• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 17 Octombrie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Aprilie , 2019

Cireșul japonez este un copac care înflorește primăvara. Florile pomului sunt albe sau roz deschis și sunt mici, recent au fost crescuţi şi cireşi cu flori verzi. Această specie de copac iubește lumina și locurile însorite. Nu sunt la fel ca cireșii normali, pentru că rar fac fructe. Fiind un copac foarte frumos, mai ales când înflorește, este regăsit în foarte multe grădini ca și copac decorativ. Îl putem vedea în mai multe țări cum ar fi China,  Japonia, Canada, Statele Unite ale Americii, iar in ultima perioadă s-a împământenit şi în Europa, inclusiv în ţara noastră.
Floarea de cireş este declarată, în Japonia, floare naţională, fiind tema multor compoziţii de artă, muzicale sau literare. Sărbătoarea admirării florii de cireş – hanami – se ţine pe tot întinsul ţării, dependent de perioada de înflorire (insulele japoneze având climă variată, în sud -  subtropicală, în nord - temperată). Florile de cireş pot fi admirate doar câteva zile, motiv pentru care Institutul meteorologic nipon, în această perioadă, întocmeşte un buletin meteorologic special precizând în ce procent au înflorit cireşii, începând cu insulele sudice până în nord. Cea mai recunoscută zonă de admirare a florii de cireş este situată la poalele muntelui Myogi: Sakura Santo (Satul florii de cireş, lb. japoneză), unde se găsesc plantaţi mai mult de cinci mii pomi de cireş - Sakura.
Sakura a fost foarte important pentru Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.  Piloții japonezi își pictau pe avioane crenguțe de cireș japonez sau luau cu ei o crenguță pentru a se proteja de dușmani în timp ce se luptau. Acum Japonia este recunoscută pentru acești pomi deosebiți. Pe moneda de o sută de ,,Yen”, moneda națională a Ja­poniei, se află un desen cu un bu­chet din flori de Sakura. Sakura simbolizează viața scurtă și tre­cătoare a oamenilor, pe vremuri a samurailor. În primăvară, acest pom minunat înflorește într-o explozie de alb şi roz. Fabuloasa cunună nu stă înflorită prea mult și încet, încet petalele cad și formează un covor rozaliu. Japonezii asemănau viața unui Sakura cu viața unui samurai, explozia de flori semnifică sufletul de războinic care acționa, iar căderea frunzelor semnifică stingerea samurailor care au luptat cu vitejie. Sakura și samuraii erau lucrurile care reprezentau Japo­nia. Acest copac nu este un simplu pom, este mult mai mult decât o floare și nu se aseamănă cu niciun copăcel decorativ, este un simbol al vieții, cum este și crenguța de măslin sau grâul.
Acest pom a luat parte la câteva evenimente din Coreea. Când Coreea de Sud era sub conduce­rea Japoniei, țara la putere a plantat prin toate curțile regale cireși japonezi. Când japonezii s-au predat, coreenii și-au câștigat independența. Pentru a sărbători cincizeci de ani de la câștigarea independenței, au tăiat toți cireșii japonezi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.