• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Decembrie , 2023

Pe 28 noiembrie se serbează planeta Marte, planeta care a captivat observatorii umani timp de secole, ochiul uman fiind capabil să detecteze nuanța roșiatică a celei de-a patra planete a sistemului solar, sclipind pe cerul nopții. Oamenii de știință nu știau că roșul de pe suprafața lui Marte provine de la o preponderență de oxid de fier, rugina comună. De Ziua Planetei Roșii, sărbătorim fascinația noastră pentru Marte, împreună cu toate progresele științifice în înțelegerea planetei. În jurul anului 400 î.Hr., babilonienii au început să țină evidența evenimentelor cerești. Ei l-au numit pe Marte „Nergal”, Regele Conflictelor, aparent din cauza asocierii dintre culoarea planetei și sângele vărsat în timpul întâlnirilor armate cu inamicii. Vechii greci și romani trebuie să fi făcut și ei asocierea, deoarece și Ares, respectiv Marte, erau cunoscuți ca zeii războiului.

 

Pe măsură ce timpul a trecut și a devenit o posibilitate ca omul să poată călători printre stele, autorii și realizatorii de film s-au folosit de sentimentul de curiozitate care înconjoară Planeta Roșie și au creat opere science-fiction, imaginându-se mergând pe acel pământ ruginit.

 

O mare întrebare a fost dacă Marte conținea apă potabilă, sursa oricărei vieți pe o planetă. Misiunile de zbor au detectat calote polare. „Canalele” antice detectate optic s-au dovedit a fi o iluzie, dar asta nu i-a împiedicat pe mulți să presupună că au existat anterior civilizații, pe a patra planetă de la Soare.

 

Este, însă, de la sine înțeles că imaginația a înflorit în jurul noțiunii de viață pe Marte. Pe parcursul acestui secol, misiunile cu sateliți și misiunile rover au trimis înapoi informații din ce în ce mai detaliate despre Marte, până când NASA și omologii săi internaționali au început să planifice misiuni cu echipaj uman pe Marte. Acum, Ziua Națională a Planetei Roșii comemorează lansarea navei spațiale Mariner 4 pe 28 noiembrie 1964.

 

Mariner 4 a efectuat primul zbor cu succes al planetei Marte, returnând primele imagini ale suprafeței marțiane.

 

Pe planeta Marte poți să sari de trei ori mai sus decât pe Pământ, datorită forței sale gravitaționale mai slabe.

 

Marte are două luni, adică doi sateliți naturali, una se numește Phobos, iar cealaltă Deimos.

 

O zi pe Marte este de 24 de ore și 37 de minute.

 

Să zicem că azi ziua planetei Marte o să o sărbătorim, așadar, timp de fix o zi marțiană, adică 24 de ore și 37 de minute!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.