• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 30 Aprilie , 2019

Sri Lanka (Republica Democratică Socialistă a Sri Lankăi) este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Are țărmuri la Golful Bengal, în est; Oceanul Indian, în sud și vest și Strâmtoarea Palk în nord-est, care o separă de India. Capitala Sri Lankăi este Colombo. Până în 1972 se numea Ceilon (Ceylon). În Tabula Peutingeriana, insula era marcată cu denumirea Insula Taprobane.
Dintre cei 21 de milioane de locui­tori, se estimează că 1,2 milioane sunt catolici.
Din punct de vedere economic, ramura confecţiilor se dezvoltă rapid, ea contribuind cu 1/3 la producția globală industrială și peste 50% la exporturi. Alte ramuri industriale sunt legate de prelucrarea materialelor prime agricole şi forestiere Dintre resursele de subsol se valo­rifică cele de fosfați naturali, pietre, nisipuri metalifere, sare, grafit, mică, caolin, feldspați şi ilmenit.
Cultura plantelor se practică pe mai puțin de 30% din teritoriu și are o diversitate remarcabilă, evidențiindu-se plantațiile de ceai care, de multe decenii, situează Sri Lanka pe „podiumul” producătorilor mondiali (locul 3 pe glob). Se recoltează scorțișoară (locul 3 pe glob și locul 1 la export pe glob). Se culeg scoici perlifere (locul 4 pe glob).

Balanța comercială este deficitară, exporturile acoperind 77% din va­loarea importurilor (2005), iar în balanța de plăți, un rol important îl joacă trimiterile celor 800.000 srilankezi care lucrează peste hotare (prioritar în țările petroliere din Orientul Mijlociu). Datoria externă este însemnată.
În lista monumentelor din patrimoniul mondial este înscris vârful Sri Pada, cu urme uriașe de pași, atri­buite Sfântului Toma (de creștini), lui Adam (de musulmani), lui Buddha (de budiști) și lui Shiva (de hinduși).
În ultima vreme existau temeri că militanţi ai organizaţiei teroriste ISIS, care s-au întors din Irak şi Siria, ar putea constitui o ameninţare pentru omenire. Şi gruparea teroristă a revendicat atacul sângeros din Sri Lanka.
În data de 20 aprilie 2019, când credincioşii catolici celebrau slujba de Paști, au avut loc explozii la bi­serici în Kochchikade, Katuwapitiya şi Batticaloa, dar şi la hotelurile de lux The Shangri La, Cinnamon Grand şi Kingsbury din capitala Colombo.
În urma deflagraţiilor au murit peste 300 de persoane și au fost rănite peste 500.
Ministrul Sănătății a confirmat că autoritățile au fost avertizate cu două săptămâni înainte că vor urma atentate în Sri Lanka și că primiseră inclusiv numele atacatorilor.
Președintele Maithripala Sirisena este responsabilul pentru securitate na­țională și servicii de informații. Însă președintele și premierul sunt în conflict încă din luna octombrie a anului trecut, când Sirisena a încercat să îl concedieze pe premier, declan­șând o criză constituțională în Sri Lanka. Este țara în care premierul cheamă reuniunea consiliului de securitate, iar membrii nu vin la întâlnire.

Deci, acolo, „incompetenţa ucide”, „lupta dintre palate ucide”, „criza constituţională ucide”.
Ce noroc la români unde nu avem incompetenţă, luptă între palate şi nici conflict constituţional.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.