• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Martie , 2021

Tuturor ni se întâmplă să greșim, dar vestea proastă este că nu există greșeli fără consecințe. De-a lungul istoriei, erori banale, cauzate de nea­tenție sau de prea multă bună­voință, au provocat pierderi de vieți ome­nești sau de bani. Aparent fără impor­tanță, în­tâmplările pe care le prezen­tăm în cele ce urmează au avut un impact total neașteptat. În unele cazuri, consecințele se mai resimt și astăzi.
Trei trabucuri pierdute au hotărât soarta Războiului Civil american. Trei trabucuri pierdute au făcut ca forțele confederate să piardă războiul civil american în fața forțelor unioniste. Un caporal unionist a descoperit trei trabucuri învelite într-o bucată de hârtie, care s-a dovedit a fi o copie a Ordinului Special 191. Acest ordin conținea informații despre planul trupelor unioniste de a ataca Washingtonul. Ordinul Special 191, cunoscut și drept „Ordinul pierdut”, a fost redactat pe 9 septembrie 1862 și a fost emis de generalul confederat Robert E. Lee. După ordin, au fost făcute mai multe copii, care au fost distribuite ofițerilor confederați. Una dintre aceste copii s-a pierdut și a fost găsită pe 13 septembrie 1862, de caporalul unionist Barton W. Mitchell. În ea erau învelite trei trabucuri, care au fost uitate într-o tabără militară abandonată de confederați. Dându-și seama de importanța documentului, caporalul l-a transmis superiorilor săi. Datorită acestor informații pre­țioase, trupele unioniste au reușit să oprească invazia confederaților, în bătălia de la Antietam.
Un foc aprins din greșeală arde de 46 de ani. Craterul Darvaza, supranumit și Poarta Iadului, este un teren bogat în zăcăminte de gaz natural situat în Turkmenistan. Situl a fost identificat în 1971 de inginerii sovietici, care credeau că solul este bogat în zăcăminte de petrol. Inginerii au început forajele preliminare, dar, în scurt timp, au avut o surpriză neplă­cută. Terenul s-a surpat, înghițind utilajele de foraj, iar din crater au început să iasă cantități uriașe de gaz. De teama poluării, inginerii au hotă­rât să dea foc craterului. Deși toată lumea se aștepta ca gazul să ardă în câteva săptămâni, la 46 de ani de la aprindere, focul arde în continuare. Craterul are un diametru de 70 de metri și nu dă semne că incendiul se va potoli în curând.

Ziarul care a anunțat greșit preșe­dintele. Cei de la ziarul Chicago Daily Tribune erau atât de siguri că Thomas E. Dewey va câștiga alege­rile prezidențiale din SUA din 1948 încât au imprimat ediția din ziua următoare cu această știre. La acea vreme, plăcuțele trebuiau date la tipar cu câteva ore bune înainte. Deoarece rezultatul alegerilor nu fusese anunțat până la închiderea ediției, cei din redacție s-au bazat pe informațiile transmise de corespondentul de la Washington, Arthur Sears Henning. Deși Henning era un reporter cu experiență, de această dată el a transmis în redacție informații eronate. Bazându-se pe Henning, ziarul l-a anunțat drept câștigător pe Thomas E. Dewey, contracandidatul lui Harry S. Truman. Din păcate pentru jurna­liști, Truman a câștigat alegerile, iar cei de la Chicago Daily Tribune s-au făcut de râs.
Calcule greșite la NASA. În 1999, din cauza unei erori de calcul, sonda spațială Mars Climate Orbiter s-a apropiat prea tare de Marte și s-a dezin­tegrat în atmosferă. Sonda a fost lansată pe 11 decembrie 1998 și avea drept misiune studierea atmosferei și a suprafeței planetei Marte. Sonda a fost proiectată, construită și operată de compania Lockheed Martin pentru NASA. Inginerii de la Lockheed Martin au setat comenzile de navi­gație pentru motoarele Mars Climate Orbiter după sistemul de măsu­rare anglo-saxon. Ce nu știau ei era că NASA folosea sistemul metric încă din 1990. După o călătorie de 286 de zile, sonda a ajuns în apropierea pla­netei Marte. Procesul de intrare pe orbită a început pe 23 septembrie 1999, dar s-a finalizat cu un dezastru. Din cauza unor greșeli de calcul, sonda a ajuns la o altitudine de 57 de kilometri, în timp ce altitudinea minimă necesară era de 80 de kilometri. Din această cauză, sonda s-a dezintegrat, iar milioane de dolari investiți în misiune s-au pierdut.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.