• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Octombrie , 2020

O ciupercă ciudată se simte grozav pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl și nu fără vreun motiv. Este vorba de ciuperca neagră - Cryptococcus neoformans - fiind descoperită pentru prima dată în Ucraina după explozia centralei nucleare lângă orașul Pripyat. Oamenii de știință au fost nedumeriți cum de a reușit ciuperca să supravie­țuiască radiațiilor radioactive. Pe măsură ce continuau să studieze, au devenit conștienți de un lucru interesant: nu numai că ciupercile au supraviețuit condițiilor extreme, dar au părut că sunt atrase în mod deosebit de obiec­tele contaminate.

Studii aprofundate au arătat că datorită unei substanțe numite melanină din ciuperca neagră, aceasta aspiră literalmente radioactivitatea din materialele contaminate și apoi o transformă în energie. La fel cum plantele transformă dioxidul de carbon în oxigen în timpul fotosintezei, ciupercile absorb radiațiile mortale în timpul așa-numitei radio­sinteze.
Kasthuri Venkateswaran, un om de știință de la NASA, a spus că, dacă această capacitate de ab­sorbție a radiațiilor ar fi extrasă din ciuperci, acestea ar putea fi transformate într-un medicament care ar oferi un strat protector împotriva diferitelor raze mortale.
Acest medicament ar fi, de asemenea, util în reabilitarea pacienților cu cancer care au fost supuși radioterapiei, pentru cei care lucrează într-o centrală nucleară sau într-o altă zonă cu risc de radiații. Poate fi folosit chiar pentru alimentarea apara­telor electrice, ca un fel de sursă de energie nouă, ecologică și regenerabilă.
Oamenii de știință spun că ar putea ajuta la colonizarea pla­netei Marte, unde radiațiile sunt mult mai mari decât pe Pământ. Ciuperca ar putea fi capabilă să reducă valorile radiațiilor măsu­rate pe suprafața planetei, deci ar putea fi folosită pentru a permite oamenilor să trăiască pe planeta roșie.
Aceste ciuperci negre au fost deja utilizate pe Stația Spațială Internațională împotriva razelor cosmice dăunătoare. Cercetă­torul Universității Stanford, Nils Averesh, a spus: „Ciuperca este perfectă. Doar câteva grame sunt suficiente pentru a produce efec­tele așteptate. Se înmulțește singură, autovindecându-se, astfel încât, dacă ar exista o rachetă solară căreia i s-ar deteriora scutul de radiații, ar putea să se regenereze în câteva zile”.
Cine știe, este chiar posibil ca omenirea să folosească această ciupercă mică pentru a cuceri întunericul spațiului cosmic. Până în prezent, NASA a lansat trei sonde spre Marte numite Curio­sity, Spirit și Opportunity, dar și China, Emiratele Arabe Unite care nu numai colectează date despre planeta roșie ci studiază și eventuala utilizare a ciupercii pe traseul Pământ – Marte. Una dintre cele mai importante sar­cini ale ultimei sonde americane, care a fost lansată recent spre Marte este de a preleva probe care readuse pe Pământ să fie studiate în condiții de compe­ten­ță științifică maximă. De asemenea, sonda va verifica dacă exis­tă posibilitatea utilizării unui elicopter în atmosfera rarefiată a planetei roșii, caz în care cartografierea planetei roșii se va face din aer.
„Mai marii lumii” au hotărât ca după popularea Planetei roșii să populeze Planeta albastră.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.