• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 14 August 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 27 Iulie , 2016

Modernizarea Aeroportului Baia Mare, un obiectiv asumat politic

Modernizarea Aeroportului Baia Mare va fi finalizată în acest an, indiferent de sursa de finanţare. Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a reitinerat decizia realizării acestui proiect, iar ca variantă de rezervă va fi folosită soluţia accesării unui credit de către aeroport, garantat de CJ Maramureş.

 

 

Lucrările la Aeroportul Internaţional Baia Mare continua într-un ritm alert şi avem toate şansele să se zboare din toamna acestui an. Deocamdată, însă rămâne în aer finanţarea proiectului până când, guvernanţii vor lua o decizie cu privire la acest lucru. Dar, până atunci, au luat autorităţile judeţene o decizie, aceea de a continua lucrările, indiferent de sursa de finanţare.

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş spune că: „în ceea ce priveşte Aeroportul, lucrările continuă şi continuă într-un ritm bun, am avut discuţii în această perioadă cu domnul director, am avut adrese care s-au întors la Consiliul Judeţean Maramureş în ceea ce priveşte finanţarea. Lucrurile nu sunt încă suficient de clare, dar vom apela deocamdată la varianta de rezervă în ceea ce priveşte finanţarea: contractarea unui împrumut de către Aeroport garantat de Consiliul Judeţean Maramureş până în momentul în care vom avea suficientă deschidere la Ministerul Fondurilor Europene, în aşa fel încât ei să înţeleagă că nu doar finanţarea Aeroportului Internaţional Baia Mare, ci şi a Aeroportului din Satu Mare, din Tulcea, care sunt în implementare şi care ar putea în anul 2016 să absoarbă fonduri europene pentru România, pentru că alte proiecte majore finanţate din fonduri europene în acest an nu ştiu dacă vor fi şi să rămânem la finalul lui 2016 cu  zero lei accesaţi de la UE e o ruşine atâta timp cât avem cel puţin în domeniul aeroporturilor trei proiecte care ar putea să absoarbă câteva zeci de milioane de Euro”.

 

Zetea crede că sunt şanse ca din toamnă să se reia zborurile la Aeroportul Baia Mare: „cred că se va zbura din nou din toamnă. Până la urmă, lucrurile se vor finaliza acolo, este un constructor serios care şi-a asumat finalizarea, suportă construcţia din banii lui, urmând ca noi, după ce vom avea facturile emise, să găsim soluţia să le şi plătim. Este foarte important ca maramureşenii să beneficieze de curse interne şi internaţionale, judeţul să beneficieze de o deschidere economică mai mare, având un aeroport la dispoziţie, o poartă de intrare în judeţ. Noi ne-am asumat politic că indiferent de sursa de finanţare vom moderniza aeroportul, acest lucru rămâne în picioare. Maramureşenii trebuie să beneficieze de o legătură fie la nivel de turism, fie economic, finanţarea cred că contează mai puţin pentru omul de rând , atâta timp cât nu se contractează un credit care să crească taxele şi impozitele locale, atâta vreme cât nu e vorba de aşa ceva, ci de o mai bună drămuire a bugetelor Consiliului Judeţean de către cei care sunt în drept să facă acest lucru, nu cred că contează de unde vin banii”.

 

 

Alocări financiare:

 

Valoarea totală a proiectului: 85.130.406,96 lei,

Valoarea totală eligibilă: 63.253.603,88 lei, compusă din: Contribuţia Comisiei Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 53.765.563,30 lei (85%), Contribuţia bugetului de stat în cuantum de 8.222.968,50 lei (13%) şi Cofinanţarea eligibilă a beneficiarului prin Consiliul Judeţean Maramureş, în sumă de 1.265.072,08 lei (2%).

 

 

- La data de 13 noiembrie 2015, Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial - Transport 2007-2013, reprezentată de dl. Ionuţ Micu - Director General Adjunct şi Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Baia Mare, în calitate de Beneficiar, reprezentată legal de către dl Dorin Buda, având funcţia de Director General, au semnat Contractul de finanţare pentru proiectul „Extindere şi modernizare suprafeţe aeroportuare la Aeroportul Internaţional Baia Mare”.

- Proiectul a fost aprobat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013, Axa Prioritară 2 „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport”, Domeniul Major de Intervenţie 2.4 „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian”.

- Prin acest contract, Aeroportul Internaţional Baia Mare va beneficia de fonduri europene pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare, respectiv mărirea lungimii pistei de la 1790 de metri la 2150 de metri (extinderea pistei cu 360 de metri faţă de lungimea actuală, spre capătul 10), lăţirea porţiunii portante a pistei de la 30 de metri la 45 de metri. în urma implementării proiectului, capacitatea portantă a suprafeţelor aeroportuare va avea un indice PCN 57 (faţă de 22, cât este în prezent) care va permite operarea unor aeronave de tip mediu curier având litera de cod „4C” (Airbus A 320 seria 200 şi Boeing B 737 seria 800).

 

Totodată se vor realiza extinderea şi modernizarea căilor de rulare A şi B ce vor avea lungimea de 167 m şi lăţimea de 18 m plus acostamente; reabilitarea Platformei de îmbarcare - debarcare cu lungimea de 284 m şi lăţimea de 61 de m; extinderea sistemului de balizaj luminos de CAT II, extinderea instalaţiei de canalizare pluvială, aferentă noilor dimensiuni ale suprafeţelor de mişcare; reconfigurarea marcajelor şi inscripţionărilor; alte lucrări conexe determinate de extinderea pistei şi aducerea în norme a benzii pistei; Toate acestea vor fi corespunzătoare normelor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) şi Reglementărilor Aeronautice Civile Române (RACR).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.