• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Septembrie , 2019

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg s-a născut la 3 ianuarie 2003 în Suedia, dintr-o familie cu veleităţi artistice: mama cân­tă­rea­ța de operă, tatăl actor, bunicul ac­torul și regizor. A intrat în aten­ţia lumii ca o activistă politică ado­lescentă care încearcă să opreas­că încălzirea globală și schimbările climatice.
La 20 august 2018, Thunberg, elevă pe atunci în clasa a IX-a, a decis să nu meargă la școală până la alegerile generale din Suedia, din 2018. Ea solicita ca guvernul suedez să reducă emisiile de carbon în conformitate cu Acordul de la Paris și a protestat în fiecare zi în timpul orelor de școală, în fața Riksdagului (Parlamentul sue­dez), cu semnul „Skolstrejk för klimatet” (Grevă școlară pentru climă). După alegerile gene­rale, ea a continuat să facă grevă doar vineri, câștigând atenție mondială. A inspirat elevii din întreaga lume să participe la greve școlare. În decembrie 2018, peste 20.000 de elevi au făcut greve în cel puțin 270 de orașe. După modelul ei, activiștii adolescenți de la Școala Parkland din Florida au organizat luna „Martie pentru viața noastră”.
În decembrie 2018, Thunberg s-a descris ca fiind „diagnosticată cu sindromul Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) și mu­tism selectiv”. Pentru a di­mi­nua amprenta de carbon a fa­mi­liei, ea a insistat ca ei să devină vegani și să renunțe la zbor.
În mai 2018 a fost unul dintre câștigătorii dezbaterii din ziarul suedez „Svenska Dagbladet”, pri­vind scrierea unui articol pentru tineri despre climat, a fost nomi­na­lizată pentru Premiul compa­ni­ei electrice Telge Energi pentru copii și tineri care promovează dez­voltarea durabilă: „Premiul pen­tru copii pentru climat”, dar
l-a refuzat deoarece finaliștii ar fi trebuit să zboare spre Stockholm. În noiembrie 2018, ea a obținut bursa „Rolul Tânărului Model al Anului”. În decembrie 2018, revista „Time” o numește unul dintre cei mai influenți adolescenți din lume. Cu ocazia Zilei Inter­na­ționale a Femeii, a fost procla­ma­tă cea mai importantă femeie a anului în Suedia. Trei parlamentari norvegieni au nominalizat-o pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2019.
În această vară, la invitaţia Organizaţiei Naţiunilor Unite de a participa la o conferinţă pe tema încălzirii globale a plecat spre Statele Unite ale Americii cu o barcă cu vele şi cu un motor electric nepoluant.
Unii comentatori consideră acţiu­nile lui Thunberg ca fiind dorinţa unor politicieni şi instituţii, inclusiv birocraţia de la Bruxelles, de a deturna atenţia lumii de la pro­blema majoră a migraţiei.
La un recent interviu pe străzile capitalei suedeze privind atitudinea populaţiei faţă de migra­ţie, aceştia au fost cu totul de acord cu ea. Când reporterul a întrebat cine îl ia acasă pe micuţul Ali (migrant), care stătea lângă el, toţi l-au refuzat pe diverse motive. Definiţia ipocriziei este…
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.