• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Aprilie , 2017

Modificarea statutului parlamentarilor, în două viteze

În Parlament sunt mulți parlamentari care se află la al doilea mandat sau mai multe, și aceștia au angajați oameni la cabinetele parlamentare din mandatul trecut sau din anii trecuți. În legislația momentului se prevede ca aleșii să nu mai poată angaja persoane cu care au avut relații contractuale, pentru a se evita conflictul de interese. O prevedere care naște diverse situații ce pot duce alesul într-o stare de incompatibilitate, respectiv probleme cu legea.

Deputații și senatorii au adoptat această lege pentru a nu mai exista astfel de probleme. Au fost 275 de voturi „pentru” și 22 de abțineri. Proiectul de lege a fost inițiat de patru deputați de la PSD, ALDE, UDMR și PMP.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Sta­tutul deputaților și al senatorilor a fost semnată de: Marcel Ciolacu (PSD), Ko­rodi Attila (UDMR), Avram Constantin (ALDE), Eugen Tomac (PMP).
Această modificare a liniștit spiritele în rândul parlamentarilor, dar urmează o nouă dezbatere în Parlament prin care vor fi exceptate de la rigorile legii penale și legăturile contractuale ale aleșilor cu rudele de grad unu sau a altor rudenii. În această situație sunt multe semne de întrebare, iar dezbate­rile aprinse au început.

Am vorbit cu mai mulți parlamentari maramureșeni despre aceste modificări ale legii statutului parlamentarilor.
„Eu am fost în această situație! Am avut în celălalt mandat angajați doi oameni la cabinet. În acest mandat, conform Codului Penal în vigoare, era conflict de interese angajarea celor cu care ai avut relații contractuale în ultimii patru ani. Adică, oamenii de la cabinet. În cazul meu, Cosmin Drulea și încă o persoană.
Era o aberație! Toți deputații și senatorii din mandatul trecut și care au obținut un nou mandat de parlamentar ar fi dorit să continue activitatea cu cei pe care i-au avut angajați. Este normal!
De aceea, eu nu am mai angajat pe nimeni până la această oră.
A fost o aberație care trebuia modi­fi­cată. Este simplu. Aici e toată filosofia la această chestiune”, a spus deputatul PSD de Maramureș, Călin Matei.
Acesta a mai spus că nu știe dacă pre­vederea nou votată se referă și la alte ca­tegorii de personal care poate fi angajat.
„Nu știu dacă se mai referă și la alte ca­tegorii, la rude, de exemplu. Am au­zit un comentariu la domnul Nicolicea, că da! Dacă este așa, nu mi se pare a fi o problemă. De exemplu, băiatul meu! A terminat Administrație publică locală!
La cabinet, la mine, eu decid cu cine lucrez! Nu decide nimeni în locul meu!
Eu nu îmi pot angaja băiatul pentru că nu am voie să îl angajez! Și pot lua unul care e de zece ori mai slab profesional. Bineînțeles, pot lua și unul care este mai bun ca el. Pe de altă parte, sunt împotrivă să se angajeze numai de dragul de a fi angajat. Unii care  nu au nicio treabă nici cu politica, nici cu le­gislativul, nici cu administrativul, doar să îi dai un serviciu. Sunt împotrivă la chestii din astea!
Dar, dacă cineva este absolvent de fa­cultate și are o anumită experiență, din familie, și poți să îl angajezi, eu nu am nimic împotrivă!”, a spus Călin Matei.

La rândul său, senatorul PMP de Ma­ramureș, Iustin Talpoș, a spus că lucru­rile trebuie rezolvate.
„Noi, cei din PMP, neavând foști an­gajați, deoarece nu am fost parlamentari în celălalt mandat, nu se punea pro­blema. Am votat pentru. Nu am văzut de ce nu pot fi angajați cei care au fost până acuma angajați la un cabinet parlamentar. Nu am văzut care ar fi logica pentru a nu fi lăsat să lucreze. A acumulat anumită experiență. De ce să nu îl lași mai departe? Nu văd ce ar fi fost ilegal!
Legat de acest proiect de lege, care se află în dezbatere, prin care se vor putea angaja rudenii, am avut o întâlnire la partid pe această temă. Vom vota împotrivă! Pentru faptul că este anormal să votezi acum „pentru”, când până acuma tu ai dat afară parlamentari și primari pentru astfel de situații. De exemplu, primarul din Baia Sprie. A avut o perioadă, prin 2008, angajat fratele pentru o lună sau două la Primărie. Și-a pierdut mandatul și nu a mai putut candida! Nu este corect ca pe unii să îi dai afară și acum să fie altfel. Trebuie să fim constanți în astfel de decizii! Vom vota împotriva acestui pro­iect!”, a spus senatorul Iustin Talpoș.

Dacă această prevedere pare logică, fără a ridica probleme ce țin de legalitate, proiectul aflat în dezbaterea parlamentarilor, prin care aleșii locali și parlamentarii își vor putea angaja rudele, ridică multe semne de întrebare.

 

 

Ce prevede vechiul și noul articol modificat

„La articolul 38, după alinea­tul (12), se introduce un nou alineat:
Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputații s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani”, se arată în modificarea votată de parlamentari.

În Codul Penal, conflictul de interese la articolul 301 prevede:
Art. 301: Conflictul de interese
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sau pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

 

 

„Eu am fost în această situație! Am avut în celălalt mandat angajați doi oameni la cabinet. În acest mandat, conform Codului Penal în vigoare, era conflict de interese angajarea celor cu care ai avut relații contractuale în ultimii patru ani. Adică, oamenii de la cabinet”.
Călin Matei, deputat PSD de Maramureș


„Nu am văzut de ce nu pot fi angajați cei care au fost până acuma angajați la un cabinet parlamentar. Nu am văzut care ar fi logica pentru a nu fi lăsat să lucreze. A acumulat anumită experiență. De ce să nu îl lași mai departe? Nu văd ce ar fi fost ilegal!”
Iustin Talpoș, senator PMP de Ma­ramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.