• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Octombrie , 2020

Turistul ajuns în Spania este îndemnat să viziteze Valea celor Căzuți din Munții Guadarrama, Valle de los Caídos, unul dintre cele mai spectaculoase și controversate monumente, situat la aproximativ 50 km nord de Madrid. Construcțiile din Valle sunt legate de regimul franchist - fascist și de liderul său, Francisco Franco - Generalísimo (generalul generalilor), care au condus țara timp de 36 de ani, până la moartea dictatorului în 1975. Războiul civil care s-a încheiat în 1939 a înregistrat aproximativ 400.000 de victime. În ochii lui Franco, adevăratele victime ale războiului civil erau doar cei care îi stăteau alături, numiți „naționaliști”, iar morții pro-republicani, tot spanioli, erau considerați trădători – co­mu­niști. Altare şi plăci come­morative au fost ridicate în toată țara în cinstea naționaliștilor care au căzut în slujba „Domnului și Patriei”. Imediat după victoria franchiștilor a fost emis un decret pentru construirea unui monument grandios în memoria eroilor „naţionaliști”, în Valea celor Căzuți. Lucrările au durat din 1940 până în 1958, au înghițit o sumă mare de bani, estimată la aproximativ 330 de milioane de euro la prețurile actuale, și multe vieți. Franco a realizat construcția cu prizonierii „învinși” în războiul civil, pro-republicani, cu prizonierii poli­tici și cu criminalii de drept comun, numărul acestora se esti­mează a fi aproximativ 25.000 de persoane. Valea celor Căzuți, situată la 10 km de San Lorenzo, ocupă o suprafață de 3.000 de hectare. Monumentul este la 6 km de intrarea în Valle și constă din trei părți principale. În vârful dealului se află o cruce înaltă de 152 m, o bazilică mai mare decât Catedrala „Sfântul Petru” din Roma și o mănăstire be­nedictină.
Totul este caracterizat de dimensiuni uriașe, dar în timp ce crucea este doar o uimire, interiorul bazilicii este înfricoșător. Naosul bazilicii a fost inițial mai lung decât cel al Catedralei „Sfântul Petru” din Roma. Papa Ioan Paul al II-lea a fost de acord să dedice biserica în 1960, cu condiția ca să se realizeze în interiorul bisericii un perete care să reducă dimensiunea naosului.
Pereții, tavanul și cupola sunt împodobite cu statui sumbre și picturi cu simboluri religioase și figuri biblice care conferă o atmosferă deprimantă.
Pe cele două laturi opuse ale altarului principal sunt îngropați José Antonio Primo de Rivera, liderul ideii de extremă dreaptă spaniolă, fondatorul partidului falangist și generalul Franco. Curiozitatea destinului este că „stăpânul” și urmașul său au murit la o distanță de 39 de ani în aceeași zi, 20 noiembrie.
După moartea lui Franco, a existat o tranziție democratică relativ rapidă și un proces de con­solidare în țară, în urma căruia evaluarea monumentului este departe de a fi clară. În ochii multora, este o amin­tire a puterii opresive și însetate de sânge, așa că ar trebui de­molată, alții spun că ar trebui păstrată ca un factor de descurajare. Dezbaterea poli­tică și socială cu privire la evaluarea sitului este încă în desfă­șurare.

Cei care cunosc istoria locală pot să răspundă la întrebarea: Ce legătură are Baia Mare cu Războiul civil din Spania, res­pectiv cu Valle de los Caídos?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.