• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Noiembrie , 2020

Eseistul francez de renume mondial, Eric Zemmour a vorbit recent într-o emisiune comercială de televiziune CNews că unele țări din Europa Centrală şi de Est au dreptate atunci când afir­mă că sunt șantajate de Bruxelles pentru concepția conducă­t­orilor lor despre democrație, care în realitate este corectă.
Potrivit lui Zemmour, modul în care presa occidentală (îndeo­sebi cea franceză) pune proble­mele acestor țări este complet falsă. Acest lucru nu se dato­rează faptului că nu există așa-numitul stat de drept în aceste țări, ci pentru că există două concepții despre democrație. Prima - este democrația arti­culată de Lincoln - Guvernarea poporului, de către popor, pentru popor. Dar există o altă demo­crație procedurală, care a apărut din trauma celui de-al Doilea Război Mondial, a fost întărită și de filozofi precum Habermas (trăiește în Germania - 91 de ani), iar ideea este că totul trebuie controlat în mod legal și judiciar, inclusiv de­mo­crația însăși. Potrivit lui Zemmour, Bruxelles este dependentă de aceasta din urmă.
Eseistul a declarat pentru CNews că țările în cauză atrag cei mai mari gânditori de dreapta, dar și cei mai mari gânditori de stânga, atunci când apără o democrație apropiată de oameni. Gândirea conducă­to­rilor lor este foarte apropiată de concepția lui Charles de Gaulle (1890 – 1970) despre democra­ție, dar și de cea a lui Rousseau (1712 – 1778). Pentru a face oamenii din stânga și mai fericiți, Zemmour îl men­ționează chiar pe Robespierre (1758 – 1794) decapitat în Place de la Concorde.
Democrația este în criză la nivel mondial tocmai pentru că nu urmează abordarea țărilor din Europa Centrală și de Est - starea democrației din aceste țări, de fapt, nu este mai rea decât în alte țări ale UE, spune Eric Zemmour.
Faptul prin care Comisia Euro­peană, Franța sau Germania vor să-și forțeze propriul sistem juridic și percepția legii asupra acestor țări este extrem de res­pingătoare – țările care se opun politicii acestora sunt criticate doar pentru că nu susțin lobby-ul LGBT sau pe imigranți.
Bruxelles încearcă să pedep­sească pentru că cetăţenii acestor țări vor să aleagă singuri cu cine să conviețuiască, resping o societate multiculturală (cum ar fi cea franceză) și resping și cota de migranți impusă de alții. (Utilizat încă din anii ’80, termenul LGBT este o adaptare a acro­ni­mului LGB, care inițial înlocuia expresia „comunitate gay”, în care multe comunități nu se puteau regăsi. Utilizarea moder­nă a termenului trimite la diversitatea identităților sexuale, fiind folosit pentru oricine care este non-heterosexual și nu exclusiv pentru cei care sunt lesbiene, gay, bisexuali sau transsexuali. LGBT este atât de prezent încât a fost adoptat de majoritatea centrelor comunitare LGBT și de către mass-media. Mișcarea LGBT a fost subiectul nume­roaselor conflicte care gravi­tează în jurul instituțiilor sociale, și anume familia, căsătoria, munca. Campaniile multidimensionale de natură legală, politică și culturală reflectă dezbaterile complexe privind relația dintre lege și schimbarea socială).
Revine fiecăruia dintre noi să decidă, direct sau prin vot, ce democrație preferă. Data alege­rilor nu este departe și felul de democrație se strecoară insidios în conștiința multora, chiar dacă nu fățiș...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.