• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 30 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Octombrie , 2015

Moştenirea vie a Maramureşului

Dacă la nivel macro economia românească se mişcă destul de încet, din motive obiective, dar şi subiective, structurile organizatorice locale, regionale sunt mai suple, mai active, iar rezultatele încep să se vadă. Este cazul Galului MMVest, care a reuşit să aducă finanţare pentru peste 50 de proiecte din cadrul Gal-ui. Iar în acest moment se desfăşoară o acţiune inedită şi importantă pentru localităţile componente ale acestui Gal.

 

Petre Mitru, unul dintre cei care se ocupă de dezvoltarea acestui Gal, lucrează pentru realizarea unei platforme de date şi informaţii în mediul online, despre producătorii locali, de la cei agricoli, la meşteşugari, artizani şi cei care oferă servicii. Având în vedere că ţăranii sunt proprietari de suprafeţe mici de terenuri, iar producţiile sunt greu de plasat pe piaţă, cei de la Gal MMVest cred că o cooperare regională: Maramureş – Bistriţa – Polonia (o regiune din apropiere) ar fi benefică. Pasul următor ar fi înfiinţarea unei cooperative prin care să fie vândute produsele ţăranilor, produse ecologice, produse bio sau produse naturale. Mai mult, se lucrează la această platformă, care ar putea duce spre un magazin virtual, un magazin ce ar comercializa produse din regiunile componente.

Dacă în această parte a judeţului lucrurile sunt în faza de proiectare, în Maramureşul Istoric lucrurile stau mai bine din acest punct de vedere, deoarece o iniţiativă asemănătoare a reuşit să atragă nişte fonduri, ceea ce le-a permis să facă mai mulţi paşi.

Asociaţia Kelsen, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu SC Centrul de Excelenţă pentru Resurse Comunitare SRL, SC Pol Succes SRL, Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară – ACDC, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Asociaţia Kult-Art şi Confederation of European Firms, Employment Initiatives and Cooperatives (CEFEC), implementează în prezent proiectul „ECOURI - Măsuri inovatoare de dezvoltare a economiei sociale bazate pe avantajele competitive în Maramureş şi Bucovina”.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În cadrul acestui proiect, printre altele, a luat fiinţă Societatea Cooperativă „Moştenire Vie”, în Vadu Izei. În perioada următoare vor fi prezentate public aceste realizări.

Vom reveni.

Comentariile celorlalți

https://kendalo.ro/ pe 05.09.2017 la 10:39
Imi doresc de multi ani sa vizitez Maramures! Ma ales cimitirul vesel din Sapanta! :)
RED PROD pe 19.01.2016 la 11:41
Aici am crescut eu :) Tare dor imi este!!
http://marketingdirect.biz/ pe 09.10.2015 la 12:03
Maramuresul este un tinut cu piesaje superbe!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.