• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 August , 2019

Londra - capitala Angliei și a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar (da­to­rită City-ului), cultural și artistic al Regatului Unit și unul dintre cele mai importante orașe ale lumii.

Populația Londrei  Mari este de peste 7 milioane locuitori, cărora li se adaugă alte câteva milioane din zona metropolitană. Există o imensă diversitate de etnii, culturi și religii, Londra fiind unul din faimoasele orașe cosmopolite din Europa și din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, mulți dintre cei mai bogați oameni ai lumii.
În Londra, se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală; multe clădiri impozante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată, numeroase ambasade și consulate.
Westminster (Palatul și Abația) și Biserica Sfânta Margareta din Londra au fost înscrise, în anul 1987, pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Simbolul Londrei este Big Ben, turnul cu ceas al Palatului Parlamentului, construit în secolul al XIX-lea în stil neogotic.

Conform unei analize publicate de Culture Trip în 2016, face parte din primele zece cele mai moderne orașe din lume.
Inițial o așezare întemeiată de celți, a fost capitala provinciei romane Britannia, având numele de Londinium și a devenit capitala Angliei de la sfârșitul secolului al XI-lea. În prima jumătate a secolului XXI, Londra, care adăpostește 12.5% din populația Regatului Unit, continuă să fie unul dintre cele mai importante centre mondiale în privința finanțelor, băncilor comerciale și a companiilor de asigurări.
Londra găzduiește cinci orchestre simfonice, principalele săli de concerte simfonice: Royal Albert Hall, Barbican Centre, Royal Festival Hall și Queen Elizabeth Hall.
Oraşul are nu mai puțin de 240 de muzee. Cele mai cunoscute sunt British Museum (antichități din toată lumea), Victoria and Albert Museum (arte decorative și aplicate).
Mass-media națională britanică este concentrată în Londra, fiind deseori acuzată că acoperă mai bine Londra decât restul țării.
Londra este una din cele patru mari capitale ale modei, alături de Paris, Milano și New York. Supermaga­zine celebre ca Harrods, Selfridges sau Harvey Nichols sunt prezente aici, alături de o mulțime de buticuri și magazine ale designerilor de top.
Recent, în central Londrei, a fost înjunghiată o femeie gravidă care după incident a decedat, fătul acesteia fiind salvat. Incidentul nu este singular. Numai  în acest an au fost înjunghiate la Londra peste 70 de persoane.
În ultimii trei ani, în medie, în fiecare zi, în Londra moare o persoană înjunghiată.
Anul trecut, şi-au părăsit domiciliul londonez  350. 000 de persoane, din care 99 la sută au fost albi, originari din Anglia, pe motivul escala­dării agresiunilor fizice.
Primarul  Londrei, de origine pa­chis­ta­neză, întrebat de această stare, a răspuns că populaţia trebuie să se obişnuiască cu o asemenea situaţie. 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.