• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Februarie , 2020

Pe când în țara lui Silviu Brucan (n. Saul Bruckner), cominternist, comunist, național comunist, „reformator”, revoluționar, neocomunist, anticomunist, unul din „ziditorul” Ro­mâ­niei post-decembriste, „stupid people” (conform etichetării lui Saul B. la adresa unei părți din poporul român) le caută în ceruri, pe pământ, sub pământ, în râuri, în butoaie, în cimitire, în Italia și în Uniunea Euro­peană, pe Luiza și Alexandra, în Statele Unite ale Americii, mai precis în Statul Iowa, acum două săptămâni s-au desfășurat alegeri preliminare pentru candidatura democrată la președinția SUA, alegeri care vor avea loc în toamna acestui an. De ce este interesant acest scrutin? Deoa­rece conform tradiției, câștigătorul alegerilor este posibilul contracandidat al președintele în funcție, respectiv Donald Trump. Iowa este unul din statele zonei, cunoscută sub numele de Midwest a Statelor Unite ale Americii. Statul Iowa a fost admis în Uniune ca cel de-al douăzeci și nouălea stat al său la 28 decembrie 1846, fiind unul din statele cele mai mici din SUA, având o populaţie ce numără puțin peste cea a întregului București. Conform unui recensă­mânt din 2010, în Iowa, peste 91% sunt albi, aproape 3% sunt negri și doar 0,4% americani nativi. Cei care au urmărit mai atent scrutinul de­mocraților au constatat bâlba care a caracterizat procesul electoral. Cinci zile le-a trebuit să numere și să renumere rezultatul. În final a fost declarat câștigător Pete Buttig cu 26,2% din sufragii; urmat de Bernie Sanders cu 26,1%; Elisabeth Warren 18% și Jo Biden 15,8%. Înșiruirea nu este întâmplătoare întrucât întâlnim la po­ziția a patra o persoană cu „șanse???” la câștigarea alegerilor prezidențiale. Pete Buttig, despre care comentatorii politici afirmă că vom mai auzi de el, a fost primar într-un orășel mic din Iowa, este un apropiat și susținut de clanul fostului președinte Kennedy.
În staff-ul celui clasat pe locul doi au fost cuprinși mulți studenți, viitoarea elită intelectuală a SUA, despre care un ziarist infiltrat printre ei a afirmat că aceștia susțin că „gulagul” a fost o descoperire minunată a comuniștilor ruși, model care ar trebui de urmat și în Statele Unite ale Americii, insti­tuție în care ar trebui închişi cei avuți. Bogații ar trebui puși la muncile cel mai grele, de exemplu, în cariere de piatră. Ei afirmă: dacă o să câștige din nou Trump, atunci orașul Milwaukee va „arde”. Aceste idei, după spusele comentatorilor, sunt inspirate din unele universități americane unde gândirea iacobină și ideile comuniste înfloresc.
Pentru America actuală, situația nu este deloc simplă. Se confruntă cu probleme majore: păstrarea hegemoniei ca o mare putere mondială, exportator de democrație, păstrarea echilibrul social intern fragil și strategia ce trebuie de urmat în perspectiva următoarelor decenii. Dar toate acestea cer bani, bani foarte mulți. O presiu­ne internă vine și din partea mass-mediei, care joacă un rol major în disputa dintre democrați și repu­blicani. Majoritatea afirmă că decizia nu va fi luată, exclusiv, în America, ci în interiorul Elitei Financiare Mondiale, care nu are un sediu identificabil și care va decide și cine va fi viitorul președinte american.
Deo­cam­dată, Donald Trump este pe val: a scăpat de infringement (cu toate că un senator republican a votat pentru suspendarea președintelui), iar scrutinul democrat din statul Iowa a stârnit mai mult zâmbete decât interesul populației. Deci, și în Statele Unite ale Americii se poate constata: „Comunismul nu a murit, ci se odihnește puțin”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.