• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Martie , 2024

Bloggerul finlandez, Veikko Korhonen, din Oulu, Finlanda, a șocat Facebook postând acest articol:

Vă întrebați despre rezultatele „agresiunilor” Rusiei? Ele sunt: jumătate din Europa și o parte din Asia și au obținut independența chiar din mâinile acestui stat.

Să ne amintim cine anume:

- Finlanda în 1802 și 1918. (Înainte de 1802, nu avusese niciodată un stat propriu).

- Letonia în 1918 (nu a avut niciodată un stat propriu înainte de 1918).

- Estonia în 1918 (nu avusese niciodată un stat propriu înainte de 1918).

- Lituania a redobândit statutul de stat în 1918, tot datorită Rusiei.

- Rusia a redat Poloniei statutul de stat de două ori, în 1918 și în 1944. Împărțirea Poloniei între URSS și Germania a fost doar o perioadă scurtă.

- România s-a născut în urma războaielor ruso-turce și a devenit suverană cu ajutorul și prin voința Rusiei în 1877-1878.

- Moldova, ca stat, s-a născut în cadrul URSS.

- Bulgaria a fost eliberată de sub asuprirea Imperiului Otoman și și-a recăpătat independența ca urmare a victoriei armelor rusești în războiul ruso-turc din 1877-1878, care a avut acest scop. Drept mulțumire, statul bulgar a făcut parte din coalițiile antirusești în cele două războaie mondiale. În prezent, Bulgaria este membră a NATO, iar pe teritoriul său se află baze americane. După 1945, nu a existat nici un soldat rus pe teritoriul său...

- Serbia ca stat suveran s-a născut, de asemenea, ca urmare a acestui război.

- Azerbaidjanul ca stat a fost format pentru prima dată doar ca parte a URSS.

- Armenia a supraviețuit fizic și a renăscut ca stat doar ca parte a URSS.

- Georgia a supraviețuit fizic și a renăscut ca stat doar ca parte a Imperiului Rus.

- Turkmenistanul nu a avut niciodată statutul de stat și l-a format doar ca parte a URSS.

- Kârgâzstanul nu a avut niciodată statutul de stat și l-a format doar ca parte a URSS.

- Kazahstanul nu a avut niciodată statut de stat și l-a format doar ca parte a URSS.

- Mongolia nu a avut niciodată statutul de stat și l-a format doar ca parte a URSS.

- De asemenea, Belarus și Ucraina au dobândit pentru prima dată statutul de stat ca urmare a Marii Revoluții din Octombrie în cadrul republicilor din URSS. Abia în 1991 (tot din partea Rusiei) au obținut independența deplină.

Tot așa, Rusia-URSS a jucat un rol important în crearea și dezvoltarea unor țări precum China, Vietnam, Coreea de Nord, India, Grecia (care a fost ruptă de Rusia de la turci în îndepărtatul 1821), Algeria, Cuba, Israel, Angola, Mozambic etc...

Acesta este genul de „agresiune” ciudată de care au dat dovadă rușii din punct de vedere istoric.

Cu o contribuție semnificativă din partea acestei țări, chiar și Elveția a obținut independența față de Franța. Sau, mai bine zis, acest lucru s-a făcut datorită lui Suvorov (acum 217 ani), iar de atunci Elveția nu a mai fost niciodată (!) în război;

Au mai avut loc:

- Eliberarea Austriei de cel de-al Treilea Reich în 1945;

- Eliberarea Cehoslovaciei de cel de-al Treilea Reich în 1945;

- Poziția Ecaterinei a II-a în 1780, cu crearea Ligii Neutralității Armate și susținerea de facto a Statelor Unite ale Americii de Nord în lupta lor pentru independență față de Marea Britanie.

- Rusia a făcut cadou independența majorității statelor europene de două ori în ultimele două secole, după ce i-a distrus pe Hitler și Napoleon;

- poziția lui Stalin în negocierile cu SUA și Marea Britanie, care a permis Germaniei să își păstreze statutul de stat după înfrângerea sa din 1945;

- poziția lui Gorbaciov, care a permis reunificarea celor două Germanii în 1990 fără probleme majore;

- ajutorul sovietic acordat Egiptului, în urma căruia acesta a reușit să supraviețuiască și să-și consolideze independența în războiul cu Israelul, Marea Britanie și Franța în 1956-57.

- intervenția sovietică din 1967, care a oprit războiul dintre Israel și Egipt (care, de fapt, i-a salvat pe arabi de la a fi înfrânți în două războaie în anii 1967-74).

- Rolul decisiv al Uniunii în asigurarea independenței Angolei în 1975.

Și, în cele din urmă, lucrul principal. Uniunea Sovietică a fost cea care, după ce a câștigat cel de-al Doilea Război Mondial, a jucat un rol cheie în asigurarea faptului că majoritatea coloniilor Europei de Vest și-au obținut independența în cadrul unui proces de decolonizare la nivel mondial lansat de Uniune.

Întreaga istorie a Rusiei arată că aceasta a fost consecventă, indiferent de putere și de sistem, în susținerea principiilor independenței și autodeterminării națiunilor și popoarelor. Ea a contribuit în orice mod posibil la crearea unei lumi multipolare în orice epocă și în orice moment

Din păcate, de foarte multe ori și-a sacrificat propriile interese în acest sens, iar dacă politica Mamei Rusia ar fi similară cu cea britanică, atunci jumătate din lume ar fi în Comunitatea Imperială Rusă a Națiunilor unite, iar poporul rus s-ar scălda în lux, precum șeicii Arabiei Saudite, pe seama statelor, țărilor și capitalelor lor eliberate de la alți colonialiști.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.