• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Noiembrie , 2019

Moment evocativ Valeriu Buciu. O viaţă dăruită artei coregrafice populare româneşti

Simona GABOR, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

 

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, ca promotor principal al culturii, atât în ţară, cât şi peste hotare, susţine toate activitățile culturale, având printre preocupările sale şi valorizarea unor oameni dăruiți și talentaţi, care, la rândul lor, s-au aplecat asupra perpetuării tradițiilor și artelor autentice românești.

Biblioteca a remarcat încă de timpuriu, atât talentul, cât şi eforturile pe care maestrul Valeriu Buciu și colaboratorii săi le-au avut în slujirea acestei frumoase arte, pe care au ridicat-o la cel mai înalt nivel, Maramureşul devenind cunoscut în lume și pentru arta populară core­grafică desăvârșită a Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”. Activitatea pe frumosul tărâm al
tr­a­­dițiilor populare românești a dom­­nului Valeriu Buciu, de numele că­ruia se leagă multe dintre rea­li­zările Ansamblului Naţional Folcloric „Transilvania”, denumit „Ma­ra­­mureşul” până în 1991, a fă­cut să nu rămânem insensibili, apre­ciind că este necesară evocarea sa la nivel instituţional.
Astfel, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a organizat în data de 15 noiembrie, împreună cu doamna Angela Buciu, o activitate dedicată celui care, după mulți ani de perse­verență și muncă în domeniul coregrafiei, credea, cu mulțumirea reu­- ­șitei, despre sine că: „Am reușit să conserv pași, stiluri, melodii și costume – care par a fi uitate astăzi, chiar și în locurile de origine – și să le aduc, nealterate, în lumina reflectoarelor. Am realizat coregrafia numeroaselor spectacole ocazionale și a unora tradiționale. Am asigurat coregrafia mai multor emisiuni de televiziune și a unor filme ale Studioului «Alexandru Sahia» din București”.
De asemenea, Valeriu Buciu a efectuat numeroase cercetări în diferite zone etnofolclorice realizând cule­geri care, ulterior, au fost valorificate în spectacolele ansamblului pe care îl cârmuia.
Activitatea de evocare a fost des­chi­să de directorul bibliotecii, dr. Teodor Ardelean, care, la împlinirea celor 5 ani de la trecerea în eternitate a lui Valeriu Buciu, l-a readus în me­moria celor prezenți în sală, ca pe „un exponent unicat, care și-a asu­mat cultivarea tradițiilor și coregrafiei autentice românești, fiind un reper și o valoare certă”, subliniind cât de mult îl admiră și îi cinstește memoria prin astfel de gesturi.
Prof. univ. dr. Nicolae Felecan, invitat în calitate de prieten la această activitate, și-l amintește pe Valeriu Buciu drept „un bun prieten, o personalitate a culturii maramureșene și naționale, predestinat pentru dansul popular. Un om curajos, luptător, cu dorință de performanță, care ar fi vrut să vadă împlinit un proiect de suflet: Turul lumii, cu Ansamblul Folcloric Național «Transilvania», pentru a prezenta lumii întregi dan­surile populare româneşti”.
Adesea, pe parcursul vieții, cu toţii întâmpinăm momente, identificăm aspecte, care am dori să fie diferite. Unele ar putea fi eşecuri sau neîmpliniri care ne descurajează. Turul lumii a fost gândit să se desfășoare sub patronajul Președinției Româ­niei şi cu sprijinul Ministerului Culturii. Chiar dacă Valeriu Buciu nu a mai trăit să vadă realizat acest pro­iect, cei de la Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” nu au uitat dorința maestrului. Doamna directoare a ansamblului, Iuliana Dăncuș, a subliniat faptul că „Turul lumii este o promisiune de anvergură, rea­lizabilă în timp și toate spectacolele ansamblului folcloric prezentate în afara țării sunt închinate maestrului Valeriu Buciu. Aceasta datorită faptului că a iubit foarte mult tot ce a însemnat cultura tradițională, mai ales costumul, cântecul și dansul popular. Valeriu Buciu, nume predestinat, – buciumul era folosit de români pentru a-și da de veste unul altuia –, are marele merit de a-i fi adus împreună pe frații Petreuș, a fost un om inspirat și care i-a inspirat și pe alții”.
Emoția evenimentului a fost co­ple­șitoare pentru artista Angela Buciu, care i-a fost alături maestrului, atât în plan profesional, cât și personal, înregistrând bucurii familiale îm­preună cu fiica lor, Adriana, cât și succese profesionale. Artista a adus mulţumiri alese Bibliotecii Judeţene pentru acest eveniment în care s-a încercat nu numai evocarea maestrului şi omului Valeriu Buciu, ci şi aducerea în atenţia celor pre­zenţi a unui proiect de suflet, care continuă să confirme autenticitatea jocului popular.
La final, copiii de la Palatul Copiilor din Baia Mare, sub îndrumarea doam­nei Maria Seraz, profesor-coregraf, cu dansurile lor, au dat o ușoară nuanță de „descrețire a frunților” evenimentului solemn și sobru al evocării maestrului Valeriu Buciu.
Nu se putea încheia mai bine un astfel de eveniment decât cu mărtu­risirea celui evocat: „Cunoașterea valorilor spirituale ale unui popor se poate realiza și prin modalități sce­nice de înaltă ținută artistică și emoțională, cote pe care le poate atinge un ansamblu bine instruit, prin valențele sale profesionale. Cân­­tecele, dansurile, datinile și obiceiurile, frumuseți inegalabile îm­bră­cate în costumul popular autentic au darul să deschidă suflete și inimi spre înțelegerea și aprecierea vita­lității și a strălucirii culturii noastre naționale. Nicicând România nu va fi reprezentată de o asemenea amploare încât orice spectator, de orice nivel cultural, să-și poată crea o ima­gine corectă despre țara noastră și despre geniala sa creație folclorică.”
 

 

„Am reușit să conserv pași, stiluri, melodii și costume – care par a fi uitate astăzi, chiar și în locurile de origine – și să le aduc, nealterate, în lumina reflectoarelor. Am realizat coregrafia numeroaselor spectacole ocazionale și a unora tradiționale. Am asigurat coregrafia mai multor emisiuni de televiziune și a unor filme ale Studioului «Alexandru Sahia» din București”.
Angela Buciu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.