar să ducă moțiu­nea la vot. Primele măsuri al pesediștilor au fost excluderea celor care au lipsit. Senatoarea Roxana Paţurcă şi deputaţii Adrian Todor, Cătălin Rădulescu şi Dan Ciocan au fost excluşi, marţi, din PSD, pentru că au lipsit de la şedinţa de plen comun a Parlamentului în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiu­nea de cenzură. Decizia exclu­derii celor patru a fost luată în şedinţa Consiliului Politic Na­ţional al PSD. Al cincilea parlamentar, Carmen Dan a fost exclusă, deocamdată, deoarece a prezentat dovezi că are un bolnav în familie de COVID și trebuie să stea în izolare.
Acest demers al social-demo­craților a fost criticat dur și de președintele Klaus Iohannis. Acesta a spus că ne aflăm în fața unui demers politicianist.

 

Moțiunea de cenzură

Moțiunea intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor” a fost depusă pe 17 august de PSD şi a fost citită în plenul co­mun de senatorul PSD Lucian Romașcanu pe 20 august.
În moțiunea de cenzură, semnată de 205 senatori şi deputaţi, social-democrații susțin că reprezentanții Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetățenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.
După cum a prezentat presa națională, un capitol al moțiunii de cenzură se referă la „chermezele PNL în vreme de pandemie”, semnatarii afirmând că „reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”. Documentul are, totodată, un capitol privind „restricțiile contradictorii impuse cetățenilor români”. Potrivit social-democraților, „o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârșită de decizii și măsuri contradictorii”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.