• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Martie , 2019

Locuitorii ţărilor nordice sunt împătimiţi de mersul pe bicicletă, de cultul curăţeniei, de protecţia mediului, de linişte şi de flori. Nu surprinde pe nimeni când coborât fiind în gara din Copenhaga vei vedea că fiecărei garnituri de tren îi sunt ataşate vagoane speciale pentru transportul bicicletelor sau lângă compartimentele pentru călători sunt rezervate spaţii pentru biciclete. Mania ordinii şi curăţeniei o sesizezi în zilele de sâmbătă când, ca la o comandă, locuitorii din urban şi rural fac curăţenie în curţi, taie gazonul şi transportă cu mijloacele proprii resturile solide la staţiile de selectare şi tratare a deşeurilor.
Numeroasele poduri atât din interiorul localităţilor cât şi din afara lor, spre exemplu dintre capitala Danemarcei - Copenhaga şi Mal­mö - Suedia nu permit sesizarea că practic eşti la zeci de metri deasupra mării.
Vechile dispute dintre Danemarca şi Suedia pe tema statutului ora­şului Malmö au luat sfârşit în 1658, când oraşul a revenit suedezilor.
Vizitatorii celui de-al treilea oraş ca mărime din Suedia – Malmö - vor fi încântaţi de frumuseţea Stortorget și Rådhuset (piața centrală și primăria).
Primăria Radhuset este decorată cu numeroase statuete, reprezentând vechile ocupații ale cetățe­nilor orașului (comerț, transport maritim, agricultură și artizanat), în centrul cărora se află sculptura zeiței Justiției, Themis.
Surprind prin frumuseţe şi echilibrul Rezidența Guvernatorului, Faxeska gården, casa unui bur­ghez, construită pe la 1760, Hedmanska gården, casa unui co­mer­ciant, veche din secolul al 16-lea, Die­denska huset, o casă încremenită parcă în timp (1620 - anul cons­trucției) sau Thottska Huset, cea mai veche casă cu traverse din lemn construită în 1558.
Un cartier nou și la modă, Västra hamnen, este construit într-un stil modern ce atrage atenţia prin geamurile imense ale locuințelor, fără perdele, ce lasă curioșii să tragă cu ochiul la organizarea interioară a apartamentelor (acest stil este propriu mai tuturor locuinţelor din ţările nordice).
În ultima perioadă este tot mai vi­zitat un muzeu al produselor dizgraţioase. La intrare, vizitatorii primesc o pungă similară cu cea a pasagerilor din avioane, pentru ca cei care doresc să deguste din bucate să aibă posibilitatea de-a le utiliza în timpul consumării „delicateselor” oferite precum: momiţe negătite de păun, insecte crude sau pui de şoarece în vin alb.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.