• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Octombrie , 2019

Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală a lumii, ocupând o suprafaţă de 5,5 mi­lioane de kilometri pătraţi, pe teritoriul a nouă ţări, fiind cel mai mare plămân al Pământului. Aici trăiesc peste 2.5 milioane de specii de insecte, zeci de mii de specii de plante şi 200 de specii de păsări şi mamifere.
Flăcările, de o violenţă extremă, au lovit cel mai puternic în partea de pădure localizată în bazinul Amazonului. Cele mai afectate state sunt Mato Grosso şi Para, regiuni predominant agricole, unde au avut loc defrişări masive de pădure. Impactul incendiului este vizibil din spaţiul cosmic.
În contextul accelerării încălzirii globale, dispariţia pădurii tropicale amazoniene ar avea cel puţin două efecte. Primul este dispariţia celui mai mare rezervor de stocare a dioxidului de carbon al Pământului. Al doilea, eliberarea în atmosferă a unei imense cantităţi din aceeaşi substan­ţă, letală vieţii, rezultată în urma arderii vegetaţiei, consecinţă ce ar ridica semnificativ temperatura la nivel global.
Agenţia Spaţială Braziliană a identificat peste 72 de mii de focare de incendiu în perioada ianuarie – august 2019. Un număr de 9.505 a apărut doar într-o săptămână. Este cel mai puternic incendiu de acest fel începând din anul 2013 încoace.
Deşi obişnuite sezonului uscat, incendiile care distrug acum pădurea tropicală amazoniană sunt neobiş­nuit de numeroase şi agresive. Sus­pecţii principali sunt agricultorii brazilieni, care folosesc tehnica incendierii vegetaţiei, pentru a face loc agriculturii şi a transforma pădurea în loc de păşune pentru ani­male.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolso­na­ro, a spus că vinovaţi pentru provocarea incendiilor din pădurea ama­­zoniană ar fi organizaţiile neguvernamentale, ce se ocupă cu pro­tecţia mediului. Aceştia, conform spuselor lui Bolsonaro, au ca unic scop ridiculizarea şi distorsionarea percepţiei opiniei publice asupra încercărilor sale de a proteja pă­durea ecuatorială. Întrebat fiind de către jurnalişti dacă are dovezi în sprijinul afirmaţiei sale, preşedintele a făcut trimitere la intuiţia şi logica personală ???.
Războiul dintre preşedintele Jair Bolsonaro şi organizaţiile de protec­ţie a mediului nu este unul nou, cei din urmă acuzându-l de grave acte de corupţie la nivel guvernamental.
Uniunea Europeană a oferit sprijin Braziliei pentru limitarea extinderii incendiului, ofertă refuzată de preşedintele Braziliei, considerând a fi o implicare în problemele interne ale ţării sale.
Incendiile din Brazilia, în Sud, se combină, în mod nefericit, cu cele din Nord, în Rusia siberiană, unde imense suprafeţe de pădure au fost înghiţite de flăcări.

România, care prin pădurile ei este „plămânul” Europei, a rezolvat problema fără a da foc resurselor de lemn, găsind o soluţie „econo­mică” atestată şi prin reprezentanţii Ministerului de Interne care au declarat, în mod neoficial, că „da, se mai fură din păduri, dar nu ca în anii trecuți”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.