• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Martie , 2020

Ministrul Mediului: „Gabriel Zetea e responsabil de eșecul managementului deșeurilor din județul Maramureș”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, și secretarul de stat din același minister, Gelu Puiu, au vizitat județul Maramureș având în vizor două obiective: managementul dezas­truos al deșeurilor și situația pădurilor unde au avut loc tăieri ilegale.

 

 

Ministrul Mediului a constatat la fața lo­cului eșecul ad­mi­nistrației Con­siliului Județean Maramureș care nu a reușit să găsească până acum o soluție tehnică pentru depozitul ecologic de la Fărcașa, riscând să piardă finanțarea europeană pentru acest proiect și să dea înapoi și banii cheltuiți până în prezent. Investiția este una importantă, de 70 de milioane de euro, iar termenul de finalizare a fost depășit deja cu 5 ani, semn al incom­petenței administrației județene, care nu a reușit să găsească o soluție și să finalizeze proiectul.

De asemenea, ministrul a vizitat și depozitul temporar de deșeuri de lângă Sighetu Marmației, care trebuie urgent relocat, deoarece există o decizie definitivă în jus­tiție prin care acest depozit este declarat ilegal.
,,Modul în care autoritățile ju­dețene gestionează acest domeniu reprezintă o bătaie de joc in­cre­dibilă la adresa maramure­șenilor, a românilor și a europenilor, deo­potrivă. Managementul deșeurilor din județul Maramureș ne arată eșecul sistemic al guvernării social-democrate din acest județ. Conducerea PSD de la Consiliul Județean poartă întreaga respon­sabilitate pentru faptul că este foarte posibil ca cei de la Comisia Europeană să ne ceară banii înapoi, sau să ne trezim cu o pro­cedură de infringement soldată cu amenzi de sute de mii de euro pe zi”, a declarat ministrul Mediului la finalul vizitei în Maramureș.

Legat de același subiect, Ionel Bogdan, președinte PNL Mara­mureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, a afirmat că: ,,Din păcate, conducerea Consiliului Județean Maramureș a ignorat pe termen lung situația deșeurilor din județ, nu a luat măsuri, nu a găsit soluții pentru depozitul de la Fărcașa, deși ni se promiteau rezultate în primele șase luni de mandat la șefia CJ, iar astăzi suntem în situația în care lupta cu gunoaiele pare pierdută, în detrimentul maramureșenilor.”

Proiectul depozitului ecologic din comuna Fărcaşa a demarat în anul 2006, costul iniţial a fost de 51 de milioane de euro, iar apoi în anul 2015 a ajuns la 70 de milioane de euro.
De asemenea, în cursul anului 2019, constructorul a sistat cons­trucţia depozitului ecologic din cauza alunecărilor repetate de te­ren, investiţia intrând în conservare.
Pădurile din zona Sighetu Mar­mației - Săpânța și Runc, unde există probleme din cauza tăierilor ilegale, au fost vizitate și ele de ministrul Costel Alexe și de secretarul de stat Gelu Puiu, care au vorbit atât de situația existentă cât și despre soluții și despre campania de împădurire demarată la nivel naţional, cea mai amplă din ultimii 30 de ani. ,,Judeţul Mara­mureş, în 2018, a fost judeţul cu cele mai mari tăieri ilegale din România, 110.000 de metri cubi au fost identificaţi de colegii de la gărzile forestiere, cine ştie ce cantitate nu a fost descoperită. Aş vrea să vă spun că în Maramureş, la Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani. Pe o suprafaţă de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furaţi 100.000 de metri cubi, o pădure rasă de pe 340 de hectare, un preju­diciu adus Statului român de peste 12 milioane de lei şi mai mari prejudicii aduse naturii şi evi­dent mediului înconjurător”, a afirmat ministrul.

Călin Bota, președinte PNL Baia Mare și secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, susține că: ,,Sunt exemple de bune practici și în Maramureș, care trebuie multiplicate la nivelul întregului județ. Avem nevoie de soluții care să eficientizeze activitatea celor care administrează zonele forestiere, pentru ca derapajele din anii 1990-2014 să nu mai fie posibile.”

Maramureșul este cap de listă în programul de reîmpădurire masivă pe care îl va demara Ministerul Mediului în această primăvară. În cadrul celei mai mari campanii de împădurire din România din ultimul deceniu, vor fi plantate „de la zero” 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate şi vor fi completate 7.000 de păduri tinere. În Maramureș vor fi organizate nu mai puțin de 440 șantiere de împădurire în această primăvară.
Din programul vizitei nu a lipsit Târgu Lăpuș, un exemplu la nivel național de bune practici privind colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea acestora. Acest proiect de succes a fost implementat de un primar liberal, Mitru Leșe, un gospodar implicat în viața co­munității.

Administrațiile liberale sunt ad­ministrații performante, capabile să vină cu soluții moderne, eficiente, prin care să rezolvăm toate problemele de mediu din Mara­mureș ignorate de administrațiile PSD.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.